Sangria uit de Costa Blanca mèt een twist

Spaanse Sangria is zo ongeveer een pleonasme. De variaties, lekker zelf aan te brengen, zijn legio, daarom varieerden wij met onze eigen Alicante ingrediënten (wel met een twist) en doopten haar, op een super zonnige zomermiddag, de Sangria Alicantina voor jou.

De basis van een sangria is altijd rode wijn, hoeft geen klasse wijn te zijn en een wijntje onder de 3 euro, kan goed. Vruchten geven de eigen smaak, in ons geval overduidelijk citrusvruchten en perziken, maar banaan, aardbeien (Sangria Holandès?) of appels kunnen allemaal, of appelsap wordt ook gebruikt en daar is de twist: La Robla – appelcider, uit Asturië, wel Spaans, geen Costa Blanca, maar een mousserende appelige vervanging van een gaseosa of agua con gas (koolzuurhoudend mineraalwater/spuitwater) en om de vruchten nog beter tot hun recht te laten komen, dompelen we ze een paar minuten in de cognac.

Men neme

  • 1 fles rode Vall de Xaló, tinto, 2010 (Jalon, Alicante)
  • 1 fles La Robla appelcider, maakt het lekker fris
  • Schijfjes (goed gewassen) citrusvruchten en schijfjes van de rest van de vruchten, 2 min. in Magno (cognac) weken: 1 naranja (sinaasappel), 2 limas (limoen), 1 melocotón (perzik), 1 (kleine) albercoquer (abrikoos) en we hadden graag kumquat gebruikt, maar ’t was nog geen seizoen.
  • Magno cognac, Osborne. Genoeg om de vruchten op smaak te brengen.
  • 2 eetlepels rozemarijn honing: Romera, Mieles Bartolomé Noguera (La llosa de Camacho, Alcalali, Alicante)
  • 1 kaneelstokje
  • ijsblokjes

De rest is makkelijk. Pak een jarra (glazen kan) en doe alles bij elkaar! Even roeren met een houten lepel en versieren met een ware krul, een twist citrusschil.
Sangria Alicantina vruchten met cognac

Tips

Maak je de sangria een dag van te voren, dan zijn de smaken nog meer gemixt, maar het vruchtvlees heeft dan wel wat van z’n bite verloren. Wij prefereerden direct nuttigen (lekker koud na een paar uur in de ijskast is eigenlijk het lekkerst), boven een nachtje over.

Meer spuitwater, ijsblokjes en schijfjes (niet in alcohol geweekte) citroen verlagen het alcohol percentage, mocht je dat willen.

Het oog wil ook wat, dus als je de randen van het glas met een suikerrandje versiert, staat dat wel feestelijk zomers. Het suikerrandje maak je door de rand van het glas in wat citroensap te dopen en het glas daarna in een laagje suiker te drukken.

Jouw tips

Omdat de variaties legio zijn, zijn we heel benieuwd naar jouw (lokale) favoriet en bijbehorende originele naam. Want wat te denken van deze Spaans-Nederlands combinatie: cava (in plaats van rode wijn) met aardbeien, of de toevoeging van een (sinaasappel) likeur, wat meloen, of verfrissende muntblaadjes. Graag zien we ook jouw tip tegemoet.

Salud!

2 reacties op “Sangria uit de Costa Blanca mèt een twist”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *