Alcoy, “Stad van de bruggen” tussen de bergen van Alicante

Al eerder werd Alcoy door ons beschreven en vooral haar actieve plaats in de geschiedenis rondom het verdrijven van de Moren in de dertiende eeuw stond daarin centraal. Zie Alcoy voor jou en Moros y Christianos.

Casa de Cultura, Alcoy
Ook bibliotheek

Toch komen we er niet omheen om nogmaals te melden dat de -overal aan de Costa Blanca gevierde- verdrijving van de Moren door de Christenen het mooist, meest uitgebreid, fraaist uitgedost en meest muzikaalst gevierd wordt in deze hoofdstad van de provincie L`Alcoia, omgeven door de meest ruige bergtoppen van Alicantes bergen, waaronder de hoogste van de Costa Blanca nl. de Aitana.

Die, wat ruige omgeving zorgde er ook voor, dat op grote delen geen landbouw mogelijk was en dat betekent, dat je op de rit naar Alcoy verhoudingsgewijze veel economische activiteit tegenkomt, die geproduceerd wordt door fabrieken (bijv. textiel van oudsher voornamelijk katoen en speelgoed, in Ibi en Oril). Maar ook wordt er nog steeds suiker geproduceerd, een zoete erfenis uit de tijd van de Moren met hun suikerplantages, waaruit ook het geliefde en niet alleen daar populaire gesuikerde nootje, de pecadillas, haar basis heeft. Terwijl, nu we toch niet helemaal gezond maar wel heel lekker bezig zijn, de amandelnoga en het consumptie ijs uit die streek niet vergeten mag worden te vermelden. Vandaar, maar graag met mate. Je wilt toch verder met Goed & Lekker leven aan de Costa Blanca?

De uitbreiding van de Middeleeuwse kern, met het prachtige Plaza de España als stralend middelpunt, waar de grote gevechten elk jaar plaatsvinden, vond plaats aan de andere kant van de grote rivieren, de Riquer , de Molinar en de Benisaidó, waardoor er veel “bruggen en viaducten” gebouwd moesten worden, die ook de valleien cq. ravijnen overspannen. De stad met nu ruim 60.000 inwoners, kreeg daardoor de bijnaam “De bruggenstad”.

Viaducto de Canalejas, Alcoy
Viaducto de Canalejas, Alcoy

De meest vermeldenswaardige is het Viaducto de Canalejas door haar metaal gebogen basis. Een innovatie in het begin van de twintigste eeuw, die ook in het Centraal Station van Amsterdam en in de havens van Antwerpen, rond die periode, voor het eerst werd gebruikt.

In de wandeling door de, vaak pittig heuvelige, straatjes rondom de Plaza de España mag je niet het bezoek aan de rijk gedecoreerde San Jorge en de Sant Thomas kerk en het Museo Arqueológico Municipal vergeten, vinden wij. Ook komen wij, dwalend door het oude centrum, op bijzonder vormgegeven gevels het woord Modernisme tegen, waaraan wij

Avda. del País Valencià, Alcoy
Avda. del País Valencià, Alcoy

een eigen paginaatje zullen wijden, waarin wij ook wat hoofdlijnen van de Gothiek, de Renaissance en de Barok onder elkaar zullen zetten. Ongetwijfeld weet je dat allemaal al, maar wij zijn graag volledig en dat moet je ons maar vergeven.

Doe Alcoy dus eind april (2012) voor de gevechten en misschien kun je dan ook nog de zevenentwintig tranen van Virgin del Milagro meepikken. Tranen, die zij huilde voor het volk in 1520 bij de oproer tegen de edelen, het lijden onder de Pest en de inval van de Barbaren en dat is vastgelegd in het altaarstuk van het klooster van het nabije Cocentaina.

Veel plezier in Alcoy, wat door haar hoge ligging in de hete zomermaanden ook goed te doen is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *