Wat is de “echte” temperatuur?

Ik heb al meerdere keren van trouwe volgers van mijn weersvoorspelling, de opmerking gekregen dat bij hen de gemeten temperatuur een aantal graden hoger is, dan bij mij. Ik zal kort uitleggen wat de redenen daarvan kunnen zijn.

Mijn weerstation bevindt zich op zo’n 500m van zee en daar is de temperatuur ’s zomers veel lager, dan in het binnenland. Het verschil loopt soms zelfs op tot 10 graden of meer. Dat komt grotendeels door de afkoelende werking van het relatief koele zeewater (al loopt dat ook op tot 27 graden Celsius).

Het zuiden van de Costa Blanca is sowieso vaak wat warmer dan bijv. hier in de omgeving Calpe. Er is minder vegetatie, waardoor de zon de bodem sterker kan opwarmen, wat extra straling geeft.

Een weerstation dient zich helemaal in de schaduw te bevinden. En dat niet alleen. Als er bijv. bestrating of muren in de buurt zijn, warmen deze in de zon enorm op en zal bij weinig wind de gemeten temperatuur al snel een aantal graden hoger uitpakken. Wie kent niet uit bijv. de Formule I, asfalt temperaturen tot 60-70 graden Celsius. Ook in steden is het altijd wat warmer, door o.a. verkeer, smog, gebrek aan wind, enz.

Zoals gezegd, staat mijn weerstation relatief dicht bij zee op een paal helemaal vrij boven het huis en is volledig afgeschermd van de zon. Dit (semi) professionele station is tevens voorzien van een ventilator om zeker te stellen, dat er zich geen warme lucht kan ophopen bij weinig of geen wind.

Tot slot. ’s Winters is mijn gemeten temperatuur vaak hoger, want dan is de zee relatief warm en zal vooral vlak aan zee 2-3 graden meer gemeten worden dan iets landinwaarts.

Weerstation Davis Vintage Pro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *