Halve dag autorit Marina Alta, hoogvlaktes, ver-gezichten en lekkere restaurants

Een halve dag autorit over prachtige hoogvlaktes, betoverende vergezichten, vruchtbare valleien, kersen, perziken en … met leuke en lekkere restaurants.

De Marina Alta is een zgn. Comarque binnen de provincie Valencia en een comarque is één van de 34 kleine administratieve eenheden, zonder echte publieke functies (streekziekenhuis, gemeentehuizen met meer dan de dagelijkse services, uitgebreide politieondersteuning ed.) in de provincie Valencia. De meestal heel kleine dorpen (inwonertal gemiddeld 500-750) van Martina Alta vind je in het gebied, wat in het noorden ongeveer begint bij Javéa en doorloopt tot en met Calpe en gaat dan zo´n 30 km het land in. Tot daar waar voor ons ook het Costa Blanca gebied ophoudt nl. Alcoy, wat er net buiten valt.

Het totale inwonertal van de comarque Marina Alta is ca. 180.000 mensen, waarvan een groeiend deel van buiten Spanje komt, voornamelijk uit Noord-Europa. Een beetje moeilijk te zeggen om welk percentage het precies gaat, omdat niet iedereen zich laat inschrijven (zie Resident en dan?), maar op ruim 40% `geïmporteerde vreemdelingen´ moet je wel rekenen.
En een flink aantal van deze lieden woont om en aan de dorpen, die je aandoet of passeert tijdens het voortdurende oog-, en af en toe tongstrelende, autotochtje wat wij in een halve dag reden.

Vergezichten Vall de Ebo, Alicante

Onze tocht startte in Benissa, waar wij via Senija, Lliber, Jalon en Alcalali de prachtige bergroute namen naar Castell de Castells, die bij Gata de Gorgos in de Middellandse Zee eindigt. Op 2 km van het dorp komen we een grote stenen boog tegen, terwijl op 5 km buiten Castell de Castells, in het gebied wat is aangegeven als Pla de Petracos, nog in redelijke staat verkerende, op 6 panelen aangebrachte 5000 jaar oude muurschilderingen, te zien zijn.

Over de prachtige hellingen en vruchtbare valleien

Lieflijke dorpen Marina Alta, AlicanteWij vervolgen onze weg richting Famorca, door Facheca langs Tollos en Beniaia. Leuke, lieflijke dorpen waar oude en goed gerestaureerde huizen elkaar afwisselen met een inwonertal, rond de Plaza(atje) Major, dat de 350 maar moeilijk zal overstijgen en rijdend door een landschap, dat zich af en toe in de middagzon aan ons voordoet, als een wazige schittering met bomen, die gebukt gaan onder de hitte van die middag (ca. 33 graden). Maar wel bomen, waarin wij, voor het eerst sinds we hier in Spanje zijn, perziken zien groeien en waar in juni de kersenroute echte kleur, met steeltjes, krijgt, plus waar in het weekend en buiten de normale werktijden de plaatselijke bevolking en steeds meer actieve Noord-Europeanen zorgen, dat de amandel- olijf- appel en perenbomen hun vruchten ook in deze warme en waterloze periode uitbundig blijven dragen.

Terras l'Almasara, Margarida-Planes

Wij komen aan in het, piepkleine Margarida Planes waar het nog pieperkleine kerkje, met op traditie gebaseerde vakmanschap en zichtbare liefde wordt gerestaureerd. Bijna tegen het kerkje aangeleund lunchen wij in het lekkere en smaakvolle (in alle opzichten) restaurant l`Almàsera. Een aanbevolen oase aan de rand van de d`Alcala vallei (Vall d´Alcala), die wij via de CV-712 en de Ebo vallei (Vall d´Ebo) verlaten om na een kort bezoek aan de wonderbaarlijk gekleurde wanden en vormen van de Rots van de Rull (La Cova del Rull) én over CV-715, met fabelachtige heldere en ruime vergezichten, die tot ver in de Middellandse Zee reiken (zeker 20 km verderop), via Pego (zie ook Bomba de Pego)weer bij Alcalali uit te komen.

Vall d'Ebo, Pego, AlicanteWij hebben er weer een prachtig gebied bij voor stevige fietsers (zie fietsroutes in Vall d’Ebo), nieuwsgierige en vrolijke wandelaars (veel goed gemarkeerde wandelingen worden in bijna elk dorp aangegeven), een ezeltaxi centrale (Burro Taxi Vall d´Ebo in Pego zie www.activitats-lamarinalta.com) en graag tochtjesmakende liefhebbers van Goed & Lekker leven. Veel plezier en groot genoegen allemaal.

Wandeltip: de Kathedraal van l’Infern

Mozarabic treden, Barranc de l'Infern
Bron: Marina Alta Walks

Vooral de ong. 5000 treden van de zgn. Kathedraal van het wandelen, El Barranc de l’Infern (PR-V 147) zijn een bijzonderheid. Elk jaar wordt er eind oktober door en voor de inwoners van de dorpen in Vall de Laguart een wandeling georganiseerd over deze zgn. Mozarabic route met 5946 treden. Zonder deze treden zou deze route bijna onmogelijk zijn geweest door deze indrukwekkende kloof.
Mozarabic is een term, die wordt gebruikt voor de mix van Arabische en Christelijke stijlkenmerken.

2 reacties op “Halve dag autorit Marina Alta, hoogvlaktes, ver-gezichten en lekkere restaurants”

  1. Van waar begint de kersenroute en welke datum?

    Ik woon in Altea Hills.

    Graag had ik een beschrijving van de route met eventueel goede restaurants.

    Met vriendelijke groeten,

    GUY ASSYS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *