Alcoy


Alcoy voor jou

Alcoy is de meest westelijke stad van de door ons gedefinieerde Costa Blanca. Deze industriestad (textiel, papier) en haar 65.000 inwoners is een van de oudste steden in Spanje.

Liggend op een punt waar drie rivieren samenkomen en omgeven door een aantal hoge bergen, met op de hellingen de olijfboomterrassen en wijngaarden plus en de heerlijk geurende kruidenstruiken, lijkt het dan ook logisch dat hier, op deze goed te verdedigen plek, de grens getrokken werd tot waartoe en niet verder de Moren Spanje in de oudheid (10e en 11e eeuw ) mochten veroveren …

Hier vonden dan ook legendarische veldslagen plaats. Aan een van die geweldige gevechten dankt Alcoy dan ook, tot op vandaag, haar grote bekendheid. Op 23 april in 1273 bestormden de Arabieren de vestingen van Alcoy en werden daar definitief verslagen en teruggedreven door de Christenen uit de Christelijke koninkrijkjes toen nog thuishorend in het noorden van Spanje. Sint George was door hen te hulp geroepen en niet zonder succes. Hij kwam en overwon. En sinds die tijd wordt de herdenking van de bevrijding op de Moren door de Christenen nergens grootser en luidruchtiger gevierd dan hier in Alcoy.

En ben je op zo. 22 – di. 24 april (2012) aan de Costa Blanca en je wilt een van de meest befaamde feesten van Spanje, de Reconquista, een keer heel goed meemaken kies dan voor een rit via de bochtige, pittoreske, kronkelige weg naar Alcoy, huur een kamer in de buurt van de Plaza de España en knabbel dan, nog nagenietend van al de geweldige kostuums en de passie van de betrokken Spanjaarden, op de terugweg op de wat minder bekende maar wel heel lekkere “peladillas” (gesuikerde amandelen).

Wat is er te doen in Alcoy?