Benidorm

 • 16 juli - Feest ter ere van Virgen del Carmen
  16 juli - Feest ter ere van Virgen del Carmen
  Binnen de vele feestelijke herdenkingen die er in, het voornamelijk, katholieke Spanje aan heiligen zijn gewijd, is de jaarlijkse verering van de Virgen del Carmen op 16 juli een heel bijzondere. Zij vindt namelijk voor het belangrijkste deel op het water plaats. Bijna in alle dorpen en steden aan de Costa Blanca kust wordt deze Virgen zeer feestelijk en bijzondere manier vereerd.
 • Weerstond je de verleidingen in de Tapasstraat van Benidorm?
  Weerstond je de verleidingen in de Tapasstraat van Benidorm?
  De Spanjaarden noemen het de Calle de los Vinos, de Engelsen hebben het over de Tapas Alley maar voor ons is het de Tapasstraat in Benidorm, en misschien zelfs wel van de hele Costa Blanca en die begint voor mij de Plaza de la Constitución, in de schaduw van het toeristenbureau aan het einde van de Levante Boulevard.
 • La Sierra Helada
  La Sierra Helada
  Tussen Calpe en Benidorm ligt het grootste en meest bijzondere natuurpark van de Costa Blanca. Bijzonder, omdat het zowel het land als het water van de Middellandse Zee betreft en het domein is van veel bijzondere zeedieren en een grote diversiteit aan bloeiende en bijzondere zeeplanten heeft. Een mooi park om te wandelen, fietsen, of dus zelfs te duiken.
 • De dansen en muziek van Spanje
  De dansen en muziek van Spanje
  Spaanse dansen, een aantal overgebleven uit de Moorse overheersing, de meeste razendsnelle dansen waarbij de handen boven het hoofd de castagnetten tegen elkaar slaan. Gitaren, klappende handen en roffelende voeten begeleiden de zingende verhalen over pijn, hartstocht of jaloezie.
 • Moren en Christenen feesten
  Moren en Christenen feesten
  De herdenking van de herovering (Reconquista) van het Iberisch schiereiland op de Moren en de strijd tegen de piraten van de Islamitische godsdienst. Het speelde zich allemaal af van de 11e tot en met de 15e eeuw maar wordt toch nog steeds in veel dorpen aan de Costa Blanca, en op veel verschillende tijdstippen gedurende het jaar, spectaculair gevierd.
 • Guadalest
  Guadalest
  Officieel Castell de Guadalest, in 715 na Chr. kreeg ze haar naam van de Moren, ligt aan de noordkant van de Sierra d´Aitana en aan haar kalkstenen bergvoeten ligt de, in de vijftiger jaren van 1900 gebouwde Dam en het felle groenblauwe stuwmeer, wat de dorpen en steden in de wijde omgeving van schoon water voorziet.
 • De Peñon de Ifàch
  De Peñon de Ifàch
  De anjer van Ifach, ruim 80 vogelsoorten, ca.300 meter wandelend klimmen, prachtige doorkijkjes en de Costa Blanca aan je voeten.

Benidorm voor jou

Benidorm wordt nu niet direct genoemd als je zoek gaat naar culturele hoogtepunten. Toch blijk ik mij daarin bij regelmaat te vergissen. Geleid door het vooroordeel heb ik de neiging om Benidorm, vooral in het toeristen hoogseizoen, te mijden. En dat houd ik ook nog maar even zo.

Maar daarbuiten? De prachtige skyline van Benidorm, die wij onder elkaar de skyline van Manhattan noemen, is voorgedragen voor een plek op de Werelderfgoed lijst. En terecht. Jonge Spaanse architecten kregen hier de kans om zich te onderscheiden en deden dat op een geweldig creatieve en innovatieve manier. Onder andere samen met de internationaal vermaarde stadsarchitect Ricardo Bofill ook ontwerper van het grote stadspark L`Aiguera, wiens Prince Park Hotel ik zelf als een van de minder geslaagde ontwerpen ervaar. Zij deden dat door een fantastisch ogende skyline van wolkenkrabbers neer te zetten die de hoogste zijn van Europa en vergeleken wordt met de skyline van Dubai of Tokio. Dat zal nog sterker worden als het hoogste appartementen gebouw van Europa afgebouwd zal zijn (200 meter hoog). Het door Roberto Guerras ontworpen gebouw bestaat uit twee torens van elk 55 verdiepingen die met elkaar aan de bovenkant worden verbonden.

Maar wandel ook eens door het oude centrum in Benidorm, langs de huizen van de vroegere bewoners van dit van oorsprong vissersdorp en je gaat begrijpen dat er aan het hart van Benidorm helemaal niets mis is, net als een bezoek aan de Inglesia de San Jame vlak naast de Mirador del Castillo. De mooiste uitkijkpost over de mooie, brede en meest witte stranden aan de Costa Blanca: Levante en Poniente (cultuurprijs in 2010).

Ook doet men in Benidorm stevig mee aan het vieren van allerlei evenementen, festivals en nationale en plaatselijke festiviteiten. Voor minder dan 30 feestelijke happenings doet men het hier niet. Het Driekoningenfeest, De Moren en de Christenen (hier in oktober), de Fallasfeesten in maart deze worden in Benidorm enthousiast gevierd. Maar vergeet die andere bekende typisch locale traditie niet het verbranden van Juanillos in de kortste nacht van het jaar de nacht van San Juan op 23 en 24 juni.

Wat is er te doen in Benidorm?