Alicante

 • Verdedigende en verzorgende torens rondom Alicante
  Verdedigende en verzorgende torens rondom Alicante
  Ten noorden van Alicante als je Avenida Dénia afrijdt, kom je in een gebied wat vroeger de tuin van Alicante (Huerta de Alicante) was, die de stad voorzag van groente en fruit. In de huerta staan torens, de een wat fraaier dan de andere, en de route er langs is een leuk autotripje.
 • 16 juli - Feest ter ere van Virgen del Carmen
  16 juli - Feest ter ere van Virgen del Carmen
  Binnen de vele feestelijke herdenkingen die er in, het voornamelijk, katholieke Spanje aan heiligen zijn gewijd, is de jaarlijkse verering van de Virgen del Carmen op 16 juli een heel bijzondere. Zij vindt namelijk voor het belangrijkste deel op het water plaats. Bijna in alle dorpen en steden aan de Costa Blanca kust wordt deze Virgen zeer feestelijk en bijzondere manier vereerd.
 • IFA: Institucion Ferial Alicantina
  IFA: Institucion Ferial Alicantina
  Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een ambitieus opgezette tentoonstelling te vinden in het IFA over mode, auto's en antiek, maar er worden ook bijvoorbeeld ook hondenshows en concoursen hippique gehouden. En dit allemaal tegen een zeer schappelijke prijs op een prima plek vlakbij het vliegveld van Alicante, El Altet.
 • Turrón, een lekkernij al sinds de 15e eeuw
  Turrón, een lekkernij al sinds de 15e eeuw
  Turrón of noga is van oorsprong een zoete lekkernij uit de provincie Alicante. Turrón is in zijn huidige hoedanigheid al bekend vanaf de 15e eeuw en werd geïntroduceerd door, jawel daar zijn ze weer, de Moren. Maar ook de Joden zouden een vinger in de pap hebben gehad.
 • Huerta de Alicante
  Huerta de Alicante
  Al eerder beschreven wij het belang van het water rondom de stad Valencia en de ingenieuze irrigatiesystemen om het water te kunnen sturen en zo te gebruiken bij de landbouw. Bewoners van Alicante en Orihuela hebben door de geschiedenis heen dezelfde kundige techniek toegepast om de landerijen, de huerta's, gecontroleerd te kunnen bewateren.
 • Teatro Principal de Alicante
  Teatro Principal de Alicante
  Jij houdt af en toe, of misschien wel altijd, ook zo van een prachtig toneelstuk, een fantastisch gezongen opera of een kippenvel veroorzakend ballet maar dan gespeeld, gezongen en gedanst in een klassieke omgeving door top internationale gezelschappen en/of muzikanten?
 • Hércules Club de Fútbol
  Hércules Club de Fútbol
  Hércules Club de Fútbol is een Spaanse voetbalclub uit Alicante. Hércules CF is opgericht in 1922 en speelt in het Estadio José Rico Pérez. De club pendelt tussen de 1e, 2e en 3e divisie en speelde sinds september 2010 weer op het hoogste niveau, maar is dit seizoen helaas direct weer gedegradeerd.

Alicante voor jou

Alicante is de hoofdstad van de provincie Alicante en na Valencia (de hoofdstad van de autonome communidad) is zij de 2e in aantal inwoners aan de Costa Blanca, ca. 323.000.

De stad heeft een rijke geschiedenis. In 1858 werd de spoorlijn tussen Alicante en Madrid geopend en sindsdien is zij de uitvoerhaven van het midden van Spanje, en vooral de Arabieren hebben hun stempel stevig op de stad gedrukt. Zij legden in feite de basis van wat Alicante nu nog is, een belangrijke en drukke havenstad.

Tijdens een wandeling door de stad wordt je dan ook voortdurend geconfronteerd met sporen uit dit Arabische verleden. Het Castillo de Santa Barbara, de voornaamste vesting duidelijk zichtbaar op één van de twee heuvels waartegen Alicante als het ware aanleunt, stamt uit die periode en nog duidelijk is de dominantie te zien waarmee het Castillo de hele stad en haar wijde omgeving beheerste. De vesting is behalve zondagmiddag en de hele maandag open voor het publiek. Dus ook voor jou. Daarnaast kun je de Paseo de la Explanada de Espana niet missen als je over de meest bekende zeeboulevard van de deelstaat Valencia flaneert. De rode plavuizen, afgewisseld met zwart en wit stellen de golven van de zee voor. Ook de typische barokkathedraal van San Nicolas de Bari, vanuit 1662, is alleen al voor haar prachtige kloostergang een visite waard. Blijft over het meest vooruitstrevende Archeologische Museum, de MARQ. Waar kennis kan worden gemaakt met alle beschavingen die in Alicante hun sporen hebben achter gelaten. Een gerestaureerde ruïnestad maakt het allemaal nog levendiger.

Ook voor de bekende feesten kun je in Alicante uitstekend terecht. Alleen hebben zij hier wel hun eigen kleur en datum, aangegeven.
Wij maakten de Hogueras de San Juan rondom 24 juni mee. Een feest als de Fallas op andere plaatsen eerder in het jaar. Het in brand steken, na de jurybeoordeling en de bezichtiging door het enorme aantal bezoekers, van de grote, van papier-maché gemaakte poppen en complete beeldengroepen. Met uiteraard de winnaars als feestelijk middelpunt. Een fantastisch spektakel. Doen dus als het even kan.

Wat is er te doen in Alicante?