De Capirote van de Confradías in de Semana Santa

Staat de Semana Santa (Goede Week) weer voor de deur, dan maken we ons op om één van de grote en indrukwekkende processies te bezoeken, waarin elk jaar in de week voorafgaande aan Pasen (het belangrijkste religieuze feest hier) de dood en de opstanding van Jezus van Nazareth, door de plaatselijke bevolking van veel dorpen en steden gepassioneerd wordt nagespeeld. Zie voor meer Semana Santa.

We kiezen dit jaar voor de prachtig droevige kruisweg processie op Goede Vrijdag (meestal met een start in de vroege ochtend) waarin de grote, loodzware en vaak fraai versierde heiligenbeelden (pasos) door de sterke (en belangrijke) mannen van de verschillende broederschappen (confradías), op het tempo van door velen meegezongen klaagliederen, de cornet en gedempte trommels langs de zgn. staties aan de weg naar de zgn. Calvarieberg worden gedragen.

Cofradia en capirotes Semana Santa

Elke broederschap heeft haar eigen, mee te dragen, vaak bronzen of gebronste parochieheilige en ook een eigen parochiekleur die, naast de bij de droevige Vastentijd horende paarse kleur, zichtbaar is in de mee te torsen vaandels en in mantel en punthoed (capirote), die gedragen wordt door diegenen die in het openbaar, maar toch anoniem, boete doen voor de pijn en het verdriet wat zij anderen hebben aangedaan.

De opvallende capirote

Capirotes (puntmutsen) Semana SantaDie zgn. boetelingen dragen, vaak barrevoets en gehuld in, bij hun broederschap horende gekleurde mysterieuze maskers, mantels en zeer bijzondere hoeden. De zgn. capirote. Een hoge conische punthoed, die doorloopt tot over het gezicht en waarin alleen ooggaten zijn aangebracht. Een zeer opvallende en voor ons wat griezelig aandoende uitmonstering (vooral als je de processie in de avond bij walmende kaarsen bekijkt) omdat deze, zich vaak zelf flinke klappen toedienende niet herkenbare personen, in 1e instantie je nogal aan de Ku Klux Klan doen denken. Voor alle zekerheid: daar hebben zij niets, maar dan ook helemaal niets mee te maken.

De capirote, ook wel puntiguado (puntige hoed) genoemd, werd voor het eerst gedragen in de Middeleeuwen door misdadigers, die tijdens hun tocht naar de galg door het volk werden beschimpt, gehoond en bespot en de capirote, daarbij ook gebruikt werd om de rotte eieren, het verrotte fruit en ongetwijfeld een enkele verdwaalde steen op te vangen, waarmee hij in die tijden door het volk werd bekogeld.

Later werd deze manier van publiekelijke bestraffing resp. boetedoening overgenomen door de Spaanse Inquisitie, een soort katholieke rechtbank (sinds 1478) om het katholieke geloof (met harde hand) te handhaven (volgens hen beschermen), die echter ook grote invloed kreeg op alle onderdanen van de koning van Spanje (ook de niet katholieke).

De Inquisitie werd in 1834 afgeschaft, maar de capirote bleef als één van de vele attributen, die je terugziet in belangrijke gebeurtenissen o.a. aan de Costa Blanca, waarin traditie, kunst, religie en devotie als zo vaak samenkomen en waarbij je wel eens moet zoeken en misschien ook wel moet slikken om het te kunnen plaatsen onder ons devies Goed & Lekker Leven aan de Costa Blanca.

Deze “belevenis” wordt door ons in ieder geval zeer aanbevolen en het meest indrukwekkend om mee te beleven in Orihuela, Murcia en Crevillente, maar ongetwijfeld ook, maar iets minder heftig bij jou om de hoek.

Zie de programma´s in de plaatselijke media.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *