Guadalest

Officieel Castell de Guadalest, in 715 na Chr. kreeg ze haar naam van de Moren, ligt aan de noordkant van de Sierra d´Aitana en aan haar kalkstenen bergvoeten ligt de, in de vijftiger jaren van 1900 gebouwde dam en het felle groenblauwe stuwmeer, wat de dorpen en steden in de wijde omgeving van schoon water voorziet.

Guadalest is nu voornamelijk een toeristenstadje, echter met een stevige vechtgeschiedenis, waarin alweer de Moren en Christenen hoofdrollen voor zichzelf opeisten.

Stuwdam Guadalest, Costa BlancaTwee aardbevingen, waarvan de laatste in 1744, hebben flink veel schade aangericht, maar dat is nauwelijks nog te merken, want je kunt van Guadalest zeggen dat het erg aantrekkelijk is gebleven. De weg daar naar toe is al vol van prachtige vergezichten op de pittige pieken (tot over de 1500m) en dalen van de Sierra’s Aitana, de Serella en de Xortá, terwijl het dorp zelf goed geconserveerd en gerestaureerd is en een aantal leuke musea heeft, met voor ons zeker het Microgiganten museum(pje), waarin op zeer kleine schaal (bijv. op een speldenknop of in het oog van de naald) de prachtigste afbeeldingen of sculpturen staan tentoongesteld.
Onze buitenlandse gasten kwamen in de meeste gevallen hier volkomen betoverd van naar buiten om verder de rots op te gaan en via de slanke, losse klokkentoren van het kasteel en door de in de rots uitgehouwen tunnel, de oude binnenstad te betreden. Waar het Gemeentehuis, de burcht van Sint Jozef en het oude familiehuis van de adellijke familie (strenge foto´s aan de buitenkant), maar ook de 12e eeuwse gevangenis zijn te bezichtigen en er een kaars opgestoken kan worden in de rond 1740 gebouwde kapel van Nuestra Señora de la Asunción.

Aanbevelenswaardig als klein, maar smaakvol geschenk zijn de goedkope, fraai geborduurde zakjes, die je in de ene winkel en de geurige zeep die je in het andere winkeltje kunt kopen. Succes verzekerd. Weten wij uit ervaring.

Hoe kom je er?

Vanaf de kust (AP7 of N332) kun je bij Benidorm landinwaarts gaan of ten noorden van Altea.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *