Benissa, een Costa Blanca oester die graag geopend wil worden

Als je over de N332 van Valencia naar Alicante rijdt -een mooie route die je alleen moet rijden wanneer je geen haast hebt, vanwege de prachtige doorkijkjes naar de Middellandse Zee en daaraan liggende, prachtige en minder mooie dorpen en dorpjes waar je doorheen moet, wil je de 332 exact kunnen volgen- kom je na de afslagen naar Gata de Gorgos en Teulada dwars door Benissa.

Geen bal aan, blij dat ik er door ben, denk je in 1e instantie. En dat is logisch met al het links- en rechtsafslaande verkeer en de vele stoplichten, die de hele dag, maar vooral in de voor- en na-siësta-uren, voor heel veel oponthoud zorgen. Al was je misschien wel de achterkant van de grote kerk opgevallen, die je halfweg het dorp bent gepasseerd. En die kerk is maar één van de vele monumenten die Benissa, een van de oudste dorpen in de provincie Valencia, rijk is en het waard is om door jou bekeken te worden. Een, in het voorbijgaan niet onmiddellijk aantrekkelijke oester die echter graag, ook voor voor passanten, haar fraaie binnenkant opent. Waarom? Omdat veel daarvan je een goed inzicht geeft in de rijke en spannende geschiedenis van de Costa Blanca.

Moorse invloed

Veel van de dorpen aan de Costa Blanca zijn gesticht tijdens de Moorse bezetting en kregen dan ook Arabische namen. Zoals Beni Isa wat zonen van Isa betekent. Of die zonen daar ook werkelijk gewoond hebben vertelt de geschiedenis mij niet. Maar het dorp mij des te meer.

Herenhuis in stenen straatje BenissaGa dus als je de authentieke Spaans/Moorse sfeer wilt proeven, halfweg het dorp rechts- of linksaf, parkeer de auto en wandel door en over geplaveide steegjes, langs eeuwenoude stadsmuren -en die van de nog steeds in goede staat zijnde- stadspaleizen en grote herenhuizen (tussen 1980 en 1990 prima gerenoveerd) en de Middeleeuwen ontwaken waar je bij staat. Eén levensgroot museum, waar in het verre verleden net als op veel meer plaatsen aan de kust, actieve Barbarijse zeerovers in het verre verleden probeerden het Spaanse vasteland binnen te dringen.

Samen met Teulada, Calpe en Altea was dit gebied een heerlijkheid, waarvan Roger de Lauria ooit de sterke baas was, met een voornamelijk islamitische bevolking, sterk verspreid over het ruime en vruchtbare platteland en een groeiende groep christenen, die zich voornamelijk vestigde in de kleine, oude dorpskern.

Moren en Christenen

Al in 1248 werd Benissa op de Moren heroverd door Jaime I van Aragon, maar het duurde nog flink wat jaren voor alle Moren Spanje compleet hadden verlaten. Na die definitieve uitbanning in 1609 (zie Moren en Christenen feesten) kozen veel van diegenen die wel mochten blijven voor het Christendom en kwamen er grote aantallen nieuwe bewoners vanuit de Pyreneeën, Catalonië en Aragon af op de vruchtbare grond, het milde klimaat en de ligging aan de Middellandse Zee. En uit de mix ontstond dan ook het profiel van de huidige bewoners, waartussen zich inmiddels ook allerlei `residenten´uit Noord/Europa hebben gevestigd.

Wandeling langs monumenten

Ajuntamiento

Ayuntamiento Benissa

Begin je wandeling bijvoorbeeld op het Plaza del Portal voor het huidige Gemeentehuis (Ayuntamiento), wat zich bevindt in het voormalige hospitaal, dat gesticht werd in 1790 en lange tijd de meest besmettelijke en hulpbehoevende zieken van uit de wijde omtrek herbergde en nu het besturingscentrum is van een goed georganiseerde en cultureel rijke, flinke gemeente, waarvan de ruimtelijke invulling zowel logistiek als economisch goed bewaakt wordt.

La Lonja de Contratación

Binnen een straal van zeg 200 meter bevindt zich verder de beurs, La Lonja de Contratación uit de 15e eeuw, het huidige Museum voor Etnografie, in het verleden een van de meest actieve centra van het dorp en het oudste monument van de gemeente. In het gebouw, bestaande uit 3 vleugels en een arcade voorzien van fraai natuurstenen metselwerk en 3 bogen op de benedenverdieping zijn naast de beschrijvingen van de cultuur, de talen en dialecten van de verschillende volken en stammen, die aan de Costa Blanca hebben geleefd ook met grote regelmaat wisselende, interessante tentoonstellingen te zien.

Universiteit

Op nog geen 50 meter afstand kom je langs en misschien wel in een goed onderhouden stadspaleis uit de 18e eeuw, een dependance van de Universiteit van Alicante.

Palacio de los Torres-Ordiñia

En iets meer dan schuin daar tegenover bevindt zich het Casa Cultural, het voormalige Palacio de los Torres-Ordiñia, waar zich nu naast een restaurant (zie La Cultural) op de 1e verdieping, de (universiteits)bibliotheek en allerlei aula´s bevinden, waarin sociale en culturele evenementen worden gehouden.

Catedral de la Marina

Kathedraal Benissa
Bron: Servidor web de la Concejalía de Turismo de Benissa

Op het parkeer- en ontmoetingspleintje, in het centrum aan het plein waar niemand figuurlijk en iedereen letterlijk omheen kan, staat de imposante Catedral de la Marina. De Neogotische witte kerk met de achterkant waar je eerder voorbij reed. In dit gedeelte van Benissa is de krachtige katholieke traditie van Benissa zeer herkenbaar (en hoorbaar), omdat hier ook het Franciscaner seminarie en klooster is gevestigd (Convento de los Padres Franciscanos uit 1645), waar veel paters zijn opgeleid die zich over heel Spanje hebben verspreid. De grote kathedraal uit 1929, kreeg de bijnaam de Zeekathedraal vanwege haar flinke afmetingen (59 meter lang en 29 meter hoog) en werd gebouwd vanuit een fonds, een gift van de rijke Vrij Metselaars uit de omgeving.
De beschermheilige van het dorp “Nuestra Puríssima Xiqueta” (Onze Heilige Maagd) kreeg in de vorm van een flink met goud behangen beeld een ereplaats boven het hoofdaltaar en de geraffineerde lichtval, waarin zij zich de hele dag koestert, is het alleen al waard om deze kerk te bekijken. Prachtig.

Fiesta!

Benissa, een oester die het waard is om door jou geopend te worden, is vaak in feeststemming en het stevig beierend en uitgebreide klokkenstel van de kathedraal roept dan iedereen in de omgeving op, om dit feest in het historische centrum mee te komen vieren. En dat lukt vrij aardig, merkten wij een aantal malen op.

Een kleine selectie uit een drukke feestkalender:

  • 5 en 6 januari het Driekoningen feest met een indrukwekkende processie op 5 januari (zie ook Het Feest van Driekoningen).
  • Firra i Porrat de Sant Antoni (Het Sint Anthonies festival) van 7 t/m 31 januari. Middeleeuwse markt met stallen, roofvogels, een veemarkt, waarin en waarop de dieren gezegend worden, vaak ook kermis, narren en allerlei muziekattracties en ongetwijfeld flink wat vuurwerk.
  • Semana Santa
    Tijdens de Heilige week voor Pasen is Benissa het centrum van allerlei religieuze, klassieke en antieke muziekconcerten .
  • In de laatste week van juni worden de gevechten tussen de Moros y Cristianos ook hier uitbundig en theatraal herdacht.
  • Terwijl er achter en liefst voor de stieren gerend kan worden tijdens het zgn. stierenrennen. In Benissa de laatste week van april. Zie ook Spanjaarden en Stieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *