12 Fietsroutes in de provincie Alicante

Sinds zondag 16 januari 2011 kunnen INFORMACIÓN lezers genieten van een uitgebreide gratis gids met fietstochten in de provincie Alicante, die goed worden ontvangen. Dit initiatief is gerealiseerd dankzij de sponsoring van APEG (Asociación Provincial de Industrias Gráficas y Envases de Cartón).

Ruta 1 (uit Información)De verzameling van twaalf routes geven een alternatieve en leuke manier om de meest interessante punten van Alicante te leren kennen of te herontdekken. Een must voor alle liefhebbers of fans van de sport.

De gidsen bieden gedetailleerde informatie over de belangrijkste bezienswaardigheden, zowel landschappelijke als historische.

Elke route is opgedeeld in verschillende etappes, die stap voor stap worden beschreven in een grafisch gedetailleerde lay-out met vermelding van de afgelegde afstand en gemakkelijke “way points” van de GPS op strategische punten. De kaarten met een schaal 1:25.000 zijn ontwikkeld door het Nationaal Geografisch Instituut.

De twaalf routes (hier de link naar de digitale versies), die in 2011 gratis als bijlage bij de INFORMACIÓN (lokale krant) geleverd werden, zijn:
1. Jijona – San Vicente del Raspeig
2. Villena – Sax
3. Petrer – Novelda
4. Granja de Rocamora – PN de El Hondo
5. Pinoso – Algueña
6. Terremendo – Pila de la Horadada
7. Monóvar – La Romana
8. Ortxeta – villajoyosa
9. Pego – Playa Els Molins (Dénia)
10. Benissa – Calpe
11. Beniarrés (circular)
12. Banyeres de Mariola – Biar

Oude vee routes

Juan Francisco Cerezo is samen met Enrique Martinez, maker van de routes. Hij is een gerenommeerd specialist en kenner van een groot aantal nationale routes. Na het fietsen van expedities door jungles, woestijnen en bergen over de hele wereld (bijv. in de Himalaya) heeft hij verschillende boeken, artikelen en foto’s gepubliceerd in reismagazines en bijv. in de National Geographic. Ook regisseerde hij de Spaanse TV-serie ‘El Mundo a Pedales’. Enrique Maltinez is naast sportdocent ook historisch geograaf.

De routes voeren langs oorspronkelijke veepaden van de provincie Alicante, waar Martinez veel kennis van heeft. Maltinez en Cerezo vormen een goed team. Ze hebben bij het maken van de routes (meestal in de ‘lente-weekenden’) veel gesproken met voormalige predikanten, die goed konden verhalen over hun avonturen en ervaringen. De foto’s zijn van Juan.

Het is de bedoeling om 1000km van de oude veeroutes in Spanje opnieuw in kaart te brengen en bij te dragen aan de promotie van de gebieden voor het toerisme.

Binnenkant Ruta 1

4 reacties op “12 Fietsroutes in de provincie Alicante”

    1. Hi Bart, jammer genoeg lijkt het er niet op, dat de routes zoals op papier verschenen nog beschikbaar zijn, behalve op de digitale manier, zoals via de link hierboven. Wel heeft de krant La Información een samenvatting vd verschillende routes gemaakt, zie https://ocio.diarioinformacion.com/planes/. Maar het is zoeken naar de fietsroutes … de zoekwoorden: “Ruta cicloturística diario informacion” leveren wel wat op. Misschien is het een idee om de beschrijvingen daar vandaan te halen en de route zelf te downloaden via de link hier in het artikel. Hopelijk gaat het wat worden.

  1. De folders zijn destijds bij de Información geleverd en het is mij onbekend of ze nog apart beschikbaar zijn en verwacht eigenlijk van niet, maar het is eventueel na te vragen in de krantenwinkeltjes. Fiets ze!

  2. Geweldig omschreven ! Zijn de fietsroutes ook nu nog te krijgen? En hoe zijn ze te verkrijgen.
    Met groet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *