De vuurtoren van Cap de la Nao en de 9 stranden van Javea (Xàbia)

We beschreven al eerder de bijzondere boulevard met haar grillige en in de winter vaak zo onstuimige kustlijn van Javea en de daaraan in de zomer als mooie paddenstoelen uit de grond komende, swingende Chiringuitos, maar over de vele kliffen, grotten en baaien die het voor de smokkelaars en piraten in het verleden zo aantrekkelijk maakten om hier te landen hadden we het nog niet.

En dat daar 9, voor velen onbekende, strandjes met een aantal specifieke plezierigheden bijhoren, was voor ons ook nieuw.

En natuurlijk moest ook hier have en goed beschermd worden tegen diegenen die daar ook aanspraak op wilden maken, maar in die tijd helemaal niet in Spanje hoorden en er om die reden, in 1855, een pracht vuurtoren werd neergezet, die nu als baken voor de scheepvaart er mede voor zorgt dat de schepen veilig de haven kunnen bereiken, hebben we hiermee ook uitgelegd.

Dus hierbij een aanvulling op deze voor vele buitenlanders zo populaire verblijfplaats.

Het stadje is gebouwd rondom de Gotische Middeleeuwse vestingkerk, de Iglesia de San Bartolomé, waar ook ooit een ommuurde Iberische nederzetting stond. Zaken die je terug vindt in het kleine mooie museum aan de boulevard. Ook toen maakte men al gebruik van de Tosca-zandsteen die je nu nog in veel gebouwen terug ziet.

Er zijn nog resten van 17de en 18de-eeuwse windmolens te zien, die nu uitkijken over de stranden en boulevards waar je op een heldere dag ook Ibiza en het kleinere Formentera op ruime afstand (90 km) kan zien liggen.

Aan de Noordkant beschermt de Montgo, ca. 750 hoog, met haar grillige pieken Javea tegen de stormen uit het noorden en zorgt er daarmee voor dat het zgn. microklimaat, wat de Costa Blanca klimatologisch ook zo aantrekkelijk maakt, ook Javea in veel opzichten verwarmt.

Van de vele kapen is de Cabo de La Nao (Kaap van het Schip) in geografische zin de belangrijkste. Door haar lengte is zij het meest oostelijke punt van de Provincie Valencia en markeert zij het meest zuidelijke deel van de Golf van Valencia. Daarboven op staat dus de vuurtoren en daartussen en daaraan vind je de 9 stranden (strandjes) van Javea.

Daar gaan we van noord naar zuid

 1. Playa El Pope de Javea (Playa del Tango)

  Een klein zand-, kiezels- en grind strand aan de Kaap San Antonio. Ideaal om te duiken.

 2. Playa La Grava de Javea

  Sluit aan op de bedrijvigheid van de haven. Kiezels en zand.

 3. Playa El Muntanyar de Javea

  Hier beginnen restaurants, terrassen en bars en dus de bedrijvigheid. Ook leuk als je gek bent van boten en actieve douanefunctionarissen.

 4. Playa El Arenal de Javea

  Het meest bezochte en meest toeristische deel. Hier vind je de de meest swingende chiringuitos maar ook het lekker lopende hardloop- en wandelparcours, terwijl de rivier Jalón o Gorgos, die het stadje doorkruist, hier de zee bereikt met op het eind een prachtig stukje wandelboulevard.
  De Playa El Arenal wordt afgesloten door de Parador de Javea met haar feeërieke Afternoon Tea-tuin en regelmatige Jazz concertjes, ook op zondagmiddag. (kijk voor meer info op: Paradores-spain.com)

 5. Cala Blanca (Playa)

  Cala Blanca (Playa)
  Een stenen strand. Maar wel een prachtige baai, die alleen te voet bereikt kan worden. Het uitzicht op de kliffen van de witte rotspartijen is op zijn minst zeer speciaal te noemen. Hier wordt door beginners en gevorderden stevig gevist.

 6. Cala Sardinera de Javea (Playa)

  Een kleine baai bij Cabo Blanco en San Martin bereikbaar via een pad, dat loopt door en langs een dennebos(je). De ingang van dit pad is bij de Mirador van Portixol op de weg naar Cabo de La Nao.

 7. La Playa del Portichol (La Barraca)

  Smal, niet echt ontwikkeld strand van grof zand en stenen, helder water, stevige golven, dicht bij de Urbanisatie Portichol.

 8. Playa Ambolo de Javea

  Een natuurlijke kleine baai met heel helder water, ten zuiden van Cabo de la Nao en in de richting van het eiland Isla del Descrubridor. Heerlijke zwem- en prima snorkelplaats.

 9. Playa La Granadella de Javea

  Dankt haar naam aan een klein in de achttiende eeuw gebouwd fort, waarvan de resten nog zichtbaar zijn, op de “neus” van de kaap waarvan je een mooi zicht hebt over de hier eindigende Golf van Valencia. De meest rustige van de baaien. Een ideale plek om te duiken. Wel een beetje moeilijk te bereiken via een weg dwars door een dennenbos.

Eén reactie op “De vuurtoren van Cap de la Nao en de 9 stranden van Javea (Xàbia)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *