Estercuel, (l)even vol historie

Als je hier aan de kust woont, moet je wel een heel goede reden hebben om in één van de koudste maanden van het jaar naar een klein dorpje op meer dan 800 meter hoogte in de provincie Teruel te gaan.

Middeleeuwse muzikanten

Middeleeuwse markt en historische spelen in Estercuel
9 en 10 maart
Teruel

Wel, op 9 en 10 maart (2013) trekken twee bussen vol toneelspelers uit Lérida en ’n twintigtal ambachtslieden naar Estercuel, om daar twee dagen lang, de amper 400 bewoners en hun bezoekers terug te voeren in hun rijke historie. Het mag dan koud zijn, maar er is ontzettend veel te zien en te doen in deze “Encuentro con la Historia”, ontmoeting met de geschiedenis.

Estercuel 800 jaar

Op 15 maart 2009 bestond Estercuel achthonderd jaar als zelfstandige gemeente. En dat werd gevierd met een grootse reconstructie van de belangrijkste gebeurtenissen uit die tijd: acteurs, ridders en ruiters vulden het dorp en de activiteiten waren zó’n succes, dat besloten werd het elke twee jaar te herhalen, zij het op iets bescheidener schaal. Zo komen er dit jaar (2013) bijvoorbeeld geen paarden aan te pas.

Terug naar eind 13e eeuw

Dit wordt de derde keer dat een stukje geschiedenis nagespeeld wordt, en wel de periode van 1250 tot 1300, met onder andere de verschijning van “la Virgen del Olivar”. Voor de gelegenheid komen twee bussen vol met amateur-toneelspelers uit Lérida over, die ons onder leiding van de plaatselijke geschiedschrijver (een priester uit Lérida, geboren in Estercuel) en in prachtige middeleeuwse kostuums, terugvoeren in de tijd.
Tegelijkertijd wordt er een kleine maar interessante middeleeuwse markt gehouden, waarvoor de vereniging Amata is aangetrokken, dezelfde die ook in de provincie Alicante al zoveel middeleeuwse markten op haar naam heeft staan. Op de markten van Amata vindt u alleen spullen, die door de deelnemers zèlf gemaakt zijn.

Bezienswaardigheden in en om Estercuel

In de smalle straatjes van het oude gedeelte van Estercuel, waan je je ook op een gewone dag al in de middeleeuwen: oude gebouwen, stenen poorten en een oud paleis dat een prachtig museum herbergt in zijn gewelven. Normaal gesproken is dit alleen op afspraak te bezoeken, maar tijdens de feesten is het open voor het publiek.

Op vier kilometer van het dorp ligt een beroemd klooster, gewijd aan de al eerder genoemde Virgen del Olivar. In het Monasterio de Santa María del Olivar worden retraites en andere religieuze activiteiten georganiseerd, maar de 30 hotelkamers staan ook open voor “gewone” bezoekers. Daarnaast is er in Estercuel zélf ook nog een hotel (978 752 370). En ook de omgeving van het dorp is de moeite waard: oude sneeuwputten, uitgezette wandelroutes, oude steenkoolmijnen, teveel om op te noemen.

Het laatste stuk van de route naar Estercuel is ook prachtig: vanaf de stad Teruel leidt een prima weg, de N420, tot een hoogte van 1400 meter over de bergen, met bij helder weer de prachtigste vergezichten.

Informatie over Estercuel en het klooster vindt u op www.estercuel.org en over de middeleeuwse markt via Amata: tel. 639 979 678 of www.amata.es