Dagje Gandia

Eerder hebben wij Gandia een verborgen schatje genoemd. Nu we wat meer tijd aan haar konden besteden, wijzigen wij dat in SCHAT, met hoofdletters dus. Een interessante STAD, een STAD met een zeer bijzondere geschiedenis zeker voor hen die van drama en intriges houden, en een STAD met een fraai (6 km lang) zandstrand) op loopafstand van elkaar, 2km, waar je gelukkig ook goed, als je vroeg bent kunt parkeren. We geven een inspirerende wandeling door het heden en verleden.

Zoals eerder gezegd, ligt Gandia op 65 km van Valencia en is één van de grotere steden aan de Middellandse Zeekust met een sterke, op Spanjaarden gerichte concentratie (bijv. veel toeristen uit Madrid). Een boeiend en florerend centrum van handel en toerisme en op weg daarheen kun je je goed voorstellen, dat deze streek de groentetuin van Spanje genoemd wordt. Een licht heuvelachtig groen tapijt waartussen het oranje en geel van de sinaasappel en de citroen oplicht onder het waterige zonnetje, wat ons een groot deel van deze dag (begin februari) begeleidt, maar ook de aardappel, de aardse groenten en zelfs het moerassige rijstveld in de buurt van Pego warm en plezierig gestemd houdt.

Treinpoortjes, station, GandiaWe hebben het hier over de regio La Safor met Gandia als hoofdstad, mèt treinverbinding vanaf Estación de Plaza Elíptica naar Valencia.

Inspirerend rondje binnenstad
Het historische stadscentrum (de cirkel rondom de Calle Mayor) heeft naast de prachtige gebouwen met hun boeiende verhalen, ook een flink en gevarieerd winkel aanbod. Het is leuk wandelen en shoppen in Gandia, wat ook door haar regiofunctie veel bewoners van de omliggende plaatsen naar zich toetrekt. Naast galeries en aantrekkelijke modewinkels zijn in de gezellige centrumstraatjes vaak karakteristieke gevels te aanschouwen, maar ook de grote regionale supermarkten volop aanwezig, afgewisseld door goed uitziende restaurants, luxe en eenvoudige koffiehuizen en de dagelijks op een andere plek in de stad te houden open straatmarkten, waarop de boeren uit de omgeving hun pure en verse waar, niet alleen in de kraam, maar ook daarvoor aanbieden.

Open markten op zaterdag in het Parc de l’Est, op donderdag in de buurt van de haven, op zondags op de Avinguda del Nord aan het eind van het strand terwijl er ook in de zomer een kunstmarkt aan de boulevard Paseo Maritimo (Passeig Maritim) wordt gehouden.

Santa Maria, La Seu van GandiaTot de hoogtepunten van het rondje lopen door de binnenstad behoort ook het Nationaal Historische Artistieke monument, de indrukwekkende Catalaans-Aragonees-Gotische foto’s> Kathedraal Santa Maria, La Seu van Gandia, uit de 14e en 15e eeuw, ooit gebouwd als moskee. Ruta del Monestirs, de kloosterroute, GandiaEn het Sant Jeroni de Cotalba klooster, wat werd gesticht in 1374 en even buiten Gandia ligt. Een groot deel van dit klooster is ook door jou te bezoeken. Gandia heeft een prachtige route uitgezet: La Ruta dels Monestirs. Ook wandelend natuurlijk heel goed te doen.

De Borgia Dynastie
In het monumentale en interessante verleden van Gandia speelt de Spaanse Borgia dynastie (een Italiaanse familie van Spaanse afkomst) ongetwijfeld een hoofdrol. Gandia was lang een intens broeinest van de Borgia dynastie, zoals we zullen beschrijven in ons speciale artikel over de Borja’s, met daarin veel moois over hun, aan ons nagelaten erfgoed, waarbij ook een bezoekje aan het Archeologisch museum MAGa, ooit het hospitaal San Marcos van de Borja’s uit de 13e eeuw, goed zou passen.

kunst in een gevel in GandiaGebouw van Banco de Valencia, Gandiakarakteristieke gevel, Gandia

Nachtleven
Door de goed uitziende restaurants, maar zeker ook door het grote culturele aanbod, bijv. in het fraaie klassieke (1e opening in 1900) Serrano Theater, of de optredens van artiesten op de Plaza del Puerto (Av. de la Pau, in de haven), met Tom Jones en Julio Iglesias in 2011, en/of de optredens van straatartiesten, de ongetwijfeld bruisende disco´s (vooral aan de strandkant) en de grote en goed georganiseerde heiligen- en historische feesten (zoals Las Fallas, begin maart en Las Hogueras eind juni, die hier intens worden gevierd), lijkt het ook met het avond- en nachtleven in Gandia wel goed te zitten.

2 reacties op “Dagje Gandia”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *