Grotten in de provincie Alicante

Lava-, ijs-, tektonische, wind- en kalksteengrotten. Ze zijn er in alle soorten en maten, klein, lang, diep met grote zalen en unieke vormen. De grotten in de provincie Alicante zijn kalksteengrotten, een effect van het karstverschijnsel en hebben een constante temperatuur van 18 graden celsius, zijn lekker koel in de zomer en warm in de winter.

De hoge vochtigheidsgraad van tegen de 100% maakt het wat minder aangenaam, maar weer niet voor de zgn. troglofiele, oftewel grotten minnende vleermuizen, maar ook kreeftjes, salamandertjes of spinnen, die veelal blind en kleurloos zijn door de eeuwige duisternis waarin ze leven.

Karstverschijnsel

Ligt het kalksteenhoudend gesteente ergens aan de oppervlakte, dan kan het (wat zure) regenwater de kans krijgen via spleten en breuken door het ‘dak’ van de formatie te sijpelen en op z’n weg naar beneden naar het grondwater, de kalk oplossen. Hierdoor ontstaan holtes en tunnels die steeds verder uitslijten, maar waarin zich ook weer kalksteen onder speciale condities afzet en zo de geweldig mooie druipstenen vormen, de stalagmieten (staand op de grond) en stalactieten (hangend aan het plafond). Ze groeien enkele centimeters per eeuw, soms in de meest prachtige figuren en kristallen en eigenlijk naar elkaar toe. In de loop van (tien) duizenden jaren worden ze één geheel: ‘zuilen’. Ook België heeft de bekende voorbeelden, de grotten van Spa en Remouchamps.

De 28 grotten van Alicante staan gedocumenteerd in de “Catálogo de Cuevas de la Comunidad Valenciana” (2007), waarin 134 grotten en kloven van bijzondere waarde in de Comunidad zijn beschreven en waarmee de Valenciaanse Overheid haar verborgen schatten wil beschermen tegen misbruik en plunderingen, want sommige zijn ook archeologische vindplaatsen van menselijke bewoning.

De provincie Alicante heeft van deze verzameling het grootste aantal grotten, waarin mooie rondleidingen geven worden. Vooral de Cueva (Cova) de les Calaveres in Benidoleig, de Cueva del Rull in Vall d’ Ebo, allebei in Marina Alta en de Cueva del Canelobre vlakbij Busot, net ten noorden van Alicante, zijn een bezoek meer dan waard. De laatste is net een kathedraal in het kalkgesteente van de bergketen Cabeçó d’Or, waarbij ‘Or’ niet verwijst naar goud, maar naar water. Het is een fonetische vertaling van ‘ur’ uit de tijd van de Moren, wat water betekent, maar goud waard was! Letterlijk vertaald is de berg de Klip van Goud.

Ook onder het wateroppervlak van de Costa Blanca vind je grotten die door jou te bezichtigen zijn. Vanuit Moraira gaan er duikexcursies naar de Cueva Moraig in Benitachell, net om de hoek van Cap d’Or. En verderop bij de ‘buren’ in Cartagena zijn ook duiken te maken in grotten.

Dit zijn de grotten van Alicante die zijn opgenomen in de “Catalogus van Cuevas de la Comunidad Valenciana”:

1. Cova Sant Joan, Pego
2. Cova de l´Andorial, Denia
3. Cova de la Punta de Benimàquia, Denia
4. Cova del Llop Marí, Javea (Xabia)
5. Cova Tallada, Javea (Xabia)
6. El Forat, Pedreguer
7. Cova de les Meravelles, Jalón (Xaló)
8. Cova del Somo, Castell de Castells
9. Cova dels Vells, Tàrbena
10. Cova dels Morets, Tàrbena
11. Cova de les Rates Penades, Teulada
12. Cova del Moraig, Poble Nou de Benitatxell, El Benitachell
13. Cova Juliana, Alcoi (Alcoy)
14. Avenc Ample, Vall d’ Ebo
15. Avenc del Mig, Vall d’ Ebo
16. Avenc Estret, Vall d’ Ebo
17. Cova del Rull , Vall d’ Ebo
18. Cova del Bolumini, Beniarbeig
19. Cova de les Calaveres, Benidoleig
20. Cova del Tio Melcior, Castalla
21. Simes del Roset, Jijona (Xixona)
22. Cueva de Meravelles, Cocentaina
23. Avencs de Partagat, Benifato
24. Avenc del Morro de l’Estepar, Facheca
25. Cuevas del Canelobre, Busot
26. Cueva del Perro, Cox
27. Sima de Borreguillos, Salinas
28. Cova Fosca-Corb-Pedrera, El Verger

2 reacties op “Grotten in de provincie Alicante”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *