De vitaliserende bronnen van Murcia

Een klein uurtje van de Costa Blanca ligt Balneario de Archena en dat moet je weten, vinden wij. Waarom? Omdat het zo geweldig goed bij Gezond & Lekker leven past, denken wij. Natuurlijk weten we dat Gezond & Lekker leven voor iedereen anders is. Maar als daar een stevige bodem onder ligt, die je in evenwicht houdt, helpt dat bij het realiseren van die gewenste stijl van leven.

Een lifestyle, die voor de meesten van ons ontstaat uit leuk en zinvol bezig zijn, verantwoord en prettig bewegen, gezond en lekker eten en zo weinig mogelijk stress in je kop en ongerief aan en in je lijf.

Maar in de dagelijkse praktijk blijkt dat er nogal wat krachten te zijn, die dat evenwicht verstoren, waardoor dat goede en lekkere leven flink onder druk komt te staan. Ik denk dat we het tot zover aardig met elkaar eens zijn. Toch? Want veel van de informatie die wij aan jou via de 4 informatiepeilers op onze site voorleggen, is gebaseerd op de versterking en/of de reparatie van die bodem. En het mooie is, dat er op nog geen een uurtje van de Costa Blanca een plek is, waar dit allemaal samen komt. En daar willen we je op wijzen.

termal balneario de archena murcia
De bijzondere en vitaliserende bronnen van Archena. ca. 20 km van de stad Murcia. Een “wellness” ervaring vanuit een plek met een bijzonder interessante historische geschiedenis, die nog steeds architectonisch fraai en goed onderhouden zichtbaar is. Met drie elegante en smaakvolle hotels, die samen de Balneario de Archena vormen, zijn gebouwd op termale bronnen, die al meer dan 2000 jaar oud zijn. Bronnen die zich onder de drie hotels (in verschillende prijsklassen) bevinden in artistiek waardevolle ruimten, die deels opgetrokken zijn in de, door ons al vaker bejubelde mozarabische bouwstijl (christelijk en Moors geïntegreerd) en die meerdere “sauna´s”, modderbaden en massageruimtes verbergen, waar een groot deel van het programma (arrangement) zich afspeelt. Wij voelden ons in de loop van het meerdaagse programma als het ware steeds beter groeien in ons vel. En dat was in dit geval zowel letterlijk als figuurlijk.

Van gekreukende krant naar herboren

Het programma (Tratamento Termal) begint met een arts, die je keurt en je verwijst naar de behandelingen, die voor jou het meest of juist niet geschikt zijn. Met deze “keuring” in de hand vervoeg je je op de aangewezen tijden en plekken en word je door stevige en sportieve jonge mannen en vrouwen geschrobd, in modder verpakt, met allerlei van kracht en temperatuur veranderende waterstralen onder vuur genomen. Je dobbert uren in zout- en citroenbaden en verblijf je o.a. na een Zweedse sauna, via ijswater, in een nagebouwde, maar verder wel ijs-echte, iglo om er na een paar dagen, mede door sober maar gezond eten, herboren uit te komen. Tenminste dat kwamen wij. En daar is geen woord aan overdreven al dient wel te worden vermeld, dat wij er als een gekreukelde natte krant naar binnen gingen.

Je moet er misschien wel even aan wennen. Vooral met het (rustige) tempo hadden wij in het begin wat moeite. Dat was immers op geen enkele manier vergelijkbaar met de speed, die wij in de te lange tijd daarvoor gewend waren. Maar daar wilden wij toch vanaf? Daarom waren wij daar toch?
Dat duurde een dag of twee. Daarna kreeg het termale bron water, in allerlei wisselende krachten en temperaturen op en om ons losgelaten, ons in haar greep, waardoor wij ons steeds lekkerder, gezonder en zelfs gelukkiger gingen voelen. Complete ontspanning en hernieuwde vitaliteit verdrongen steeds meer de aanwezige vermoeidheid en de gestreste nek, om plaats te maken voor zin in een flinke wandeling en vooral voor een gevoel wat steeds meer op complete “wellness” begon te lijken. Want “wellness” staat toch voor: Kiezen voor activiteiten die een zo stressvrij, gezond en harmonieus leven kunnen opleveren? Je moet er dus wel zelf voor kiezen, maar de activiteiten, de apparatuur en de professionele begeleiding vind je in ieder geval bij de Balneario de Archena.

Een heel leven vinden wij wat veel voor dit zo onthaastende en inspirerende bezoek, maar dat we er weer een paar maanden tegen aan kunnen, is zeker. En we ontdekten een plek waar we kunnen schuilen, als het ons weer boven het hoofd dreigt te groeien, onze `bodem´ weer klein onderhoud nodig heeft, of we ons gewoon weer even heel “wellness” willen voelen.

Balneario de Archena – Thermalium

Carr. del Balneario, s/n Archena Murcia 30600
968 68 80 22

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *