Valenciaans Water

Valenciaans Water, oftewel Agua de Valencia, is een cocktail gemaakt van sinaasappelsap, cava, wodka, gin en suiker. De cocktail schijnt te zijn geboren in 1959 in de bar Café Madrid in Valencia, Spanje uit de handen van Constante Gil.

Een groepje Baskische reizigers, zo verhaalt het boek Valencia Noche van Valenciaanse schrijfster María Ángeles Arazo, die de bar in die tijd regelmatig bezochten en altijd Agua de Bilbao bestelden, zodat ze verzekerd leken van de beste Cava van de bar, waren er flauw van altijd hetzelfde drankje te drinken. Gil werd uitgedaagd om hen met wat nieuws te verrassen en maakte de mix, die hij Agua de Valencia doopte. De cocktail viel in de smaak bij de reizigers en bleven hem bij hun volgende bezoeken graag drinken.

Aanvankelijk dronk maar een handje vol vaste klanten het drankje, maar in de jaren ´70 werd de drank beter bekend in het nachtleven van Valencia en groeide uit tot een nog steeds populaire cocktail.

Wel een tweetal waarschuwingen voor dit zgn. Valenciaanse water: ben je geheelonthouder, dan wordt een glaasje pure ‘Aqua de Valencia’ een probleem; ben je iemand die precies weet wat erin zit, dan lijken de (net iets te vaak) uitgeserveerde ‘glaasjes water’ voor de buitenwereld misschien alsof je dorst had, maar kan de hamer na afloop gemeen toeslaan.

Toch voor iedereen geldt PROOST! Want hij smaakt lekker!

De ingrediënten

1 fles cava (70 cl)
1 groot glas versgeperst sinaasappelsap (30 cl)
5 cl wodka
5 cl gin
2-4 eetlepels suiker

Bereidingswijze

Eerst de suiker in de kan, anders gaat de cava schuimen. De sinaasappelsap erbij en daarna de cava. Goed roeren en dan de wodka en gin toevoegen.

Café Madrid is open van 17:00-03:00 uur

Eén reactie op “Valenciaans Water”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *