Palmpasen vier je in Elche!

Niet dat wij zo van die Palmpasen vierders zijn. Dat kwam trouwens heel lang in onze omgeving niet voor. Maar wel zijn (en vooral waren wij) gevoelig voor de symboliek. Aan het begin van de zgn. Goede Week op de zondag voor Pasen werd en wordt het hele verhaal van die week kort samengevat en zichtbaar gemaakt in de Palmpasenoptocht en vooral op de Palmpasenstok.

De stok moest een kruisvorm hebben, die ons herinnerde aan het Kruis wat door Jezus werd gedragen. Het gebruik van veel wit crêpepapier betekende een verwijzing naar de zuiverheid en de verrijzenis, die een week later op Pasen zou plaatsvinden. De rode propjes papier waren de bloedwonden die de Romeinse soldaten hadden aangebracht en de 12 pinda´s stonden voor de 12 apostelen, terwijl de 30 rozijnen een verwijzing waren naar de 30 zilverlingen, die Judas kreeg voor zijn verraad. De hele of halve citroen moest de dorst lessen van de aan het Kruis hangende Jezus, terwijl het ei verwees naar het Nieuwe Leven, wat ieder jaar weer kan worden verkregen na de dood en de verrijzenis, terwijl de broodhaan ons hielp herinneren aan Petrus, die voordat de haan driemaal kraaide, had ontkend dat hij één van Jezus 12 vrienden was. De palmtak, die de boel een beetje bij elkaar hield verwees naar de intocht van Jezus in Jeruzalem, waar de ellende voor Jezus, maar de jaarlijkse bevrijding voor ons mee begon. Die gewijde palmtak moest wel heel, en bewaard blijven om ervoor te zorgen dat wij ook daarna aan deze gebeurtenis zouden blijven denken.

Palmtak, ElcheKortom de Goede Week op een stokkie en wat waren we er als 1e klassers, of kleuterschoolgangers trots op en druk mee bezig. Wij zagen die trots en die geweldige toewijding terug in de Palmpasen creaties, die door de kinderen van Elche werden gedragen in de Palmpasen processie op zondagmorgen. Het is vooral een zichtbaar feest van de meisjes, vonden wij. Grote en kleine meisjes allemaal in hun mooiste jurk en op hun Paasbest gekleed. Dit wat ouderwets aandoende begrip, Paasbest kreeg voor ons weer duidelijk inhoud bij het toeschouwen van dit grote religieuze feest. Veel grote meisjes op zeer hoge hakken en kleine meisjes met lakschoenen en de meesten daarvan een prachtige palmcreatie dragend, waar in veel gevallen maandenlang aan gewerkt was.

Maar in mijn palmpasenstok van toen was het Goede Week verhaal duidelijker herkenbaar, dan wat wij zondag terug zagen. Deze zijn wel veel artistieker, kunstzinniger en veel fraaier van vorm van deze gebleekte palmbladeren, dan mijn altijd wat slordig en halfuitgehapte haan en de nog nauwelijks aanwezige pinda´s en rozijnen, die er meestal na 10 minuten al uitgegeten waren. Vele jaren kwam het beleven van Palmpasen er niet van, maar na deze bijzondere belevenis meegemaakt hebbende in Elche, die daar terecht internationale faam mee verwierven, zeggen wij:

Palmpasen aan de Costa Blanca moet je minstens 1x en liefst in Elche beleefd hebben.

Het goede gevoel begint al bij de start. Zonder enig probleem bereiken wij de binnenstad. Om kwart over tien ontbeten wij in het zonnetje op het terras van Café Paris, tegenover de monumentale Basilica de Santa Maria (zie Elche voor jou), waar op dat moment de zgn. plechtige Palmpasen Hoogmis met drie Heren wordt opgedragen, maar waar achterin de kerk nog oneerbiedig flink gezwoegd wordt aan de versiering van de enorme beeldengroepen, die niet veel later door 40 sterke, maar ook boete doenende Elxenaren zullen worden meegedragen in één van de de mooiste Palmpasen processies aan de Costa Blanca.

Voeten van de dragers in de processie, Elche

De processie start
Een klein deel van de ruim 300.000 palmbomen in deze palmenstad is van haar bladeren ontdaan, om te worden gebleekt en door de bevolking, waaronder een flink aantal kunstenaars, te worden verwerkt in de meest fantastische, naar de hemel wijzende creaties. De klokken van de Santa Maria beieren voluit om de mensen uit hun huizen te lokken en op te roepen met hun creaties in te schuiven in de processie, die om 11.00 uur onder droevig tromgeroffel en het geluid van de cornet van start gaat. Dat lukt binnen korte tijd en komen ze van alle kanten naar het centrum. Mooi, emotioneel, vertederend, aanminnig en ontzagwekkend zijn de gevoelens, die bij je opkomen als je de steeds groter wordende groep aan je voorbij ziet trekken.

Natuurlijk om de kleine meisjes, die fier en trots op hun nieuwe jurk met gestrekte armen hun creatie dragen, glimlachend om de jongetjes, eveneens op hun paasbest, maar met een scheef hangende creatie en meer letten op het publiek, dan op hun kunstwerk. Met bewondering kijkend naar de serieuze, fraai en vaak zeer vrouwelijk geklede moeders, die de hele route op hun paalhoge hakken zonder zichtbare moeite zullen afleggen. En natuurlijk vol ontzag lettend op de 40 dragers van het enorme beeld, wat 1x per jaar uit de kerk wordt gehaald om fraai versierd en opgepoetst, meegedragen te worden in deze processie. En waar 40 voetjes (8 rijen van 5 personen naast elkaar) verborgen onder het zware beeld ervoor zorgen, dat de 3 of 4 km lange route met allerlei haarspeldbochten zonder problemen genomen wordt, wat elke keer met ingehouden adem en na de bocht met opgelucht applaus wordt begeleid door de vele duizenden toeschouwers, die hier elk jaar weer op af komen.

Jezusbeeld in processie van Elche

En dat allemaal zonder 1 wanklank, volkomen vriendelijk ten opzichte van elkaar en voor de vele toeschouwers, die ook in veel gevallen een kleine, kunstzinnig gevormde gebleekte palmtakcreatie kregen opgespeld door een vriendelijke oma, die daarvoor veiligheidsspelden gebruikt die groter zijn dan de creatie en ik alleen maar eerder tegenkwam in films, die de 2e wereldoorlog als thema hadden.

Wij genoten van deze in veel opzichten geweldige gebeurtenis en hopen dat jij daarvoor ook eens de tijd zal nemen, want ook dan zul je ervaren hoe Goed & Lekker leven aan de Costa Blanca kan zijn.

Eén reactie op “Palmpasen vier je in Elche!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *