Bernia route – pittige maar bijzonder mooie bergwandeling

Vanaf een natuurlijke bron, via een gat door de Bernia en een Middeleeuws fort, een paar uur in het paradijs. Lengte ca. 9 km. Duur in normaal tempo 3,5 uur. Kwalificatie: pittig, vanwege stijgingspercentage en glibberige losse stenen paden. Niet geschikt voor kinderen onder de 15 en lieden met ademhalingsprobleem. De tunnel door de Bernia van ca. 20 meter moet deels op het zitvlak of op de knieën worden genomen.

Wij komen al een jaar of tien aan de Costa Blanca en genoten op heel veel plaatsen van de mooie en gevarieerde pure, af en toe rauwe maar veel vaker lieflijke natuur, maar wat je op deze wandeling in een paar uur aan gevarieerd natuurschoon tegenkomt komt wel heel dicht bij het beste van het beste. De Bernia Route of de Real de Bernia.

De koninklijke Bernia, een berg die de Marina Alta van de Marina Baja scheidt, is een in alle opzichten indrukwekkende bergketen, die we tot nog toe, voornamelijk van afstand, altijd weer prachtig vonden met de per uur veranderende kleuren op haar flanken. Flanken, die dichtregels in je oproepen, vooral als je aan haar voeten staat met een mooi glas wijn in de hand. Laat de wijn de wijn als je haar wilt beklimmen en zorg voor voldoende drinkwater zeker als je, zoals wij, vanaf een uur of vier bij haar op bezoek gaat. En dat deden wij bij ca. 28 graden en dat was geen zacht eitje, maar wel een prachtige belevenis.

Allereerst hoe kom je daar?

Het startpunt van de Bernia wandeling
Op minstens twee manieren. Route 1 is vanuit Jalon (Xaló) die wij namen en route 2 start vanuit Altea la Vella. Die wij later zullen beschrijven.

Op weg dus naar Jalon via de CV750 vanuit Benissa. Aan de zuidkant van Jalon vind je het benzine station van Cepsa en vlak daarvoor (links) loopt een smalle asfaltweg, de Camino Cementario. Neem die en na 1 km stoot je op een T-kruising waar je links af gaat, de CV 749 op.
Dan 11,5 km omhoog door een prachtig wisselend landschap, voorbij het kleine restaurant Bon Vent en de wandelaars pleisterplaats Bar Restaurant Sierra Bernia. Allebei aan je linkerhand.

Je gaat daar ca. 200 meter voorbij tot je een groot informatiebord tegenkomt aan de rechterkant. Hierop vind je in 3 talen de beschrijving van de Bernia Route en let gelijk ook op de hoogte-aanwijzingen.

Let op de geel/witte streep combinatie!

 
Belangrijk! Dat is je wegwijzer voor deze tocht. Ze staan er echt maar niet altijd goed zichtbaar. Neem geen afslagen waar je de geel/witte streep combinatie niet kan vinden. Zoek door.

We nemen de linkerroute (kloksgewijs) en gaan langzaam via smalle paden de noordflank van de Bernia op. De hellingen zijn hier dicht begroeid met allerlei verschillende bloemen en planten, die niet alleen fantastische geuren verspreiden maar ook nogal eens stevige doornen dragen. Let daarop, als je jezelf omhoog trekt (neem desnoods stevige handschoenen mee) en dat gebeurt vooral wanneer je een afslag bent ingeslagen zonder vooraf goed op de geel/witte markering te letten. Bij ons kwam het twee keer voor en kwamen wij er na ca. 25 meter moeilijk klimmen achter dat we niet alleen verkeerd zaten, maar ook dat armen en handen vol prikkels zaten. Dus oriënteer je steeds zorgvuldig en let op de geel/witte strepen, die op de rotsen meestal goed te zien zijn.

Forat

Uitzicht van de Serra de Bernia
Aan deze kant van de berg heb je een fraai uitzicht op dichtbegroeide heuvels en dalen, die we inmiddels achter ons gelaten hebben. We zien aan de horizon de punt van CAO bij Javea en de bult van de Montgo. En komen we diepe holen in de bergwand tegen, waar vroeger mensen woonden en die nu gebruikt worden door herders met hun geiten- en schaapskuddes. Langs lange rijen met bramenstruiken bereiken wij na ca. 2 uur stevig omhoog wandelen, de ingang van de tunnel Forat, dwars door de Bernia. Deze is aangegeven met een flinke rode pijl.

Zonder dat het angstig wordt, het licht aan de andere kant is en blijft duidelijk zichtbaar, moeten wij door de knieën en nemen we de eerste 15 meter op ons achterwerk gesteund op onze handen. Prima, geen enkel probleem. Die laatste 5 meter zijn overweldigend. Van het donker uit de tunnel, in het heldere koele licht aan de Altea-kant van de berg, zien we de skyline van Benidorm en reflecterende doeken boven de nisperos plantages beneden ons. Deze kant was koeler en minder begroeid. Meer wind ook.

En het pad heeft vele aftakkingen. Maar je weet het, de geel/witte streep is in de buurt. En is dus de enige te volgen weg. De uitzichten zijn weidser, de bergen kaler en machtiger, de paden ruller met veel losse stenen maar voorlopig redelijk vlak.

Wij lopen op ca. 950 meter hoogte en het is echt geweldig, stilmakend zo mooi en indrukwekkend. Vooral wanneer we het grote, enorm sterke massief passeren voelen we ons klein tot zeer klein plus zeer onder de indruk van wat moeder natuur hier ons voorschotelt. Wij zijn nu bijna 3 uur onderweg en zijn nog geen ander mens tegengekomen. Een aantal malen hoorden wij op afstand de bellen van de berggeiten, die hier in grote kuddes elke dag een super gezond maal van de berghellingen komen ophalen.

Fort Bernia

Uitzicht op het fort op de Bernia
We zakken langzaam, onze ogen uitkijkend in de richting van de ruïnes van het grote Fort de Bernia. Gebouwd door een Italiaanse architect in opdracht van Koning Felipe II om de kust te beschermen tegen de invallen van piraten en de rondtrekkende Moorse bevolking. Wij spreken over het jaar 1562, maar ook over de ongelukkige plaats waarop dit fort was neergelegd. Weliswaar met een gigantisch uitzicht op het zuiden, oosten en westen, maar makkelijk aan te vallen vanuit het noorden en nauwelijks te bevoorraden. Felipe III zag dat in en liet het fort afbreken en zo ligt het er nog, als een ruïne. Overwoekerd maar nog goed herkenbaar met bastions, kamers en een loopgracht rondom. Hier ontmoeten wij ook de kudde bellende berggeiten, zeker zo nieuwsgierig naar ons, als wij naar hen.

Terug naar het begin

Het dal aan de noordkant van de Bernia
Vanaf het fort blijf je westwaarts, het niet zo duidelijke pad volgen over een bergweide met prachtige bloemen, via een bosrand richting ons beginpunt. Het informatiebord waarachter onze auto is geparkeerd. Na 3 uur en 45 minuten zijn we binnen en in alle opzichten voldaan.

Zeer aanbevolen en let op de … juist! De wit/gele markering.

8 reacties op “Bernia route – pittige maar bijzonder mooie bergwandeling”

 1. Wij hebben onze auto aan de doodlopende straat aan restaurant Serra Bernia (komende via de steilste beklimming van de Bernia via N332, CV750, onmiddellijk links CV 749).Vandaar hebben wij deze mooie wandeling gemaakt (uurwijzerszin) en kwamen uit op 15km. De bewegwijzering laat wel hier en daar de wensen over en is jammer, vooral aan de overblijfselen van een fort. Volg daar gewoon het pad en het komt goed. Ik had de wandelroute gedownload van een site, maar deze bleek vanaf daar volledig fout te lopen. Maar eind goed, alles goed.
  Neem drinken mee en wat om te eten en geniet achteraf van het prachtig zicht wanneer je door de rots kruipt. Een zeer mooie wandeling, maar toch vrij zwaar. Goei schoeisel is zeker aanbevolen.

 2. Wss een heel mooie tocht.
  Een beetje pit mag er bij.
  Staat op mijn programma om in aug.te doen met kameraad,kijk er volledig na uit.
  Foto’s van tunnel?

 3. Hoe breed is die tunnel/buis? Aangezien ik licht claustrofobisch ben wil ik graag weten of deze wandelroute wat voor mij zou zijn.

  1. Ruimte genoeg om op je achterste doorheen te schuiven en licht genoeg! Laat het je niet weerhouden om deze schitterende route te lopen.
   Geniet
   Piet

 4. Mijn zoon en ik hebben de fantastische Bernia bewandeld via de wit-gele markering. En inderdaad het was niet makkelijk. Ge moet ervan genieten en rustig wandelen. Ik zelf ben 70 jaar, wij hebben er zeker 5 u overgedaan. Een pick-nick meegenomen, en genieten maar.
  Ik denk dat ik het nog eens ga riskeren. En enkel doen bij goed weer, anders is het te gevaarlijk.

 5. Hoe kun je deze wandeling maken vanuit Altea la Vella? Is dit ook dezelfde route als de route die wordt aangegeven als PRV 7 ?

  1. Vanuit Altea la Vella ga je met de auto richting Callosa, na ongeveer 2,5Km zie je aan je rechterhand een kraampje waar fruit en groente verkocht word. Hier ga je rechtsaf bij het richtingsbord met `Forat de Bernia´. Je volgt de weg omhoog tot aan de parkeerplaats (dit is het einde van de weg) en daar kan je ook starten met lopen. Vanaf de parkeerplaats is het even zoeken naar de wandelroute, als je iets doorloopt staat er een bord met een kaart van de omgeving waarop alle wandelpaden staan.

   1. Deze weg is niet meer bereidbaar voor gewone auto’s, enkel 4 x 4 off road. Wij hebben dit toch geprobeerd maar de weg zit vol echt diepe putten !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *