Een donut in warme chocoladesaus? Aan de Costa Blanca heet dat Churros y Chocolate

Het is natuurlijk bij lange na geen donut. Hij heeft zeker niet hetzelfde uiterlijk. Het is meer een stengel eigenlijk, gevouwen als krakeling of kunstig op elkaar gezet als triangel. Een gefrituurde deegstengel en in Nederland komt hij ook voor, meestal bestrooid met poedersuiker.

Maar massaal kom je hem, vooral in de herfst, tegen aan de Costa Blanca en wordt hij daar gedoopt in warme chocolademelk. Bij het ontbijt bijvoorbeeld of in de café con leche tijdens het koffieuurtje, dat in Spanje flink kan uitlopen.

De overeenkomst met die donut is het deeg (en misschien als ontbijtmaatje). Gek eigenlijk dat je in de meeste beschrijvingen van de churro de donut als vergelijking tegenkomt. Want die uit bloem `geboetseerde´ stengel is gewikkeld in bloem, eieren, rasp van de citroen en gefrituurd in olijfolie en, volgens mij, is de bereiding van de donut een geheel andere. En ik vind de churro veel lekkerder, krokanter, luchtiger, zeker als de dikkere uitvoering (Porra elders) ook nog gevuld is met fruit (Cuba) of met chocola, zoals in Brazilië, of met vanille of gesmolten kaas zoals in Argentinië en Peru.

Het zal inmiddels wel duidelijk zijn dat de churro wat met Latijns Amerika heeft. Maar ook in Noord-Amerika en in Rusland of Portugal kom je hem tegen en in de Nederlandse Allerhande heeft zelfs een churrosrecept voor thuiskoks gestaan met als land van herkomst Spanje. En dat klopt niet, al is hij hier zeer populair.

Er zijn twee versies

Churros uit China?

Churro's in China
Chinese Churro's

Versie 1 is de mooiste. De Portugese zeevaarders namen het bereidingsgeheim mee uit China, waar veel bijzondere dingen werden gedaan met deeg. Dat was gauw afgelopen toen men vanuit het hoogste Chinese niveau dit delen van kennis met het buitenland ten strengste verbood. De straf die daarop stond was de hoogste straf nl. de doodstraf. Je kunt je voorstellen dat men na het horen van een dergelijk verhaal wel eens aan de churros wilde, dat moest wel iets heel bijzonders zijn.

Churros van schaapherders?

Spaans schapenras Churro

Versie 2 komt van dichterbij. Spaanse herders, altijd buiten in weer en wind, zochten naar voor hen makkelijk maakbare, warme kost. Het churrodeeg schijnt makkelijk gemaakt te kunnen worden.

Zelfs tijdens het toezicht op een flinke kudde schijnt dat een fluitje van een cent te zijn. En op een open vuur kan door kenners goed worden gebakken. En zo zag en zie je s’avonds op openvuren in de bergen de churros groeien en gloeien. Wat we alleen niet weten, welke churro was er eerder: het schaap of de stengel …

Churros aan de Costa Blanca!

Probeer ze, nu. Op een frisse ochtend, buiten op een terras met vergezicht, doop hem in de warme chocolademelk en je ondergaat wat mij overkwam toen een engeltje over mijn tong fietste. Geniet, van vooral Lekker, en als je maat houdt ook van Gezond herders-en hun volgers-voedsel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *