Cultuur, Avontuur en Architectuur

Dat zijn nu niet bepaald de dingen waaraan de meeste mensen zullen denken als ze de naam Benidorm horen. Dat dit vaak mensen zijn die nooit in Benidorm waren en dus haar te bescheiden belichte schoonheid nooit hebben leren kennen, is jammer, want wij ontdekten dat Benidorm veel meer heeft dan het eenzijdige beeld wat voornamelijk door de media naar buiten wordt gebracht en gretig door veel onwetenden wordt opgezogen en uitgedragen.

Je bent jong en je wil wat…

Natuurlijk komen veel jongeren, in de vakantiemaanden af op een van de mooiste stranden van West-Europa, waar bijna altijd de zon uitbundig schijnt en waar het eten en drinken lekker en niet duur is. En natuurlijk hebben die jongeren voortdurend dorst en opspelende hormonen en dat is een combinatie, die nogal wat lawaai en vals gezang oplevert. Maar dat speelt vooral in de twee zomermaanden en vooral ook in een klein en specifiek deel van Benidorm.

Uitzicht op Benidorm
Uitzicht op Benidorm

En na die zomermaanden blijven de prachtige schone en blauwbevlagde stranden (onderscheiden op het terrein van veiligheid en schoon water), waarvan de twee grootste gescheiden worden door een Kaap (een grote rots, El Castillo-Mirador) en waarvan de Playa Levante het modernere deel van Benidorm en in het Playa de Poniente deel nog de resten van de zeer oude voormalige bewoners te zien zijn.

Tanit, godin van de vruchtbaarheid in Benidorm

De eerst gevonden menselijke aanwezigheid dateert van ver voor onze jaartelling. De opgegraven resten van een Iberische nederzetting, op de Tossal de la Cala, de heuvel aan het begin van het Poniente strand, laten zien dat daar Grieken en Feniciers (de belangrijkste en meest succesvolle zeevaarders tussen 1200 en 400 v.Chr.) hebben geleefd en … zijn begraven op de daar ook gevonden resten van een begraafplaats. Meer opgravingen wijzen ook op de aanwezigheid van grote groepen Grieken en Feniciers, o.a. de gevonden fragmenten van Punische en Romeinse schepen in de huidige baai van Benidorm en het prachtige terracotta hoofd van Tanit. Tanit, godin van de inspiratie en van de vruchtbaarheid en beschermgodin van de belangrijkste Fenicische nederzetting, die in Carthago in Noord-Afrika. Overal waar Fenicische en Punische nederzettingen en koloniën werden gesticht werden hun Goden meegebracht en aanbeden en zo is Tanits fraai bewaarde hoofd waarschijnlijk ook in Spanje terecht gekomen.

Tossal de la Cala, Benidorm
Tossal de la Cala, Benidorm

Wat van de nederzetting kan je terugvinden op Tossal de la Cala, maar voor de beste en meest uitgebreide kijk op de (pre)historie van de Costa Blanca moet je toch even naar het MARQ museum in Alicante waar al die verschillende culturen prachtig en uitgebreid gepresenteerd worden in hun eigen cultuurzaal.

Jaime de veroveraar trekt van Oost naar West

De geschiedenis van Benidorm wordt pas goed te volgen in de Middeleeuwen toen de Catalaans-Aragonese koning van de Spaanse Oostkust Jaime l El Conquistador (de Veroveraar) zich gaat bemoeien met de alsmaar meer naar het oosten oprukkende Islamitieten. Die zich al in Spanje beginnen te nestelen vanaf ca. 700 jaar na Chr. En met name het geografische gebied Benidorm werd steeds meer bevolkt door Moorse families.

Jaime de veroveraar was de eerste van een lange rij Spaanse militairen, die daadwerkelijk de Moren probeerde terug te dringen. En hij en zijn opvolgers deden dat langzaam maar uiteindelijk wel met succes. De heroverde gebieden werden in handen gegeven van studievrienden en medekadetten van Jaime en zijn opvolgers en een van hen, Admiraal Bernard de Sarra gaf op 8 mei in 1325 Benidorm haar stadsrechten, la Carta Publica de Benidorm.

De bijzondere aantrekkingskracht van Benidorm

Benidorm bleef echter een aantrekkelijk aanlegplaats voor hen die Europa in wilden en voor plunderende piraten, die daar makkelijk aan land konden komen en grote plundertochten in de kunstdorpen, maar in toenemende mate ook in het binnenland, organiseerden.

Begin 1400 waren de piratenaanvallen op Benidorm zo erg dat de hele stad en het kasteel werden verwoest en de bevolking in haar geheel op de vlucht sloeg. De verdrijving van de piraten en het herstel in de regio kwam maar moeilijk opgang en het duurde dan ook tot ver in de zeventiende eeuw, nadat men de verdediging van de kust sterk verbeterd had, dat daardoor de visserij een echte kans kreeg om te groeien.

Sant  Jaume, Benidorm
Sant Jaume

Het vissen op tonijn werd een specialisatie van de vissers uit Benidorm, die daarnaast alom gerespecteerd werden om de technische kwaliteit van de door hen gebruikte schepen en hun excellente kennis van de zeevaart. Er ontstaat meer werkgelegenheid en Benidorm groeit. Rondom de totstandkoming van, de nog te bezoeken, Sant Jaume kerk (ca. 1740) heeft Benidorm 2700 inwoners (nu ruim 70.000). In de zomermaanden komt er echter nogal wat bij en worden er aantallen van ca. 500.000 (permanente en tijdelijke) inwoners gehaald en daar zitten inderdaad, maar zeker niet meer dan 0,5% lawaaiigen onder.

De geschiedenis in de 19e eeuw wordt overheerst door de veroveringsdrift van Napoleon, waardoor ook het smokkelen op de Valenciaanse kusten geweldig toeneemt. Smokkelen wordt een tweede natuur van de de Costa Blanca bevolking om te kunnen overleven op dat moment. De overheid grijpt hard in en de zgn. kustwacht ontstaat, wat er voor zorgde dat een groot deel van de bevolking, de op zee geleerde zeemanskunst, legaal gaat inzetten. Naast de visserij en de landbouw wordt de zeevaart een belangrijke bron van inkomsten.

Dat zorgt er ook voor dat, terwijl de varende mannen lang buitengaats verbleven en daar meer internationale kennis vergaarden, de vrouwen een steeds belangrijker rol kregen in de locale economie. Men zegt dat deze open en internationale oriëntatie daardoor tot op heden herkenbaar is in en om Benidorm.

Het toerisme ontdekt

Benidorm blijft groeien en in 1857 heeft zij 3720 geregistreerde burgers, maar zal haar belangrijkste groeiwapen pas honderd jaar later, na de tweede wereldoorlog en het vertrek van de Franco regering, ontdekken, als door het toenemen van een steeds meer georganiseerde maatschappij, waarin massaproductie meer welvaart brengt aan grotere groepen mensen, het toerisme ontwaakt en Spanje, maar met name, het ideale klimaat aan de Costa Blanca, er voor gaat zorgen dat dit de belangrijkste economische motor wordt die heel veel nieuwe economische bedrijvigheid en daardoor werkgelegenheid met zich meebrengt.

Spanje raakt aan de bouwkoorts en Benidorm speelt daarin een van de hoofdrollen. De Costa Blanca wordt een populaire toeristenbestemming en toeristen willen eten, slapen en verwend worden, maar zoveel bouwgrond als er toeristenbelangstelling is, lijkt in 1e instantie moelijk te combineren.

Architectuur

Tot men de wolkenkrabber ontdekt. Men gaat in Benidorm minder horizontaal, maar voornamelijk verticaal bouwen. Benidorm wordt voor beroemde, ervaren en jonge talentvolle Spaanse architecten een goed gelukte proeftuin, waarin de mooiste skyline van Europa is gegroeid die al diverse malen is voorgedragen voor een plaats op de Werelderfgoedlijst. De architectuur is voor kenners en architectuurliefhebbers van hoge kwaliteit (zie ook het artikel over Benidorm). Er zijn gebouwen, tuinen en openluchttheaters neer gezet, die tot de mooiste en hoogste van Europa behoren. In 2012 komt het In TeMpo gebouw klaar, wat met zijn 55 verdiepingen en 200 meter hoogte, zelfs hoger wordt dan het huidige hoogste gebouw van Europa, Hotel Bali, ook in Benidorm.

beniyork
Benidorm wordt ook wel 'Beniyork' genoemd, of 'Manhattan van Spanje'

In het door de oude meester en internationaal beroemde architect, Ricardo Bofill, ontworpen neo klassieke stadspark, de L`Aiquera, kun je een uitgebreide architectuurwandeling maken maar er staan ook twee openluchtconcertzalen, waar zowel klassieke, als populaire muziek optredens, musicals, theaterstukken en exposities gehouden worden.

In het Castell de Benidorm vinden klassieke muziek voorstellingen, maar ook de jaarlijkse zomer-jazzconcerten plaats. Steeds met een keur van internationale- en Spaanse vocalisten en muzikanten, terwijl in Benidorm Palace de meer op de grote toeristenstroom ingestelde en met de Parijs te vergelijken Cabarets en Shows plaatsvinden.

Kortom Benidorm is voor ons veel meer dan een lawaaierige dag op en rond het mooiste strand van Europa. En dat wilden we jou even laten weten. Vandaar.

Meer weten over al dit moois?

Fundacion Turismo de Benidorm

(+34) 966 806 475 (+34) 965 851 311

Eén reactie op “Cultuur, Avontuur en Architectuur”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *