Bereiding Granaatappelsap

De oogst van onze ‘struik’ van 6m hoog was 25 granaatappels. Met een scherp mes snijd je de granaatappel rondom over de ‘buik’ in en breek je hem open. Vouw de helft van de vrucht naar buiten open en de korrels vallen er redelijk gemakkelijk uit. Het geel-witte vruchtvlees rondom de korrels goed verwijderen, want dit is niet lekker.

Granaatappelsap zeven

Doe de granaatkorrels in de blender voor een 1/2 minuut en zeef het daarna met een fijne zeef (de pitjes zijn nl. vrij hard, dus zonder te zeven heb je een potentieel tandprobleem). Aanvankelijk ziet de sap er melkachtig uit, maar als je het even laat staan, komt het ‘schuim’ bovendrijven en is het bezinksel naar de bodem gezakt.

Het schuim er zo goed mogelijk af scheppen (schuimspaan), of het heldere sap voorzichtig onder het schuim uitschenken.

 

Bewaren

Voeg naar smaak wat suiker en/of vers geperste citroensap toe en giet het sap bijv. in lege waterflessen. Vul deze voor maximaal 3/4 en zet ze in de vriezer (nooit helemaal vullen want de flessen kunnen kapot springen, omdat het vocht uitzet bij bevriezing). Zodoende blijft het sap erg lang goed en kan het uitstekend ijskoud gedronken worden.

Variaties

Een alternatief is om er ijsblokjes van te maken en die bijv. in een helder sapje (appelsap) te serveren. Garneren met een gekleurd rietje, wat mintblaadjes en/of een suikerrandje en het oog heeft ook wat. In de zomer de ijsblokjes ook maar een keer proberen in de Sangria Alicantina ….

1 op 100(ml)

Granaatappel ontpitten

Je vraagt je wellicht af of het een hoop werk is voor een beetje sap en het antwoord is: ja! Maar het is leuk om te doen en het sap is zeer gezond en lekker. Het resultaat van mijn 25 granaatappels = 2,5 liter sap en 1 kg pitjesrotzooi plus een vuilniszak vol schillen.

Zie ook De granaatappel uitgeplozen.

2 reacties op “Bereiding Granaatappelsap”

  1. Granaatappel. Wanneer je de pitjes niet lekker vindt. Doormidden snijden en in een sinaasappelpers het sap eruit perzen. Gaat prima en snel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *