Prijs Paseo de Poniente

Het Chicago Athenaeum, een museum voor architectuur en design, heeft het nieuwe ontwerp van de Paseo de Poniente in Benidorm een internationale prestigieuze architectuur prijs gegeven. De architect is Carlos Ferrater van het bureau Office of Architecture in Barcelona-Xavier Martí en opdrachtgever de gemeente Benidorm.

Internationale allure

De prijs heet officieel International Architecture Award for the best Global Design 2010. Uitgereikt op het wereldcongres voor architecten  The City and The World in Madrid door The Chicago Atheneum, het meest toonaangevende Museum of Architecture and Design.
De radicale vernieuwing van de Benidorm West Beach Promenade is een wereldprestatie van groot formaat. In het algemeen worden strandboulevards gebouwd als barrière om de bebouwde gebieden te beschermen, tegen de branding en de zee. Belangrijk daarbij is ook de organisatie van het transport (de verkeerszone) aan de kust en de zgn. “kustgevel”. Plus het passende aanzicht ten opzichte van achterliggende stad of dorp. Het moet, liefst smaakvol, bij elkaar passen.

Speciale kenmerkende vorm

De nieuwe West Beach Promenade kreeg van het vermaarde Spaanse Architectenbureau Ferrater uit Barcelona als boulevard een eigen levenstijl. Door een organische vormgeving, waarin het  herscheppen van de vorm van de omringende rotsen en golven in het witte beton prachtig uitpakt en waarin het straatmeubilair in uiteenlopende natuurlijke kleuren en platforms op verschillende niveaus uitnodigen voor ontspanning, spel en zelfs meditatie. Een super museumstuk, een wereldtopper, gratis en voor niets aan een prachtig stuk strand.

De architect

Meer prachtige dingen zien en leerzame verhalen aan horen en zien, zie www.ferrater.com, waar je Carlos Ferrater en zijn fantastisch creatieve team ontmoet. Een combinatie van erkende vernieuwende architecten. Ferrator zit al 40 jaar in de internationale architectentop. De kracht en de ervaring van erkende vernieuwers en de gretigheid van de jeugd. Een geweldig succes, een prachtig voorbeeld van wat Spanje betekent op creatief topniveau en een laboratorium van en vol ideeën.

Hier nog een mooi filmpje over de paseo.

Eén reactie op “Prijs Paseo de Poniente”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *