Een nachtje overblijven in Teruel of Albarracin

Zeker één keer per jaar gaan we bij Valencia linksaf op onze weg naar Nederland. Om via een mooie, goed onderhouden vierbaansweg weg met een aantal fraaie landschappen links en rechts van ons, met Teruel, Zaragoza, Pamplona op oogafstand en meestal links van ons, bij San Sebastian, de grens over te gaan en ons als het even kan in Biarritz nog geheel in de Goed & Lekker levensstijl te ruste te leggen.

Plus natuurlijk even na een goede en betaalbare maaltijd, want die heb je daar zeker ook, langs de fraaie boulevard met haar meestal bulderende golven, te kuieren.

Maar daar gaat dit niet over. Elke keer wanneer wij de dan nog feestelijke route nemen, later wordt het een lange en niet altijd zo fraaie zit, beloven wij elkaar de steden die wij links laten liggen, beslist aan te doen. Maar even vaak komt dat er niet van of wordt e.e.a. beperkt door een bliksem-doorrij-bezoek. Dat doen we niet meer. De doorrij impressies van Zaragoza en Pamplona bezorgen ons watertanden en Teruel deden wij inmiddels aan. Temeer ook omdat dit in onze rubriek Eéndagsreisjes vanuit de Costa Blanca past. Als jij daar een nachtje heerlijk, stemmingsvol pitten in een zeer betaalbaar parador bij optelt, heb je een topreisje.

Teruel

Teruel moet je vooral doen voor de architectuur en de romantiek. Waarom de architectuur? De moslims hebben daar op een prachtige manier huisgehouden.

Een stukje geschiedenis:
Santa Maria de Mediavilla, TeruelIn Teruel is door de eeuwen heen door allerlei verschillende jongens flink gevochten. Romeinen, Arabieren en ook de Spanjaarden onderling, want in Teruel vond in 1937 de meest gewelddadige veldslag van de Burgeroorlog plaats. Maar veel eerder begon ook daar de zgn. Reconquista (zie Moren en Christenen feesten). Daar werd in 1171 een begin gemaakt met het terugdringen van de Moren door de Spanjaarden. Teruel werd weer christelijk en de vreedzame moslims kregen, in een fraai voorbeeld van naastenliefde, toestemming om te blijven. Of speelden daarbij (zoals zo vaak) misschien toch ook wat economische en financiële factoren een rol? Moslims waren immers geweldige creatieve, inventieve ambachtslieden en landbouwers, die ingenieuze irrigatieprojecten ontwierpen en uitvoerden, die in de voordien weinig vruchtbare grond voor heel wat interessant nieuw leven zorgde.

In ieder geval kwam ook uit het samengaan van twee artistieke tradities, de islamitische en de christelijke, een kunstvorm voort, waarin beide tradities zeer fijnzinnig in elkaar werden verweven. Waaronder de architectuur stijl, die nergens in de wereld dan alleen in Spanje, en vooral in Teruel en haar omgeving, in veel fraaie voorbeelden van zeer dichtbij is te bewonderen is. De Mudéjar architectuur.

Deze Mudéjar architectuur heeft als voornaamste kenmerken: het gebruik van baksteen en de constructie van hoefijzervormige bogen en boogjes, als versiering aan de binnen- en buitenkant van de prachtige gebouwen (vinden wij), plus dat de meeste van die gebouwen fraai keramisch stucwerk vertonen in de vorm van azulejos (tegels) en van houten plafonds met allerlei fraai Arabisch getint inlegwerk.

Veel van dit fraais is van dichtbij en geheel gratis in Teruel (en het lieflijke nabij gelegen (20 km) Albarracin, wordt hierbij sterk aanbevolen) te bewonderen. De kunst staat hier gewoon op straat, in en op, door vorsten gebouwde kastelen en met flink wat gebouwen die de aanwezigheid van een duidelijke christelijk autoriteit verraden. Niet zo gek natuurlijk, als je naar de eerder genoemde bouwgeschiedenis kijkt.

En wat is daar romantisch aan? Nou dit bijvoorbeeld.
Isabel de Segura en Diego de MarcillaIn de kleurrijk met mudejar sierwerk gedecoreerde kerk, de Inglesia de San Pedro, liggen in een fraai mausoleum Isabel de Segura en Diego de Marcilla begraven, twee geliefden die elkaar nooit echt kregen. Volgens het verhaal werden in de 13e eeuw de arme Diego en de rijke Isabella verliefd op elkaar en wilden met elkaar trouwen. De Pa van Isabel verbood dat huwelijk, want Diego was geen partij voor zijn dochter. Diego kreeg wel 5 jaar om fortuin te vergaren en het daarna nog eens te proberen. Diego werkte zich een slag in de rondte en keerde als een rijk en gefortuneerd man terug naar Teruel, waar zijn Isabel inmiddels, onder stevige druk, was getrouwd met een plaatselijke edelman. Diego stierf van liefdesverdriet en Isabel volgde hem een dag later in de dood.

Wij stonden daar in deze bijzondere mudejar ambiance en al vele jaren met elkaar getrouwd Casa de Tejidos El Torico, Teruelzijnde hand in hand en vol warme gevoelens, tussen allerlei jonge stelletjes, naar deze marmeren Romeo en Julia te kijken. Even doen dus, als je tenminste ook van Goed & Lekker leven iets verder van de Costa´s houdt.

Te zien in het kort
De fraaiste torens:

  1. San Salvador en de San Martin beide uit de 12e eeuw.
  2. De Inglesia de San Pedro. Natuurlijk ook voor de geliefden van Teruel (Isabel en Diego).
  3. De Plaza del Torico, als centrum van veel fraais allemaal op loopafstand en met mooie voorbeelden van voorname Mudejar huizen plus het monument met de kleine stier (veel steen en weinig stier), maar wel het embleem van de stad.

Albarracin

(niet vergeten want daar krijg je spijt van)
Albarracin, TeruelOp ca. 20 km van Teruel en heel goed te begrijpen waarom dit pittoreske stadje een internationale onderscheiding van monumentenzorg kreeg. De indrukwekkende rotspartij boven de Rio Guadalaviar maakt je stil, de zachtroze gebouwen maken je vrolijk en de vestingmuren met de Moorse torens en de blik uit het bisschoppelijke paleis (Palacio Episcopal) maken je nieuwsgierig naar de prijzen van de sfeer- en smaakvolle restaurants en hotelletjes, die je passeert tijdens de rondgang van al dat moois. En die maken je gretig om hier nog eens een weekend terug te komen.

Afstand?

Ca. 150 km van Valencia linksaf het achterland in.
Overnachten: Parador de Teruel, Ctra. Sagunta-Burgos N234, 44080 Teruel. Tel. 978 601 800
waar je ontvangen door een geestelijke als receptieklerk en bediend wordt (aan tafel dan) door een religieuze oberes (meer dan een serveerster dus).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *