Contestania, een stukje geschiedenis

Het lijkt ons aardig om deze pagina te beginnen met een stukje geschiedenis. Nou stukje, flink stuk. Niet in de lengte maar vooral in het aantal jaren terug. Wat daarvan bekend is en waar je flink wat van kunt terugvinden in de musea die wij beschrijven.

Een groot deel van het grondgebied van Alicante heette in de zgn. Bronstijd (3.000 tot 800 jaar voor Chr.) Contestania en de bewoners daarvan werden Contestanen of Contestanos genoemd. Grof geschetst is dit het gebied vanaf in het noorden de rivier de Jucá tot de plaats Murcia in het zuiden. Toen ook al met één van de rijkste en meest gevarieerde cultuur.

Aan het begin van de Romeinse tijd (200 v.Chr tot ca. 400 jaar n. Chr.) kreeg deze cultuur nog meer inhoud als gevolg van de groeiende culturele en commerciële contacten met andere volken rond de Middellandse Zee, zoals de Grieken en vooral de Phoeniciërs.

Baño de la Reina, Calpe, Costa Blanca

Het totale Iberische schiereiland (Herodotus, de Griekse rondreizende geschiedschrijver had deze plek rond 485 jr. v. Chr. al Iberia als naam gegeven) heeft onder grote invloed gestaan van de Phoeniciërs. Een in alle opzichten zeer actief, wereldveroverend en handelsbevorderend volk.

Veel van deze invloeden zijn terug te vinden in de grote variatie aan archeologische musea, waarvan hieronder een paar genoemd.

Wil je een wandeling maken naar Baños de la Reina, een archeologische site in Calpe, volg dan de beschrijving van de route in pagina Wandelroute – Calpe.

L’Alcudia, Elche

Museo de la Alcudia (Ruinas de Ilici) Elx / Elche 03290
966 611 506

La Illeta dels Banyets

Archeologische opgraving aan de kust van El Campello El Campello Alicante

MAHE – Museo Arqueologico y de Historia de Elche

Archeologisch Museum van Elche Elx / Elche Alicante 03202
965 453 603

MARQ – Museo Arqueologico Provincial de Alicante

965 149 000

Museo Arqueologico Municipal Jose Maria Soler

Archeologisch museum Villena Villena Alicante 03400
965 801 150

Tossal de Manises (Lucentum)

Museum Alicante (Albufereta)
965 149 120 965 149 006

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *