Het Castell de L´Olla, fantastisch vuurwerk

Spanje is groots in vuurwerk. Bij elk feest gaat er flink wat kleurrijks de lucht in en knalt er heel wat lawaaierigs langs de grond. Om heiligen te herdenken, het begin of het einde van de lente te vieren, lands- of dorps kampioenen te huldigen en om andere vaak vurige feestjes meestal spectaculair te omlijsten. Vuurwerk, het hele jaar door dus.

Ze vonden het buskruit niet uit, de Spanjaarden. Dat waren de Chinezen, of de Bengalen, daar is de geschiedenis niet helemaal duidelijk over. De Bengalen, de tegenwoordige bewoners van Bangladesh hielden daar een eigen vuur(werk) aan over. Inderdaad het Bengaalse vuur.
Waren de eerste vuurwerkmakers oorspronkelijk lid van de technische commissie van het leger, om met de door hen bedachte vuurpijlen en donderbussen de vijand te bestoken, vooral in de 19e eeuw, met name door de ontwikkeling van de scheikunde, werd het vuurwerk steeds geavanceerder en voor steeds meer, en uiteindelijk uitsluitend voor feestelijke, of religieuze evenementen gebruikt. Maar de vuurpijl en de lichtpatroon doen in het leger, en bij de politie nog steeds regelmatig dienst.

Vuurwerk vanaf drijvende platforms op Castell de l'Olla
Vuurwerk vanaf drijvende platforms op Castell de l'Olla

Vuurwerkcomponisten

China is tot de dag van vandaag op afstand topleverancier. Maar de Spaanse luchtwerkcomponisten en ontwerpers, je mag ze ook schilders met vuurwerk noemen, zijn beroemd over de hele wereld. Al eerder berichten wij over de composities, die tijdens de Fallas en de Hogueras worden afgespeeld, de zgn. Mascleta´s. Gecomponeerde, dicht bij de grond blijvende, knalvuurwerken waarop de Spanjaarden enthousiast en ritmisch meeklappen en meedansen.

L’Olla

Elk jaar, al sinds 1987, wordt er op de 2e zaterdag van augustus, de zaterdag die het dichtst bij de 10e augustus ligt (het feest van San Lorenzo), een prachtige kleurige, zich voornamelijk in de lucht afspelende, vuurwerkcompositie opgevoerd. Op de tonen van meestal klassieke muziek, gebracht vanuit één van de mooie tuinen, of heuvels in de omgeving van Castell de L`Olla in Altea, door een groot orkest en afgeschoten vanaf ca. 10 drijvende platforms, bekijken ca. 50.000 mensen, in een vrolijke heel plezierige sfeer, vergelijkbaar met de Prinsengracht Concerten in Amsterdam, dit geweldige spectaculaire, wonderbaarlijk mooie vuurwerkoptreden. Want dat is het, een adembenemend vuurwerkspektakel …

Vuurwerkcompositie
Vuurwerkcompositie vanaf drijvende platforms voor de kust van l'Olla

Uniek!

Ik zag er vele, op veel bijzondere plaatsen, maar elk jaar weer steekt dit vuurwerk uit boven alle, die ik elders en eerder zag. Uniek in de wereld van de vuurwerkshows en lekker lang ook, ca. 30 minuten, met een voortdurend koor van Oh….´s en Ah….´s van 50.000 vriendjes en vriendinnetjes om je heen.

Vuurwerk l'Olla
30 minuten lang het meest fantastische vuurwerk

Wanneer & Waar

Op de nacht van zaterdag op zondag, die het dichtst bij de 10e augustus (het feest van San Lorenzo) ligt. Dat was bijv. in 2011 op 13 augustus, in 2012 op 11 augustus en in 2013 op zaterdag 10 augustus! Het vuurwerk start exact om 00.00 uur.

Zorg wel dat je minstens om 21.00 uur in de buurt bent. Parkeren is moeilijk en op de N332 tussen Altea en Altea la Vella praktisch onmogelijk. Maar er zijn veel alternatieve parkeerplaatsen gecreëerd en kom je na een stukje lopen tussen ouderen en jongeren, eenlingen en complete families, lokalen en toeristen, de meeste van hen met stoeltjes, volle koelboxen en lekker geurende etenswaren en allemaal op weg naar één van de mooiste vuurwerkshows ter wereld ook op de `coole´ strandjes van L´ Olla de Altea.

Je kunt ook plaatsen reserveren bij één van de chiriguito’s, zoals Samoa op het strand van Altea bij de grote spoorbrug over de Rio Algar.

2 reacties op “Het Castell de L´Olla, fantastisch vuurwerk”

  1. Wij hebben een huis in Altea la Vella hoog op de berg gelegen met een prachtig uitzicht op Villa Gadea en L’Olla en hebben dus tijdens het vuurwerk een VIP plaats……Een geweldige belevenis !!!!

  2. Hi Dick, Bedankt voor je leuke artikel over dit vuurwerk fenomeen in Altea Olla.
    Ik beleef het al jaren vanaf het dakterras van mijn edificio bij haventje El Portet.
    Kan ik dit artikel ook op mijn facebook pagina zetten om meerdere vrienden dit artikel onder de aandacht te brengen.
    Met vriendelijke groet, Gerrit Schotte (St. Nicolás Alfaz)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *