Grieken, Romeinen, Chinezen en … Belgen spanden de boog

Er zijn veel harde bewijzen beschikbaar waarmee wordt bewezen, dat deze sport al ruim 10.000 jaar oud is (in België trouwens ook al bijna 1000 jaar). In die verre oudheid was het waarschijnlijk meer een jacht- en iets later een gevechtswapen, waarmee in de zgn. klassieke beschavingen de oude Grieken en Romeinen, maar ook de Chinezen vaak hun verschillen van mening oplosten. Dat was trouwens, voordat het buskruit werd uitgevonden, dus in de Middeleeuwen ook nog zo.

Egyptische Boogschieter
Bron: Hickok Sports

De boog werd dan ook al snel en lang gezien als teken van macht en aanzien. Griekse goden als Apollo, maar ook Griekse helden als Odysseus werden vaak afgebeeld met een boog en er is in die tijd nog lang geen sprake van zgn. wipschutters, die in Nederland en België zelfs hun eigen bond hebben. In Nederland bestaan die wipschutters (een discipline in het handboogschieten) sinds 1928. Maar in België werd al veel eerder sportief geschoten. De eerste vondsten hierover dateren van begin 1300. Wat de wipschutters doen? Die schutters en leden van de Wipschutters bond schieten ‘vogels’ van de prang bovenin de wip- of muitmast. Pijlen worden dus naar boven geschoten en komen daarna rondom de mast neer in een cirkel met een diameter varierend van 75 (bij de wipmast) tot 10m (in geval van de muit- of korfmast).

Wil je e.e.a. eens rustig nalezen, dan is het ‘Handboek -schieten op- de Staande Wip‘ daarvoor een goed document.

Handboogschieten: van oorlogswapen naar Olympische topsport

… waarin België al tientallen jaren met Korea en Amerika aan het stuivertje wisselen is in de top drie van de wereld, ver voor Nederland en Spanje, die de laatste keer tijdens de Olympische Spelen (2012) op de 11e en 13e plaats eindigden in het totale handboog medaille klassement.

Wat is de essentie van deze al jarenlang ook op de Olympische Spelen intensief beleefde sport? Volgens Wikipedia Een sport waarbij pijlen worden afgeschoten naar een doel met behulp van een boog. Meer is het niet, volgens die vrije en alsmaar groeiende digitale encyclopedie.

Dat schieten wordt gedaan met een grote variatie aan bogen variërend van de traditionele houten handboog, bestaande uit één stuk en zonder vizier of stabilisatie hulpmiddelen tot aan de huidige bogen van kunststof, aluminium en bijv. het composietmateriaal koolstofvezel.

Eén van de disciplines op de Olympische Spelen is het schieten met de Recurveboog. Een boog met vizieren en stabilisatie elementen, gemaakt van een combinatie van de materialen hout, metaal of composiet, waarmee je nog nauwkeuriger moet kunnen schieten.

En natuurlijk met de zgn. compound type bogen. Hightech handbogen met katrollen, waardoor bogen met een kleine booglengte toch ver uitgetrokken kunnen worden en dus flink wat kracht aan de pijl kunnen meegeven.

Daarnaast kennen wij van de spannende TV reportages ook als Olympisch element de ski/arc races. Een ski cross wedstrijd met allerlei landelijke obstakels, waarbij onderweg op allerlei verschillende pijldoelen, met een steeds vermoeider lijf, geschoten moet worden en dat is knap lastig in een sport, waarbij het voornamelijk gaat om een stevige hand, een vlijmscherp oog en concentratie.

Een schoon of behoorlijk geraakt blazoen

Dachten wij altijd dat men schoot op een schietschijf, leerden wij nu dat dit bij de echte professionals blazoen heet. Dat blazoen is een ronde schijf met verschillende kleuren, die de waarden vertegenwoordigen. En dat er van verschillende afstanden wordt geschoten, die variëren van 18 meter (het zgn. indoorschieten) tot 165 meter ver tijdens het cloutschieten. Clout? Nee geen klootschieten dat is een heel andere sport, waar met name de mensen uit Overijssel weer heel goed mee uit de voeten kunnen. De clout is een cirkel op grote afstand met een paal (met vlag) in het midden (de clout), die als geraakt doel het hoogst bereikbare is.

Run Archery

En dan hebben we nog de Run Archery. Een combinatie die ons he meest aanspreekt nl. hardlopen en handboogschieten, maar of die ook hier in de omgeving wordt beoefend lijkt ons wat onwaarschijnlijk. In de 10 jaar dat we hier nu bij (steeds meer) tijd en wijle verblijven zijn wij haar nog niet tegengekomen. Wij zullen daar nog wat verder navraag naar doen en jij leest daarover.

Verenigingen Comunitat Valencia

Maar door al dat gezoek naar, en geschrijf over deze bijzondere en eeuwenoude traditionele sport, besluiten we om een aantal verenigingen en met name over hun beweegredenen, eens stevig aan de tand te voelen. Binnenkort kun je daar dus meer over lezen en misschien staat ook jouw commentaar daarbij, waarom wij verzoeken en ook op hopen.

Boogschieten Valencia
Federacio de Tir Amb Arc de la Comunitat Valencia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *