Over druiven, amandelbomen en de Moorse architectonische invloed in de groene Jalon Vallei

Ruim 30 km is de lengte van deze door bergen en heuvels omringde en het hele jaar door groene Jallon Vallei. Beneden in de komvormige vallei staan de de druivenranken die ook dit jaar weer een rijke oogst zullen afgeven. Een oogst waar de plaatselijke Coöperaties en Bodega’s rode en witte wijnen uit zullen persen die het door de Spaanse overheid verleende kwaliteitspredicaat Denominación de Origen (DO) mogen dragen.

De bekendste daarvan zijn de zeer zoete Muscatel wijnen (dessertwijn). De amandelbomen staan op de terrassen daartussen en dragen in februari hun prachtige witte en roze kruinen wat verder de hellingen op van de omringende Sierra Bernia (1228m), de Penyo de la Mica (506m), de Sierra del Former (889m) en de Castelet (600m). Hellingen waar zich ook de ruim 20 klimhellingen bevinden waar veel internationale klimmers op afkomen.

Tot bovenaan blijft de wijde Jalon Vallei groen, ook in de droge en warme periodes (juni-oktober) van het jaar. De amandelboom groeit niet alleen in de Jalon Vallei uitbundig maar op heel veel meer plaatsen aan de Costa Blanca dus zo gek is het niet dat de witte amandelboom-kruin de inspiratiebron was waaraan de Costa Blanca (Witte Kust) haar naam dankt. De bloesemperiode van de amandelboom in het voorjaar, vaak al in februari, is een speciaal bezoek waard. Het hele dal heeft dan een prachtige rose en witte bloesemsluier omgehangen gekregen (wij hebben daar prachtige foto´s van).

Van het ‘zusje’, de aard-amandel, niet te verwarren met de ‘gewone’ boom-amandel, wordt in de Comunidad (regio) Valencia het bijzondere drankje horchata de chufa, tijgernotenmelk gemaakt en wat zelfs de basis is van een sinds begin 2011 nieuw likeur Lluna de Valencia.

Chufa de Valencia

Jalon is het (kleine) hart van deze vallei dat ruim 500 jaar zuchtte onder het juk van de haar Arabische overheersers. En dat is nog voor een deel te zien in de typische Arabische invloeden in de huizenbouw. De combinatie van verschillende steensoorten, de grote houten en fraai bewerkte deuren, de met speciale motieven versierde muren en natuurlijk door de bankalen (de muurtjes van vaak kunstig opgestapelde stenen) die er voor zorgen dat de vruchtbare grond niet wordt weggespoeld tijdens de stevige regens die hier vooral in het najaar flink kunnen huishouden.

Veel (vooral oudere) mensen leven nog steeds van wat de grond ze hier te bieden heeft. Buiten de echte vallei, met de dorpen Jalon en Lliber, waar vooral druiven en amandelen groeien tref je het oranje en geel van de grote boomgaarden aan, vol sinaasappelen, mandarijnen en citroenen. De dorpelingen van Alcalali en Parcent hebben het daar vooral in de oogstmaanden april en oktober knap druk mee.

Naast de overal aan de Costa Blanca te houden feesten bijv. van de verdrijving van de Moren door de Christenen, wordt de verjaardag van de dorpsheilige in deze dorpen ook uitbundig gevierd. In alle gevallen met het spel met de jonge stieren, waarvoor het hele dorp wordt stilgelegd (in Jalon bijv. in augustus) en op de laatste zaterdag van april wanneer het zgn. Romero feest wordt gevierd. De dorpelingen en steeds meer Noord-Europese bewoners (de verhouding is hier inmiddels 40% autochtoon en 60% van buiten) gaan samen de hellingen op en plukken daar de overal groeiende rozemarijn (Romero), eten gezamenlijk een, meestal aardappelen (ook uit de streek), maaltijd en laten die rozemarijntak een dag later in de plaatselijke kerk zegenen om die een jaar lang in hun huizen op te nemen. Hiermee wordt gevraagd om de oogst weldadig te laten zijn en de huizen tegen blikseminslag te beschermen.

3 reacties op “Over druiven, amandelbomen en de Moorse architectonische invloed in de groene Jalon Vallei”

  1. Vertel eens meer hoe de Amandels groeien ( fotos )de Amandel zelf aan de boom als de bloesem weg is.
    En hoe verwerken zij de Amadel en de pluk hoe wordt die gedaan?
    En wat wort er mee gedaan?
    Waar gaan zij heen

    Zou leerzaam zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *