Het Azorenhoog

Het zal velen van jullie wel opgevallen zijn, dat wanneer het in Nederland heel mooi weer is, wij hier in Spanje wisselvallig weer hebben. Nederland heeft dit voorjaar (2018) verschillende warme periodes gehad en inderdaad hier aan de Costa Blanca was het relatief slecht. Dit is geen toeval en eigenlijk is dit fenomeen goed te verklaren.

Ten (zuid)westen van het Iberisch Schiereiland, op meer dan 1400 km, ligt in de Atlantische Oceaan de Portugese bergachtige eilanden groep, de Azoren. Daar ligt (bijna) altijd een hoge luchtdruk gebied en wordt het Azorenhoog genoemd (de verklaring hiervoor, door het Hadleycel effect, kan op internet voor diegenen die daar geïnteresseerd in zijn gemakkelijk gevonden worden).

In de buurt van IJsland ver in het noorden ligt daarentegen (bijna) altijd een lage luchtdrukgebied, het IJslandse Laag. Daar tussen waait op grote hoogte (zo’n 10 km) de westelijke straalstroom. Deze luchtstroming heeft wel windsnelheden tot boven de 400 km/u. Hoe groter het drukverschil tussen deze twee systemen, hoe sterker de straalstroom is en worden met deze harde wind vaak depressies naar NW Europa meegenomen en geven daar dan relatief wisselvallig weer.

Echter wanneer het drukverschil kleiner is, met andere woorden het Azorenhoog heeft een minder hoge luchtdruk en IJsland heeft een minder lage luchtdruk, dan is de straalstroom ook minder sterk en kunnen depressies naar het zuiden afbuigen en krijgen we hier te maken met wisselvalliger weer.

Wij danken ons prachtige klimaat hier aan de Costa Blanca dus onder andere aan het feit dat het Azorenhoog meestal echt lekker hoog is en het IJslandse ding lekker laag.

Veel meer details en een meer wetenschappelijke uitleg zijn onder andere op de sites van de KNMI en Weeronline terug te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *