De Jalon (Xaló) Vallei

 • Restaurant Donkey Sanctuary, Jalon
  Restaurant Donkey Sanctuary, Jalon
  Donkey Sanctuary is wel een heel vreemde naam voor een zeer bijzonder restaurant, hoog in de bergen achter Jalon. De gemoedelijke Duitse eigenaar ontfermt zich al jaren over de ontheemde, verschillende soorten ezels die in Spanje te vinden.
 • Restaurante Nou
  Restaurante Nou
  Een restaurant in de klassiek Spaanse landkoststijl. Kraakvers, zonder tierlantijnen. Eerlijke kost met een sobere elegantie van voedsel wat komt van het land om je heen.
 • Ecolodge Refugio Marnes
  Ecolodge Refugio Marnes
  Eco Lodge Refugio Marnes. Een “bijzonder rural (oorspronkelijk agrarisch) landgoed” met drie huizen en een tent (maar geen gewone): 1 huis voor de eigenaren; 1 huis waarin drie luxe Bed & Breakfast kamers te huur zijn; 1 romantisch vakantiehuis voor families, plus 1 luxe grote Arabische tent o.a. voor grotere groepen.
 • Bar Refugio Vista Bernia
  Bar Refugio Vista Bernia
  Jalón (Xaló) vallei voor jou De Jalón (Xaló) vallei ligt ca. 10 km het land in achter Benissa en dankt … More De Jalon (Xaló) Vallei
 • Restaurante Pepe
  Restaurante Pepe
  Leuk, plezierig en gastvrij restaurant waar goed landelijk, maar ook culinair gekookt wordt. Een groot succes is het dagmenu, waarvan de prijs wordt bepaald door de keuze van het hoofdgerecht.
 • Bodega Xalò in Jalòn
  Bodega Xalò in Jalòn
  Op de doorgaande weg van Jalòn (of Xaló) naar Alcalali tegenover de wijd en zijd bekende zaterdagse antiek- en vlooienmarkt, ligt de Coöperatie waar de wijnboeren uit de omgeving in september hun druiven komen afleveren, die daar dan worden omgezet in redelijke en steeds beter wordende wijnen.
 • Vall de Xaló (tinto)
  Vall de Xaló (tinto)
  Ben je op tour in de Jalón Vallei, dan kom je ongetwijfeld langs de Bodegas Xaló, waar deze wijn vandaan komt. De gevel is groot en gesloten met een kleine ingang, die toegang geeft tot de winkel, waar behalve alle soorten wijn, ook likeuren, oliën, lokaal gemaakte honing, of heerlijke cava's en 'vaten' voor je eigen thuistap te koop zijn.

Jalón (Xaló) vallei voor jou

De Jalón (Xaló) vallei ligt ca. 10 km het land in achter Benissa en dankt haar bekendheid o.a. aan de wijnproductie. Door de lange hete zomer wordt een stevige rode wijn geproduceerd die in het plukjaar heel goed te drinken is.

De zoete witte wijn, de zg. Moscatel, wordt door heel wat restaurants in de omgeving als dessert extraatje geschonken, maar er worden ook steeds meer plezierige droge witte wijnen gebotteld, die allemaal te proeven en te keuren zijn in de plaatselijke bodega’s.

Elke zaterdagmorgen van ca. 09.00 uur tot 14.00 uur is aan de westkant van het dorp (richting Alkalali) de fameuze en zeer druk bezochte antiek/vlooienmarkt die terecht de beste genoemd wordt in de regio. Antiek is een schrale naam voor het geweldig brede aanbod variërend van meubels tot sieraden en curiositeiten.

Wat is er te doen in de Jalon (Xaló) Vallei?

Vall de Xalo - rode wijn uit de Jalon

Vall de Xaló (tinto)

Ben je op tour in de Jalón Vallei, dan kom je ongetwijfeld langs de Bodegas Xaló, waar deze wijn vandaan komt. De gevel is groot en gesloten met een kleine ingang, die toegang geeft tot de winkel, waar behalve alle soorten wijn, ook likeuren, oliën, lokaal gemaakte honing, of heerlijke cava’s en ‘vaten’ voor je eigen thuistap te koop zijn.

Coll de Rates

Coll de Rates, prachtig uitzicht en geweldige uithijgplaats

Coll de Rates ligt links onder in de punt van het prachtige Les Valls de La Marina district. In dit Mediterrane agrarische berggebied, waarin de amandel- olijf en kersenbomen uitbundig kunnen bloeien, naast en tussen rode valeriaanstruiken en witte en rode oleanders, heb je aan je voeten de synthese van de pure natuurlijke schoonheid van de Costa Blanca.

druivenpluk costa blanca

Over Costa Blanca´s wijnstokken en het spannende van een “late oogst”

Ook aan de Costa Blanca zijn de druiven rijp voor de pluk (cosecha de uvas) in de laatste weken van augustus en die van begin september. En er ontstaat dan een grote bedrijvigheid van familieleden, vrienden en andersoortige vrijwilligers om samen met de eigenaar van de wijngaard, meestal handmatig, de op dat moment overvolle wijnstokken van hun rijpe druivenlast te verlossen.

amandelbloesem in de jalon vallei, costa blanca

Over druiven, amandelbomen en de Moorse architectonische invloed in de groene Jalon Vallei

Ruim 30 km is de lengte van deze door bergen en heuvels omringde en het hele jaar door groene Jallon Vallei. Beneden in de komvormige vallei staan de de druivenranken die ook dit jaar weer (2011) een rijke oogst zullen afgeven. Een oogst waar de plaatselijke Coöperaties en Bodega’s rode en witte wijnen uit zullen persen die het door de Spaanse overheid verleende kwaliteitspredicaat Denominación de Origen (DO) mogen dragen

Real Bernia, Alicante (langs CV749)

Restaurant Real de Bernia

Langs de bijzonder mooie, goed bereidbare weg met spectaculaire ver- en dichtbijgezichten, de CV 749, die je van Benissa, via Pinos naar Jalon brengt, of andersom vanuit Jalon naar Benissa, ligt restaurant Real de Bernia, wat er 5 maanden geleden nog niet was, want zij adverteren nog steeds met Nuove Restaurante. Spaans dus, puur en zonder tierlantijnen.

Bernia, Forat, Fort, wandeling - Costa Blanca

Bernia route – pittige maar bijzonder mooie bergwandeling

De koninklijke Bernia, een berg die de Marina Alta van de Marina Baja scheidt, is een in alle opzichten indrukwekkende bergketen, die we tot nog toe, voornamelijk van afstand, altijd weer prachtig vonden met de per uur veranderende kleuren op haar flanken.

Uitzicht Benimaurell, Vall del Laguart, Alicante

Halve dag autorit Marina Alta, hoogvlaktes, ver-gezichten en lekkere restaurants

Een halve dag autorit over prachtige hoogvlaktes, betoverende vergezichten, vruchtbare valleien, kersen, perziken en … met leuke en lekkere restaurants. De Marina Alta is een zgn. Comarque binnen de provincie Valencia, waar het ook heerlijk is om te fietsen en wandelen.