Chiringuitos – strandtenten van Javea worden steeds cooler

Je ziet ze steeds vaker (in de zomer) aan de kust van de betere badplaatsen van de Costa Blanca. De Chringuitos. Hun oorsprong ligt in de sexy zestiger jaren toen alles wat wild, jong, (semi) artistiek of kunstzinnig en vooral ook ‘hip’ was en lange perioden op het eiland verbleef, waar de avonden werden doorgebracht aan een van de stranden waar eenvoudige houten barretjes en restaurantjes de feestvreugde verhoogden of in ieder geval in beweging hielden.

Chiringuitos op Ibiza

In de 90er jaren verdwenen deze hippe vogels grotendeels onder de druk van het massatoerisme, maar de laatste jaren is Ibiza weer cool en zijn de chiringuitos weer in steeds luxere uitvoeringen en met de beste muziek teruggekeerd. Je moet als je rijk en beroemd bent (of wilt lijken) in en op Ibiza (of aan de Costa Blanca?) gezien worden.
En dat betekent ook dat er ook weer mooi gegeten en fraai gedronken wordt en het liefst in een snelle tent op het strand met een van de beroemde Nederlandse DJ´s aan de draaitafels. Maar zoals gezegd de chiringuitos worden de laatste jaren ook steeds vaker aan de Costa Blanca gesignaleerd.

Chiringuitos langs de Costa Blanca

Dénia, Jávea (met prachtige lange kustlijn), Altea, Santa Pola, Orihuela zijn bijv. plaatsen waar je chiringuitos kunt vinden. Ze hebben vaak alles wat een goede strandtent hebben moet. Prima betaalbare cava´s, trendy cocktails, lekkere pittige tapas, goede verse zeevruchten, meubilair waarop en waarin het prettig ‘chillen’ is en heel plezierige dromerige lounge muziek. Wij werden er tenminste behoorlijk romantisch van.

Een paar uitgelicht:
Chiringuito Las Jamilas – Santa Pola (geen website)
Madala Beachbar – La Fustera (tussen Calpe en Moraira)
Baladrar Beachbar – Moraira, Cala Baladrar
Veleta – Jávea

Hou er rekening mee dat er chiringuitos zijn gesloten, of in andere handen zijn overgegaan. Het is een fenomeen van de zomer en de regels voor het uitbaten van een strandtent wisselen eens in de zoveel jaar. Ga vooral op onderzoek uit in de genoemde plaatsen!

Montgo di Bongo

Chiringuito Bar Restaurante Avenida del Meditterano 1 Javea Alicante
609 702 809

Eén reactie op “Chiringuitos – strandtenten van Javea worden steeds cooler”

  1. Moskito in Javea?
    Ik geloof dat er heel vroeger een beach-club was die zo heette maar helaas hebben we alleen de Siesta als permanente “chiringuito” naast Montgo di Bongo….en die is toch een stuk leuker en trendier dan Montgo di Bongo (mijn persoonlijke mening). Vergeleken met vorig jaar zijn er helaas minder chiringuitos dan vorig jaar…… dat vind ik persoonlijk ook onbegrijpelijk met het toenemende (hippe) toerisme….
    Groetjes en succes met jullie leuke en interessante nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *