De eilanden van de Costa Blanca

Voor de kust van de Costa Blanca liggen een paar kleine en wat grotere eilanden. Eén ervan (nog) bewoond. Vaak geweldige plekken om er een dagje door te brengen, zowel erop als ernaast in het super heldere, voor duiken en snorkelen zeer geschikte, water. Sommige zijn zelfs zwemmend te bereiken, of je gaat normaal per boot.

Van noord naar zuid:

Isla de Portichol – Javea

In het Valenciaans Illa Portitxol, een ruig en rotsig eiland, ong. 75m hoog met hellingen van meer dan 30% en op 1km afstand voor de kust bij Javea (Cap de la Nao). Het was tot laat in de 18e eeuw particulier bezit en dankt ook haar naam daaraan, die verwijst naar de eerste eigenaars, de familie Cholbi (Puerto de Cholbi). Zij verhuisden naar de overkant van de Middellandse Zee, naar Melilla en het eiland werd verkocht aan de familie Quero.

Isla del Descubridor – Javea

Wat langgerekt, rotsig eiland, ong. 2,5ha groot, aan de zuidkant van Cap de la Nao, ook bij Javea op maar een halve kilometer uit de kust. De ruige, bijna ontoegankelijke omgeving wordt zeer gewaardeerd door aalscholvers en de zee erom heen natuurlijk door de duikers.

L’Illeta I L’Illot – Olla

Een klein rotsig eilandje op ongeveer 200m voor de kust van Olla bij Altea. Je kunt er met een boot(je) heen of naar toe zwemmen vanaf het strand ervoor, waar in de zomer swingende Chiringuitos zijn opgebouwd. En het mag dan het kleinste eilandje zijn, in augustus wordt er vlak naast in zee, een van de grootste, wereldwijd vermaard vuurwerkshows gehouden. Als je erbij kunt zijn, doen!

Peñas de Arabi – Albir

Op ong. 150m midden voor de kust van de Sierra Helada ligt dit eilandje, wat ook wel bekend is onder de naam Isla Mitjana. Je zou er qua afstand makkelijk naar toe kunnen zwemmen, hoewel de rotsige vaste wal daar niet toe uitnodigt, of je gaat gewoon per boot.
De Sierra Helada is een schitterend natuurgebied, waar mooie wandeltochten te maken zijn. Op de punt bij Albir staat de vuurtoren, Faro del Albir, die in 2011 helemaal is gerestaureerd en (permanente) exposities herbergt.

Isla de Benidorm

Ook wel bekend als het Pauweneiland. Ooit bewoond geweest, in 1834 nog een toevluchtsoord tegen een cholera-epidemie. Het ligt op een afstand van 2 mijl voor de kust van Benidorm, een 73m hoog rotsig eiland van ong. 6,4ha.
Dit klinkt allemaal heel klinisch, maar het is een idyllische omgeving om er de dag door te brengen. Dagelijks vertrekken er boten uit de jachthaven naar het eiland, waar je een keur aan voorzieningen, zoals bars, restaurants en duikscholen aantreft.
Puig Campana, Sierra Aitana, BenidormOver Isla de Benidorm bestaan allerlei legendes, die graag in eigen varianten aan toeristen verteld worden en waarin vooral reuzen een hoofdrol spelen. Is je wel eens het ‘gat’ in de Puig Campana opgevallen? Een reus met liefdesverdriet gooide uit nijd de kluit in zee …

Tabarca – Santa Pola

Ook wel Nueva Tabarca, het enige bewoonde eiland (in 2009 met 73 inwoners) van de Comunidad Valencia, niet meer dan 14m hoog, 1800m lang en maar 400m breed op een paar kilometer (8 mijl) voor de kust van Santa Pola en op 12 mijl van Alicante.
Het heeft een roerige geschiedenis, wat je niet alleen kunt ontdekken in het museum van het stadje, maar ook ziet aan alle historische gebouwen. Mooie zandstranden, restaurantjes, een haven en natuurlijk duikfaciliteiten, het geeft je een geweldige dag uit. Verschillende veerdiensten kunnen je er brengen, vanaf Santa Pola of Alicante.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *