Over de 4 weken voor Kerstmis en de Kerstmarkten aan de Costa Blanca

De Kerstmarkt is ook aan de Costa Blanca bezig aan een opmars. Als je tenminste van een mars mag spreken als het over de voorbereiding op het feest van de vrede gaat.

Op veel plaatsen, worden 1 dags, weekend of meerdaagse kerstmarkten gehouden waarop, in een omgeving van kaarsen, kerstgroen, kerstbomen, kersliedjes en veel typische kerstlekkernijen, iedereen in de sfeer wordt gebracht van dit bij uitstek in, of met de familie te vieren feest van de geboorte van Christus.

Zeker in Spanje, waar elk feest wordt aangegrepen om met de hele familie bij elkaar te komen en er op kerstavond (24 december) dan ook door de hele familie wordt aangezeten aan het kerstdiner wat, door de vrouw des huises, elk jaar in dezelfde samenstelling en met hetzelfde vaak per provincie verschillende hoofdgerecht, wordt bereid, waarna men gezamenlijk naar de kerstmis gaat. Hoewel men met die laatste activiteit de laatste jaren wat vrijblijvender omgaat, in dit nog steeds overwegend katholieke land. Theologisch gezien is Pasen trouwens veel belangrijker dan Kerstmis en de dood en de wederopstanding worden in Spanje dan ook veel intensiever en uitgebreider gevierd dan de geboorte van Christus, het kerstfeest dus. Zie daarvoor de beschrijving daarvan Semana Santa.

Op de tweede kerstdag, die in de meeste Noord-Europese landen wel als een ”niet-werkdag” wordt gevierd, wordt er in Spanje gewoon gewerkt. Het is maar dat je het weet.

Advent

De periode voor Kerstmis heet de Advent. Een periode van 4 weken waarin men zich hoort voor te bereiden op de geboorte en wedergeboorte van Jezus. De periode waarin men het boze verjaagd en uiteindelijk het licht wordt begroet. Een periode waarin wordt nagedacht over de ”uitglijers” die men maakte en daavoor boete wenst te doen, vaak in de vorm van zelfopgelegde ontzegging van geneugten. Een vastenperiode dus.

Advent komt van het Latijnse woord adventus, wat komst betekent. De adventperiode (die ongeveer parallel loopt met die van de kerstmarkten, al begint men daar steeds vroeger mee), begint 4 zondagen voor Kerstmis en eindigt op 24 december tijdens het avondgebed. Dus niet altijd precies 4 weken maar wel altijd 4 zondagen.

Kaarsenkrans
kaarsenkransOp welk moment we in die periode zitten is zichtbaar door het aantal brandende kaarsen die staan op de zgn. Adventkrans waarop je, in ieder geval, vier hoofdkaarsen hoort tegen te komen. Elke zondag wordt er een kaars bij aangestoken totdat op de laatste zondag voor Kerstmis alle kaarsen branden. Die originele adventkransen zijn uit het Duitse taalgebied overgewaaid naar de rest van de wereld en werden voor het eerst gebruikt door een Duitse theoloog, die veel arme kinderen opving die hem alsmaar vroegen wanneer het nu eindelijk Kerstmis was. Waarop hij van een houten wiel een krans maakte waarop 4 grote kaarsen en 19 kleine kaarsen voorkwamen. Voor elke zondag werd er een grote kaars aangestoken en voor elke dag een kleine. Later werd die krans, om decoratie redenen, met dennengroen versierd.

De kerstboom

De kerstboom heeft eveneens een Lutherse stamboom. In de 16e eeuw werd deze door Luther geïntroduceerd met een verwijzing naar de boom van het Paradijs, waarin de kerstballen de vruchten symboliseren waar Adam en Eva vanaf moesten blijven en de piek de ster weergeeft, die de wijzen uit het Oosten op de juiste weg moesten brengen (en houden).

Al deze symbolen vinden we nu, wel òf niet door de commercie omarmd, terug op de plaatsen waar Kerstmis wordt gevierd of wordt voorbereid, maar als je wilt weten hoever Kerstmis nog weg is, kun je dat zeker vinden in de kerken waar het aantal niet brandende kaarsen van de vier op de originele adventkrans aangeeft hoeveel tijd je nog over hebt om je voor te bereiden op dit feest van het licht en van de vrede in jezelf, met anderen en op de wereld. Een speciaal voor jou… een gezegend en zalig kerstfeest in alle opzichten. Amen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *