Tussen Alicante en Valencia wordt flink en goed op koper en op hout geblazen

Bijna elk feest of evenement aan de Costa Blanca wordt opgeluisterd door fanfare muziek. En dan niet alleen muziek waarin de trommelaars en de bugel de boventoon voeren (de zgn. Fanfare), maar ook andere blazers een stevige (en mooie) toon wegblazen.

Het bijzondere van de Costa Blanca hierbij is ook, dat dit niet alleen koperblazers zijn (trompet, tuba, cornet, trombones ed.) zoals bij ons in België en Nederland, maar ook dat er houtblazers (klarinet, hobo en fagot) te horen en te zien zijn. Men spreekt dan ook hier van een Harmonie. En dat aangevuld met violen (het zgn. Symfonieorkest), zij tussen Alicante en Valencia, in deze bezetting, veel vaker op een podium zitten dan door de straten marcheren.

Opvallend veel dorpen en steden hier hebben wel een Fanfare (marcheer groep), maar die wordt samengesteld uit de plaatselijke, symfonische harmonie of het symfonieorkest, waarin naast de slagwerkers en de koper- en houtblazers ook de contrabas, de gitaar, de harp en zelfs het keyboard een heel actieve plek hebben.

Certamen van Valencia

Die symfonische orkesten (met vaak meer dan 100 muzikanten), treden op in de plaatselijke Palau’s of Arena’s, hebben onderlinge competities en proberen elk jaar, in juli, op het toneel van een van de muziektheaters of, liever nog op de finaleavond in de Arena van Valencia, mee te strijden in het internationaal beroemde, Certamen Internacional de Bandas de Música Ciudad de Valencia, concours, waar de beste symfonische orkesten van de wereld, elk jaar strijden om de hoogste eer.

Al sinds 2000 worden deze concoursen gehouden, vaak vier dagen en op elke dag een afdeling. Bands die uitkomen in de derde (Sección Tercera, 40-50 muzikanten) en de tweede (Seccion Segunda, 51-80) afdeling spelen in het Palau de Musica, en de bands in de eerste (Sección Primera, 81-110) en ere-afdeling (Sección de Honor, 111-150) spelen ook wel in het Plaza de Torros, als een soort ‘ere strijdtoneel’. Onze Nederlandse Koninklijke Harmonie van Thorn (je weet wel van de Bokken en de Geiten) won deze ‘Wereldkampioenschappen van de Symfonische Orkesten’ zelfs 3 keer.

Maar dus ook lokaal

En die, vaak kwalitatief sterke, locale groepen spelen ook zeer regelmatig een, gratis te bezoeken, thuiswedstrijd en die staat dan bijv. aangekondigd in de wekelijks nieuwskranten zoals de Hallo en De Week. En je kunt ze ook zo af en toe tegenkomen in onze rubriek Speciaal voor jou.

Eén reactie op “Tussen Alicante en Valencia wordt flink en goed op koper en op hout geblazen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *