Parpalló-Borrell, de 6 kramen van Barx en de bijzondere Koelkast wandelroute

Op dinsdag is het markt in Barx, een klein boerendorp, 395 meter hoog aan de weg (CV-675), die wij namen van Gandia naar het mooie natuurpark Parpalló-Borrell. Een park voor wandelaars en klauteraars, die ook graag goed geïnformeerd op stap gaan.

Parpalló-Borrell

Park Parpalló-Borrell, Barx

Die komen volop aan hun trekken, wanneer zij starten in het fraai gebouwde informatiecentrum. Op papier kunnen zij de beschrijvingen van de wandelpaden meekrijgen en bij het op weg gaan worden zij onmiddellijk geconfronteerd met de plantensoorten, die zij onderweg kunnen tegenkomen. Die voorkomende planten en struiken kregen van de gemeente tuinman een plekje in de borders rondom het centrum voorzien van hun naambordjes. Dus dat kan al niet meer mis gaan. En in het park ook al niet, want de richtingaanwijzers zijn duidelijk en voor iedereen zichtbaar, net als de richting en begaanbaarheid van de paden ook voor hen, die nog niet zo geschoold zijn in de wandelkunst.

Mooi park, prachtige vergezichten, doorkijkjes en luilekkerland voor actieve fotografen, die daarbij al hun lenzen kunnen inzetten o.a. met een letterlijk schilderachtige bergmassief aan de horizon én zeezicht.

Koffie in Barx

Font del Racó, naast de pizzeria, Barx

“Het dorp” uit het lied van Wim Sonneveld. Pure nostalgie vinden wij.
Maar terug naar het begin, wat voor ons figuurlijk het `einde´ was. Het dorp Barx waar we koffie dronken in Pizzeria La Font, aan een tafeltje, waarnaast (denken wij) het bestuur van de plaatselijke, in heel Spanje goed bekend staande symfonische harmonie (zie tussen Valencia en Alicante wordt stevig op etc.) vergaderde, maar het kan ook een delegatie van het gemeentebestuur zijn geweest, die de risico´s van het komende carnaval bespraken en alvast aan de `ochtendtapas´ begonnen, die op grote schalen regelmatig uit de keuken werden aangevoerd.

En dat allemaal om 10.00 uur in de ochtend met uitzicht op de markt, die 6 kramen groot was, plus een klein oud vrachtwagentje, waaruit verse vis verkocht werd.

Visverkoop uit een autootje op de markt in Barx (Gandia)

Een markt, die in haar enkelvoudige opzet eigenlijk alles had wat je in het dagelijkse leven nodig hebt. Er was een kraam met flinke BH´s en onderbroeken, één met schoenen, eentje met groenten, fruit en aardappelen, de visboer met die ochtend gevangen vis vanuit zijn achterklep en een zuivelkraam, waar de verse eieren zo uit het kippenhok, op dat moment nog, werden bezorgd.

Mooi gedecoreerde ingang van het kerkje in Barx

Je hoefde niet te kiezen uit 12 kramen met hetzelfde aanbod en er lagen geen spullen, die je eigenlijk toch niet nodig hebt. Eén en al nostalgie en het leek ons dat het leven zo eenvoudig en goed genoeg was.

Het speelde zich allemaal af in de schaduw van de kerk, die vroeger de privé kapel was van de monniken en met mensen om ons heen, die vriendelijk, goedlachs en vredig leken. Met vergeelde en recente foto´s aan de muur waarop o.a. knokige wielerploegen en de ruim twintig koppige Barx Philharmonica zich trots presenteren en de heerlijkste bak en braadgeuren uit de al zeer operationele keuken onze neuzen bereiken. Er wordt hier op tafel gezet van al wat groeit, bloeit, graast, vliegt en zwemt op loopafstand.

Hier willen we wel even blijven en bijv. één van de wandeltochten doen, die aan de rand van het markt-, kerk-, en centrumplein op een groot informatiebord wordt aangegeven.

De Koelkast
Bijvoorbeeld de wandeling naar de koelkast. De Ruta Turistica de la Nevera y Les Bases de La Drova. Een prachtige en niet te moeilijke wandeling naar een grote bedakte kuil, gebouwd in de 18e eeuw, waarin de sneeuw werd opgeslagen en natuurlijk gekoeld werd bewaard om daar ook in de zomer profijt van te hebben. Je kunt je wandelend door dit schitterende gebied voorstellen dat de eerste bewoners, die leefden van de jacht hier hun kostje wel bij elkaar konden schieten.

Informatiebord wandelroute Nevera Y les Basses de la Drova, Barx

En wij kregen langs al dat moois wandelend, wederom bewondering voor de actieve en scherpzinnige creativiteit van de monniken, die hier hele irrigatie systemen ontwikkelden, waarin bronnen, met prachtige namen zoals Bron van de Geboorte of Bron van de Drukte, een belangrijke rol hebben vervult. Veel van de historie over de bewoners en de geografische en archeologische geschiedenis van deze streek is terug te vinden in het archeologische museum van Gandia, MAGa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *