Castillo de Dénia

De trein heeft ons op deze trip wederom van Calpe naar Denia Centrum gebracht. Deze keer voor een bezoek aan het Romeinse kasteel, dat prachtig midden in de stad ligt.

Wil je georganiseerd van start, dan is een bezoekje aan het toeristenbureau, dat schuin tegenover het station ligt, een handige keuze.

Hoe kom je er?

Ga je richting zee, dan kom je al snel uit vóór de hoofd(winkel)straat, lommerrijk door flinke platanen. Als je die in gaat en afloopt, ga rechts zodra de bestrating een moderne uitstraling krijgt. Bij de eveneens in moderne stijl uitgevoerde pleinen rondom de kerk moet je nog wat verder, langs het gemeentehuis rechts de trap op verder naar boven, naar Calle San Francisco. Altijd mooi, die versmelting van moderne en antieke stijlen, dat weten ze in Spanje goed vorm te geven.

Alternatief

Het oude centrum van Denia, dat vlak achter de haven ligt, is leuk. Tunnel Castillo de Dénia

Hier kan je ook doorheen slenteren op weg naar het kasteel, of even wat drinken op de gezellige pleintjes. Houd de karakteristieke blauwe koepelkerktoren in het visier, dan ga je goed.
Mocht je toevallig aan de noordkant van het kasteel uitgekomen zijn, neem dan de tunnel onderdoor. Je komt weer uit bij de kerk en klim daarna de trappen langs het gemeentehuis omhoog.

Binnen de muren

De entree is 3 euro (2011), het kaartje laat je ook weer zien bij het museumpje in het voormalige huis van de Markies van Denia boven op de berg, waar een expositie is van bronzen en aardewerken objecten uit o.a. de Romeinse tijd. Natuurlijk hebben ook de Moren hier weer hun sporen achter gelaten, want het Palau zelf, helemaal op de top, was in de 11e en 12e eeuw herbouwd op de Romaanse resten. Helaas is daar nu weinig meer van te zien, behalve dat een majestueuze boom zich meester heeft gemaakt van deze briljante plek.

Er slingert een (asfalt) weg naar de top langs een hoge muur met kantelen. Je kunt ook met de trap links langs de muur naar boven, wat een schitterend uitzicht geeft in alle richtingen. Boven is een provisorisch cafeetje, maar een mooie moderne uitspanning leek in aanbouw (2011) toen wij er waren. De parkachtige ruimte binnen de muren leent zich uitstekend voor wat ontspanning in de schaduw van de naaldbomen.

Openingstijden

Let op: tussen de middag wordt de poort gesloten. Openingstijden zijn afhankelijk van de maand. In de zomerperiode verschuiven die naar wat later op de dag: in juli-augustus van 10.00- 13.30 uur en van 17.00-20.30 uur. ’s Winters van 10.00-13.00 uur en van 15.00-18.00 uur. In de tussenliggende maanden wijken de tijden iets af en kan het een uur tot een half uur vroeger of later zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *