Amata, passie voor kunstnijverheid

Amata is een vereniging van ambachtslieden, die al jaren trouw is aan haar filosofie om alleen goede en zélfgemaakte producten toe te laten op haar markten. Al sinds 1998 is Amata actief en organiseert ongeveer 15 events per jaar. Voor het merendeel aan de Costa Blanca.

De organisatoren proberen elk jaar weer iets anders aan te bieden. Het is een bonte verzameling van kunstobjecten en naast de kunstnijverheid in de 40 tot 70 kramen is er kunstzinnig vermaak en wordt er traditioneel voedsel aangeboden. De markt wordt af en toe geschaard onder: Mercado Medieval, de Middeleeuwse Markt. Die rond Kerst heeft een hele speciale sfeer.

Diverse stalletjes zijn er de hele zomer, andere alleen enkele weken: sommige deelnemers wonen in Madrid, of andere delen van Spanje en combineren het nuttige (hun artesanía verkopen) met het aangename (een vakantie aan het strand). Vrijwel allemaal brengen ze ook hun gereedschappen mee om kleine veranderingen aan te kunnen brengen, of het gekozene een persoonlijk tintje te geven. Je kunt er soms ook iets speciaal laten maken en later (soms zelfs dezelfde avond) ophalen.

LOCATIES

 
Zie hier welke markten op stapel staan en op een aantal plaatsen is Amata met regelmaat te vinden:

  • Alcalá del Júcar: meestal in de Paasweek. Een ontzettend mooi dorp in de provincie Albacete. Het dorp is op zich al de moeite van een bezoek waard, en de markt is natuurlijk een mooie aanleiding om er eens een kijkje te nemen.
  • Altea: soms op de kerstmarkt
  • Calpe: de hele zomer in het oude centrum van Calpe
  • Jávea: op de strandboulevard in de havenwijk of op Plaza Marina Alta
  • La Nucía (al tien jaar wordt hier de Middeleeuwse Markt van La Nucía opgebouwd)
  • Polop
  • Villajoyosa (La Vila Joyosa)
Kunstnijverheid van de vereniging van  ambachtslieden van Amata, Costa Blanca
Kunstnijverheid van de vereniging van ambachtslieden van Amata, Costa Blanca

AMBACHTEN GALORE

De ambachtslieden maken leren tassen, prachtig aardewerk, schilderijen, marionetten, houten speelgoed, handbeschilderde tegels en sieraden in de meest uiteenlopende materialen en stijlen. Diverse “artesanos” zijn aan het werk: de smid, de steenhouwer, boekbinders, houtsnijders en pottenbakkers, die meestal meestal hun draaischijf meebrengen om jong en oud te laten ervaren hoe het is om zelf een klomp klei te laten “groeien” tot een vaasje of kommetje.

KUNSTZINNIG VERMAAK

Veel figuranten en groepen muzikanten trekken door de smalle straten, soms vergezeld van een oosterse danseres (die niet alleen aan buikdansen doet, maar ook werveldansen van de sufis). En van tijd tot tijd mengen steltlopers, bedelaars, nobelen en verhalenvertellers zich onder het volk om ervoor te zorgen, dat niemand zich een moment verveelt.
Of er verschijnt een betoverende jongleuse, die diverse keren per dag van gedaante verwisselt en nu eens op stelten loopt, dan weer met een marionet rondloopt, of zichzelf bovenop een spijkerbed in een knoop draait.

INWENDIGE MENS

Smulpapen kunnen voor hun natje en hun droogje terecht in de taveernes, of soms in een arabische theetent. Misschien wilt u zelfs een portie echte “pulpo” (octopus) in een “pulpería” proberen (ooit inktvis geprobeerd? Nee, niet calamares, maar de èchte octopus?).
Verder kunt u ouderwetse proviand inslaan bij diverse kramen, die kazen, worsten en gedroogde hammen, vijgebrood en honing, noten en kruiden te kust en te keur aanbieden.

JONG BEZOEK

Voor de jongere bezoekers zijn er soms workshops, een carrousel, een ouderwetse draaimolen, diverse spelletjes en af en toe een verhalenverteller (in het spaans!).

CONTACT

Elvira Geurts
asoc. Amata
www.amata.es
tel. 639 979 678, ook in het Nederlands

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *