Gandia, lang een intens broeinest van de Borgia dynastie

In het monumentale en interessante verleden van Gandia speelt de Spaanse Borgia dynastie (een Italiaanse familie van Spaanse afkomst) ongetwijfeld een hoofdrol. En is zij bijvoorbeeld zicht- en bijna voelbaar door de verhalen, die de stadsgidsen met graagte en gepassioneerd (merkten wij) over haar vertellen, tijdens de wandeling langs de architectonische monumenten, die een aantal leden van deze dynastie achter lieten.

De rol (en niet altijd een fraaie) van de Borgia familie in de Spaanse geschiedenis (die 400 jaar in en net buiten Gandia hun fraaie tenten opsloeg), maar ook, in die van de Rooms Katholieke Kerk en de invloed op de leiders in de (zaken)wereld, bijvoorbeeld door de lessen van één van de familieadviseurs Machiavelli.

Oude universiteit

Opgericht en neergezet door de vierde hertog van Gandia, Francisco de Borja, in 1549. De vijf grote bronzen en nog steeds fraaie beelden op het plein voor de ingang van het goed onderhouden pand, markeren de start van een fraaie rondwandeling (via Calle Mayor) langs vele monumenten, die de Borja’s hebben nagelaten. Zie ook Dagje Gandia.

Placa Escola, met de 5 beelden van de Borja's, Gandia
De oude universiteit uit 1594

Forse beeltenissen van de twee pausen, Calixtus III en Alexander VI, die de familie voortbracht, een beeld van Cesare (beruchte en wrede zoon van Alexander, ja dat scheen toen heel gewoon te zijn; een paus met zonen) en van Lucretia de Borgia (misschien wel de meest bekende en beruchtste telg) plus uiteraard van Francisco, himself.
De Universiteit is nog steeds intact. Niet als Universiteit maar als goed gevulde bron van basis kennis, waaruit met graagte gedronken wordt. De geüniformeerde, jonge leerlingen van deze nu Basisschool leren hun lesjes in een nog steeds indrukwekkende en architectonisch fraaie omgeving.

De eerste bekende leden van deze bizarre familie, waarin naast het rechtvaardig leiding geven aan land en volk, het stichten van kerken, scholen en ziekenhuizen, ook enorm gefeest, gehoereerd, vergiftigd, gemoord en gezopen werd, vestigden zich echter in een kleine plaats in de omgeving, Canals (waar de 1e Borgiapaus werd geboren, Paus Calixtus 111), terwijl in Xativa eveneens vlak in de buurt, Borgia paus no. 2, Rodrigo de Borja, die als paus Alexander VI zou gaan heten, geboren zou worden.

Een machtige familie met veel beroemde, bekende, beruchte en media aandacht trekkende nazaten, die in onze tijd een groot aantal regisseurs en schrijvers hebben geïnspireerd tot het maken van succesvolle De Scharlaken Stad, Hella Haasse en veel publiektrekkende films en boeken. Waaronder ook de Nederlandse schrijfster Hella Haase met haar roman De Scharlaken Stad, waarin zij het leven en doen en laten van een aantal Borgia´s beschreef o.a. in Gandia.

Vanuit Xativa een ander dorp in de buurt verhuisde de Borgias (Borja was de Spaanse naam, die later naar Italiaans model werd verbouwd tot Borgias) naar Valencia en vandaar uit naar Gandia, waar zij het langst en het meest intensief verbleven.

Overal mooie gebouwen, kerken, kloosters en o.a. huidige musea achterlatend, zoals bijv. het Archeologisch Museum MAGa, wat door broer Alphonse als hospitaal San Marcos in de dertiende eeuw werd gesticht en neergezet. De folder La ruta de los Borja (gedeeltelijk in het Engels), geeft een mooi overzicht van de pracht en praal.

Palau Ducal

In Gandia vinden een aantal van deze fraaie erfenissen hun plek op loopafstand van elkaar in het levendige hart van de oude stad. En zeker zichtbaar en bezoekbaar in de zalen, wanden en buitenmuren van het Palau Ducal del Borja (het paleis van de Borgia familie, nu eigendom van de Jezuïeten).

Palau de Borja, Gandia
Palau de Borja in Gandia, gezien vanaf de rivier

Het Palau is de goed onderhouden plaats, waar de meest bijzondere exemplaren van deze Borgia familie hebben gewoond en gewerkt. Maar ook was zij een ontmoetingsplaats voor kunstenaars, schrijvers en dichters. En daarvan zijn nog herinneringen terug te vinden tijdens een bezoek waarbij er nog heel veel meer moois te zien is, vooral in de bijzonder gedecoreerde Goudengalerij, in dit museum, want dat is het inmiddels ook geworden. Openingstijden Palau Ducal, GandiaDat zien kan, want het paleis is open voor publiek. In de winter dagelijks van 10-12.30 en van 16. tot 18.30 en zomers van 10-13.30 en van 16 tot 19.30 uur. Op zondagen en feestdagen is het museum gesloten.

Net als het bekijken van de bijzondere video serie over “The Borgias” met in de hoofdrol Jeremy Irons, als Paus Alexander en een mooie (in alle opzichten) bijrol van de Nederlandse actrice Lotte Verbeek. Maar dat hoeft niet daar, maar bijv. vanavond met een goed glas wijn in de knuist. Veel leerzaam plezier.

En let eind september op de feesten in Gandia, die nog altijd een relatie hebben met de geschiedenis van de Borja!

Palau Ducal dels Borja

Hertogelijk paleis (museum) Gandia Valencia 46701
962 871 465 962 871 465

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *