Fallas de Valencia

Als je in de periode van 1 tot en met 19 maart aan de Costa Blanca bent, mag je de zeer spectaculaire Las Fallas feesten, voornamelijk in en om Valencia, eigenlijk niet missen.

Hoewel je Las Fallas in meer plaatsen kunt tegenkomen, zijn de feesten in Valencia het meest spectaculair. En dat in alle opzichten. De meeste, mooiste en grootste beelden, het meest aantal optochten met de meest feërieke kostuums, de galafeesten met de mooiste mensen in de meest prachtige, traditionele maar ook moderne outfits, de meest uitgebreide kinderfeesten. Elke hoek van Valencia wordt versierd met honderden guirlandes van verlichting, in een veelheid van vormen, kleuren en gedurfde ontwerpen. Vooral de verlichting in de wijk Ruzafa is aantrekkelijk, waar flink wordt uitgepakt en de smalle steegjes samen met de brede, ruime straten, je doen duizelen van het licht.

Verlicht bouwwerk gezien door een mobiel, Fallas ValenciaVerlichte bouwwerken tijdens Fallas Valencia

En natuurlijk, het vuurwerk met de hardste knallen en de fraaiste gouden en zilveren vuurregens. Daarom beperken wij ons tot een ruwe beschrijving van de festiviteiten in Valencia en geven wij in grote lijnen aan waar en wat er gebeurt aan Fallasfeesten in en op andere plaatsen aan de Costa Blanca.

Wat is Las Fallas en waar komt het vandaan?

Tijdens Las Fallas wordt het einde van de donkere winterdagen gevierd en wordt het begin van de lente (het licht) blij en uitbundig binnen gehaald. Las Fallas Fallas figuur, Valenciavindt haar oorsprong in de middeleeuwen toen timmerlieden het begin van de lente vierden door de planken van hout, waaraan in de donkere winterdagen hun kaarsen hingen, in brand staken om te vieren dat ze geen kaarslicht meer nodig hadden om hun werk te kunnen doen.

Die planken werden steeds meer echte beelden en allerlei actuele en politieke figuren en voorstellingen en dat groeide uit tot een kunstvorm, waarin praktisch alle stadsdelen meedoen, met een eigen Fallas Academie waar Fallaskunstenaars worden opgeleid die, met ons, hun werk kunnen terugzien in het wel heel speciale museum Museo del Gremio Artistas Falleros, ook in Valencia.

In 2010 telden wij ruim 700 deelnemende beelden (klein en enorm groot, grootste was ruim 30 meter hoog), die een waarde vertegenwoordigden van ruim 9 miljoen Euro! Het meest kostbare beeld van 2012 kostte ca. 900.000 euro.

Het programma in Valencia

Het openingsfeest La Crida van Las Fallas begint officieel op de laatste zondag van februari om 07.30 uur met een geweldig knalvuurwerk, de Mascletàs, in het centrum van de stad, om iedereen wakker te maken en aan te geven dat Las Fallas van start gaat. Muziekkorpsen, uit de verschillende stadsdelen en de omgevingsdorpen lopen door het centrum om te eindigen op de Plaza del Ayuntamiento om daar samen de Pasodoble te spelen met de naam El Fallero, terwijl ’s avonds op deze plek de officiële opening plaatsvindt, alweer met veel muziek en vuurwerk. De Fallas is dus begonnen, om op 19 maart te eindigen met La Crema, het verbranden van meer dan 600 van deze fantastisch vormgegeven beelden.

Klederdracht Fallas ValenciaKlederdracht Fallas Valencia, ook voor de baby

Een gedetailleerd programma van alle dagen vind je op de originele Spaanse site Fallas de Valencia, of op een Nederlandstalige site Verrassend Valencia.

Van 1 tot en met 19 maart

Het feest komt voorzichtig, statig, voornaam en smaakvol op gang met veel gala´s, openlucht muziekvoorstellingen, kinderfeesten en bijzondere eerbetoon bijeenkomsten waarvan er velen eindigen met … vuurwerk, de Mascletàs. Een heftig, ritmisch, door landelijk bekende vuurwerkcomponisten, gecomponeerd knalvuurwerk. In ieder geval een keer meemaken, zo’n Mascleta. Bijvoorbeeld vanaf 1 tot 19 maart elke middag om 14.00 uur op het Plaza del Ayuntamiento. Probeer dan het gecomponeerde ritme te ontdekken en klap enthousiast mee op dit ritme, samen met de vele Spanjaarden, die prachtig hun handen hierbij laten werken, of zelfs meespringen en dansen. Doe dat wel met zonnebril en oude jas, want er wil nog wel eens een vuurvonkje landen in de rafelranden van dit vuurwerkfeest.

Ook in de dagen daarna blijft het Plaza del Ayuntamiento het hart van allerlei optochten, vuurwerkshows en fanfareoptredens, totdat ong. 15 maart de echte feesten losbarsten met ’s avonds het uitreiken van de prijzen voor de kinder Fallas en vaak om 00.00 uur een geweldig kleurrijk vuurwerkspektakel, te aanschouwen boven de Paseo de Alameda ter hoogte van de metrohalte Alameda.

Fallas pop, ValenciaVan 15 tot en met 19 maart is Valencia één groot feestparadijs. Overal de meest bijzondere Fallas, muziekoptredens met gezellige eetfestijnen, dj’s en dansfeesten, thema/optochten en veel drank en churros, die van Valencia voor een paar dagen een gezellig, blijvend vriendelijk en feestelijk gekkenhuis maken.

15, 16, 17 en 18 maart staan steeds geheel in het teken van uitgebreid feestvieren, prijsuitreikingen in processie lopende Fallasverenigingen, die bloemenaanbieden bijv. aan de Virgin de los Desamparados (heilige maagd der daklozen, zie ook ons artikel over o.a. de Basilica) en steeds eindigend met een vuurwerk om 01.00 uur waarvan dat op zondagavond, genoemd “Nic de Foc” (Nacht van het vuur) boven de Paseo de Alameda, het meest bezochte en meest bijzondere is.

De laatste dag, 19 maart begint ’s morgens met het aanbieden van bloemen door de Fallera Mayor, in 2012 de lieftalige SANDRA MUÑOZ PEREZ, voor het beeld van Patriarca op de brug,  Puente San Jose. Zij is de belangrijkste vertegenwoordigster van Valencia, vergelijkbaar met onze Prins Carnaval. Zij is de koningin van de Fallasfeesten in 2012. In een wederom processie-achtige optocht gaat het naar de Kathedraal van Valencia waar om 12.00 uur een H. Mis wordt opgedragen.

Vaak is bij Calle Ruzafa de start van de bijzondere en spannende Vuur-optocht, die eindigt bij de Porta de la Mar. Spannend, omdat ook hierin veel vuur mee gedragen wordt. De zeer spectaculaire verbrandingen van de Fallas Infantiles leiden de La Cremà in en zij vinden meestal plaats vanaf 22.00 uur op de Plaza de Ayuntamiento, terwijl met het einde daarvan, gepaard gaande met een geweldig vuurspektakel verwacht om 01.00 uur, Las Fallas van dat jaar weer achter ons zal liggen.

4 reacties op “Fallas de Valencia”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *