Een weersvoorspelling maken

Vrijwel iedereen is geïnteresseerd in het weer. De meesten willen weten of de zon schijnt om naar het strand te kunnen gaan, of het gaat regenen want dan hoeft de tuin niet gesproeid of het hard gaat waaien, want dan kan er bijv. gesurft worden…

Voor het moment nu is dit gemakkelijk te bepalen door even naar buiten te kijken. Het wordt wat lastiger als we in de toekomst willen kijken, want het kan over een paar uur wel eens heel anders zijn, laat staan over 1 dag of over 14 dagen. Toch lijkt het Costa Blanca weer vergeleken met Nederland relatief vrij gemakkelijk te voorspellen: de zon schijnt er immers 300+ dagen per jaar, maar er zitten wat addertjes onder het gras.

De maker van deze weercolumn pretendeert absoluut geen top meteoroloog te zijn. Een fanatieke weeramateur is beter op zijn plaats. Sinds 2010 permanent woonachtig aan de kust bij Calpe en gebruikmakend van een Davis Vantage Pro 2 weerstation worden alle gegevens ontvangen en automatisch op de pc verwerkt. Alle statistische historische gegevens die in deze column worden gebruikt zijn afkomstig van zo’n 500 meter van zee en van een hoogte van 50 meter boven de zeespiegel. Dit is van belang om te weten, want vooral het weer vlak aan zee ten opzichte van een aantal km landinwaarts, kan aanzienlijk verschillen.

Een voorspelling doen

Het leek me wellicht een goede aanvulling op de talloze weersites, die overal te vinden zijn om toch te proberen een wat gedetailleerder beeld van het weer van heden, verleden én toekomst te geven.

Weeronline - naar websiteAls uitgangspunt van de weersvoorspelling wordt gebruik gemaakt van Weeronline. Daar kan een willekeurige plaats aan de Costa Blanca worden opgegeven maar Benidorm is voor mij redelijk betrouwbaar. Hier kunnen tevens de infrarood en zichtbare satellietbeelden bekeken worden.

Sat24 - link naar websiteOf bijv. Sat24 is een goed alternatief (in de kaart, klikken op Spanje).

Als men alleen naar de infrarood (IR) beelden kijkt en ziet dat er geen wolkje te bekennen is, moeten toch bij een wat onzeker weertype ook de (overdag) zichtbare beelden bekeken worden, want die kunnen een wat ander beeld geven.

AEMet - link naar websiteLijkt het erop dat er wel eens wat neerslag zou kunnen vallen, kijk dan ook op AEMet (Agencia Estatal de Meteorología) waar de landelijke of regionale neerslag radars geselecteerd kunnen worden. Let er vooral op of de neerslagradar Murcia (dat ook het gebied t/m Valencia dekt) dezelfde beelden als die van Valencia geeft! Daar kunnen zelfs grote verschillen in zitten.

De bovenstaande info, gecombineerd met Nederlandse en Spaanse weersvoorspellingen van TV en kranten, geven dan een beter beeld van wat er verwacht kan worden op de korte termijn. Ga nooit uit van een algemene weersverwachting voor Spanje, want dan ga je meestal de ‘mist’ in. Voor het weer aan de Costa’s in het algemeen, maar in het bijzonder voor het Costa Blanca weer gelden heel andere criteria. Ik zal dit toelichten in de pagina Klimaat.

Eén reactie op “Een weersvoorspelling maken”

  1. Goedenavond. Ik kijk altijd als eerste naar meteocalpe.com. Heel leuk. ERgens staan op een site de coordinaten maar als ik gebruik kom ik ergens boven Altea. Kan je mij andere geven om te weten waar station ligt. Succes met de voorspellingen, Hans Ripken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *