De granaatappel uitgeplozen

Het seizoen van de granaatappel loopt van september tot december en ze zijn dan op de markten en in de supermarkten aan de Costa Blanca volop te koop. Ze worden al minstens 1000 jaar hier gecultiveerd en is één van de gezondste vruchten, die er zijn.

De granaatappel komt oorspronkelijk uit Perzië (het huidige Iran), waar ze al 5000 jaar geleden werden gecultiveerd. In de loop van de tijd zijn ze aan een ware veroveringstocht over de subtropen van de wereld begonnen en tegenwoordig komen ze voor van China tot de Verenigde Staten (waar ze trouwens pas in de 18e eeuw na. Chr. door de Spanjaarden werden geïntroduceerd).

Afgeleide namen

Wapen Granada (Spanje)

Het is dan ook niet verwonderlijk, dat veel zaken afgeleid zijn van de naam granaat(appel). Bijv. de edelsteen granaat is er naar vernoemd door de rode kleur en de vorm van de pitjes. De stad Granada is er naar vernoemd en draagt ook een granaatappel in het stadswapen. En het Caribische eiland Grenada heeft ook haar naam te danken aan deze vrucht.

En je hebt handappels, maar ook handgranaten, niet op de groentemarkt verkrijgbaar en liggen wat zwaarder op de maag, maar worden wel zo genoemd, omdat wanneer een rijpe granaatappel op de grond valt, deze open springt en de zaden alle kanten opspringen.

De granaatappelstruik en vrucht

Granaatappelstruik (Costa Blanca)

Het is nl. geen boom, maar een struik die zo’n 6-7 m hoog wordt en zoals vele struiken, die lekkere vruchten geven, met zeer stekelige takken. De eerste vruchten draagt hij pas na minstens 5 jaar. Deze hebben de grootte van een grapefuit en kleuren, naar mate ze rijp worden, rood. De granaatappel heeft een heel harde, stevige en leerachtige schil, die absoluut niet te pruimen is. Deze zorgt ervoor dat in het droge klimaat met veel zon, hier zomers de vrucht heel lang sappig blijft.

De schil moet eerst (soms met een beetje geweld) opengebroken worden en dan komen de rode korrels te voorschijn en daar is het om te doen. De granaatappel dankt zijn naam aan deze korrels, want korrel is granatum in het latijn. Deze korrels zijn heel sappig en hebben een zoet zure smaak, die het midden houdt tussen rode bessen en appel. De gelige velletjes om en tussen de pitjes zijn niet lekker en moeten verwijderd worden, voordat je aan de slag kunt met bijv. een recept.

Gezond

De meest bekende toepassing van de granaatappel is grenadine. Deze siroop is eeuwenlang overal verkocht, maar tegenwoordig wordt ze bereid met andere vruchten (én toevoegingen), die goedkoper en makkelijker te verwerken zijn.

De granaatappel is zeer gezond. Hij heeft een hoog gehalte aan o.a. Kalium, vit. A, vit. C, ijzer, anti-oxidanten en ook stoffen, die het immuunsysteem versterken. Daarnaast is het ook nog cholesterol verlagend én libido versterkend (ik zal het laatste niet verder toelichten). Geen wonder dus dat in het toch al zo vol gestouwde graf van Toetankhamon naast o.a. de bekende amandelen (zie Turrón) en rijst, ook granaatappels gevonden zijn.

Recept

Op internet zijn verschillende recepten met granaatappel te vinden, maar hier vind je een eigen probeersel van de granaatappel struik uit onze tuin.

5 reacties op “De granaatappel uitgeplozen”

  1. Onze struik heeft ook gebarsten granaatappels. Zijn deze verrot of kunnen deze nog gegeten worden? Waarom barsten ze open. Hen foto gemaakt. Kan deze vermoedelijk niet doorzenden. Plaats: zuidelijk Spanje. Dank. Mieke

  2. 2015 eerste appelgranaat boompje gekocht met 12 cm hoogte .
    Nu anno 2019 is de boom over de 2 meter en draagt 6 volwaardige vruchten.
    Nederland tropenland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *