In stevige pas of elegante draf op weg naar de Faro de Plata

De Faro de Plata is in juli de hoogste prijs op het jaarlijkse filmfestival in L`Alfas del Pi. Veel bekende, vooral Spaanse, acteurs en actrices zijn in hun mooiste kleedje en in ongetwijfeld elegante pas over de rode loper naar voren gekomen om hebben daarna de fel begeerde ‘Zilveren Vuurtoren’ stralend boven hun hoofd getild.

Die elegante en vaak stevige pas wordt ook beoefend door de wandelaars en hardlopers op weg naar de echte ‘Faro de Plata’, de vuurtoren van Albir. Het is een gewilde aankomstplaats voor stevige wandelaars en sterke hardlopers, die de 2,5 km omhoog en daarna weer omlaag ongetwijfeld in heel andere, maar zeker niet minder mooie kleedjes afleggen.

Een lekker parcours, waarvan een gedeelte door een beschermd natuurgebied loopt (Sierra Helada), met mooi lopende, glooiende bochten, een plezierige niet voortdurende keiharde ondergrond en prachtige uit- en vergezichten, die je leiden naar, een dit jaar (2011) wel zeer feestelijke, half-finish, de vuurtoren van Albir.

Op 1 juli 2011 werd de geheel gerestaureerde vuurtoren officieel heropend en kan, in tegenstelling tot het verleden, ook van binnen uitgebreid worden bekeken door hard- en minder harde lopers. Er zal een blijvende tentoonstelling zijn van kunstcollecties, die te maken hebben met de scheepvaart, het milieu en de Middellandse Zee. Drie expositieruimten van samen 150 m2 zullen de geschiedenis vertellen van deze bejaarde wachttoren, die oorspronkelijk diende om te waarschuwen tegen de voortdurende aanvallen van de Barbarijse piraten, die vooral de haven van Altea als hoofdprijs wilden veroveren.

In 1863 werd deze toren Faro del Albir in gebruik genomen als vuurtoren, in 1921 aangepast aan de internationale maritieme normen. En nu dus voor 60.000 euro gerestaureerd om in haar nieuwe leven niet alleen de boten veilig te blijven gidsen op weg naar de haven, maar ook de wandelaars en hardlopers een extra wel heel unieke prijs te geven, nl. zij krijgen halfweg hun gezonde en oogstrelende doel inzicht, in de unieke geschiedenis één van de belangrijkste symbolen van Albir en een begrip voor gezonde wandelaars en hardlopers van ‘een rondje Vuurtoren’.

Ook geschikt voor een mooie, rustige wandeling voor het hele gezin.

Hoe kom je er

[mappress mapid=”40″]

4 reacties op “In stevige pas of elegante draf op weg naar de Faro de Plata”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *