Spaanse mode en de Alicante Fashion Week

In Spanje flaneert men graag en men kleed zich daar voor. Al eerder meldden wij dat hier `het Zondagse pak en de Zondagse jurk´ nogal eens uit de kast getrokken worden om zich, al slenterend over de plaatselijke boulevards of de Plaza Major, aan het andere slenterende volk te tonen.

Ik houd daar wel van. Niet dat ik de gedragen mode nu zo spannend en uitdagend vind, maar dat men zich kleedt voor de gelegenheid is een verworvenheid, die ik te vaak in Noord-Europa mis. In Spanje wordt dus nog op een verzorgde manier rekening gehouden met het uiterlijk. Dat zie je bij de kapper (nergens zoveel kappers binnen de vierkante meter gezien als in de wat grotere provincieplaatsen of steden hier), dat zie je als ´s avonds tussen zeven en negen op een terras zittend, de netjes en keurig verzorgde passantenstroom aan je voorbijtrekt, dat zie je bij feesten en trouwerijen aan bruid, bruidegom en alle gasten en …..elke week in het succesvolle tijdschrift ¡Hola! Minimaal 140 grote, kleurige pagina´s en altijd vol met goed geklede BS´n (Bekende Spanjaarden). En onbegrijpelijk, dat allemaal op fraai gedrukt papier voor 2 Euro. Maar dit terzijde.

Verzorgd en tradioneel, met duidelijk accenten naar het vrouwelijke en mannelijke, klassiek georiënteerd, met steeds meer creatieve uitschieters van jonge mode ontwerpers, dat is voor mij (en mijn partner) het beeld van de Spaanse mode. Mooi gemaakt, meestal prachtige stoffen,voor ons bijzondere kleuren (oker, matbruin, matgroen ed. maar voor haar (ca. 175cm) vaak te kort en te smal, al blijft ze graag bij Zara binnenlopen. Koop een aantal malen die ¡Hola! En je bent redelijk op de hoogte van wat er door succesvolle Spaanse ontwerpers op de “pasarela” (de catwalk ) wordt geshowd.

Hieronder volgt een rijtje succesvolle en internationaal bekende Spaanse ontwerpers, die je ook regelmatig in de Spaanse modebladen en ¡Hola! tegenkomt. Veel van hen hebben ook eigen winkels in de grote steden en/of boetieks in grote warenhuizen, als El Corte Ingles. Een waardering laten wij achterwege, want het is allemaal top, maar smaken verschillen en dat houden wij in ere.

Alfonzo Dominguez (dames en heren), Agatha Ruiz de la Prada (dames en heren), Jesus del Pozo (dames en met name prachtige bruidsjaponnen), Victorio & Lucchino (dames/ jonge moderne vrouwen), Armand Bassi (dames en heren), Juanjo Oliva (dames) en Roberto Verino (dames). Terwijl we natuurlijk allemaal de winkelmerken kennen zoals die van het over de hele wereld succesvolle, alsmaar groeiende en ieder jaar in de Spaanse Quote 500 stijgende Zara, Mango(uit Barcelona) en Massimo Duti (Zara concern). Ongetwijfeld ontbreken er een paar en die krijgen we misschien wel van jou via de mail, zodat we deze lijst kunnen aanvullen. Graag met foto´s.

Een Fashion Week, waarin vooral jonge Spaanse ontwerpers en modellen veel kansen (en presentaties) zullen krijgen.

Zie voor het volledige programma en de laatste mutaties: http://www.fashionweekalicante.es/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *