Het `chocolade´ ei van Columbus

De cacao is oorspronkelijk afkomstig uit het noordelijk deel van Zuid-Amerika en vooral de Azteken hadden een grote voorliefde voor cacao. Het is zelfs een periode een betaalmiddel geweest. Zo kon je voor 10 cacaobonen een konijn kopen en voor 100 boontjes, kreeg je een ‘verse slaaf’.

De chocomel van Columbus

Op zijn 4e en laatste ontdekkingsreis naar de ‘Nieuwe Wereld’ kwam de Spanjaard Columbus in 1502 op een Caribisch Eiland aan en werd als eerste Europeaan getrakteerd op een glaasje ‘chocomel’. Hij vond het geserveerde drankje van geperste cacaobonen met peper dermate afschuwelijk, dat hij direct rechtsomkeert naar zijn schip zal hebben gemaakt om de bittere smaak weg te spoelen met een Spaans wijntje. Hij peinsde er dan ook niet over deze rommel mee terug naar Spanje te nemen.

De chocomel van Cortéz

In 1519 ging de Spanjaard Cortéz ook maar eens die richting op en landde in Mexico waar de Azteken de scepter zwaaiden. Toen hij in vol ornaat, met her en der wat medailles en onderscheidingen op zijn uniform en met indrukwekkend wapentuig in de hand, voet aan wal zette, werd hij onmiddellijk door de Azteekse keizer himself verwelkomd.
Deze dacht nl. dat Cortéz een tot dan toe in ballingschap levende god was, die weer ‘thuis’ was gekomen. Cortéz kreeg van hem als welkomscadeau o.a. een cacaoplantage. Maar evenals Columbus was hij niet echt onder de indruk van het cacaobrouwsel, maar toen de laatste fles wijn aan boord was genuttigd hadden ze weinig andere keus dan het ‘opwekkende’ cacaodrankje nog eens te proberen. Door er in plaats van peper, suiker en room aan toe te voegen, werd het in hun ogen best wel een aardig drankje.

Cortéz besloot dan ook om wèl cacaobonen mee naar huis te nemen. ‘Zijn’ drankje viel enorm in de smaak bij het Spaanse hof en vanaf 1527 kwam de invoer van cacao naar Europa in een stroomversnelling. Binnen 100 jaar erna had het heel Europa ‘veroverd’ bij de welgestelden.

De chocomel van Van Houten

Toch duurde het nog tot de 19e eeuw voordat chocola in zijn huidige vaste vorm werd uitgevonden en wel door de Nederlandse chocoladefabriek Van Houten (opgericht in 1815). In de eerste jaren van hun bestaan maakte Van Houten chocolademelk, gemaakt van cacaobonen met melk en koekjes van gemalen cacao gemengd met vanille, kaneel of suiker. Deze laatste waren eigenlijk niet te eten door het heel hoge vetgehalte van de cacao. Tot Van Houten Sr. in 1828 patent aanvroeg op een door hem uitgevonden machine, die het teveel aan vet uit de bonen kon persen en het vetgehalte met de helft verminderde. Door het daarna zeer fijn te malen, ontstond de ons bekende cacaopoeder.
Van Houten verbeterde dit product nog verder, want door de toevoeging van zouten werd het poeder veel beter mengbaar met o.a. water. Dit proces wordt tot op de dag van vandaag nog overal toegepast en wordt wereldwijd Dutching genoemd.

Cholates Valor, Villajoyosa

In 1838 liep het patent af en schoten overal in Europa de chocoladefabrieken als paddenstoelen uit de grond. Een bekende Spaanse chocoladefabriek is Chocolates Valor in Villajoyosa. Een bezoekje waard. De fabriek heeft in 2002 uitgebreid stil gestaan bij Columbus z’n ontdekking van 500 jaar geleden, maar zullen dit ongetwijfeld dunnetjes over doen in 2019.

Openingstijden

ma.-vr. 10:00-13:00 uur en van 16:00-19:00 uur
za. 10:00-13:00 uur
gratis entrée
rondleidingen op het hele uur
Website Valor

Valor

Chocolates Y Museo
966 810 451 965 890 950 965 894 697

Eén reactie op “Het `chocolade´ ei van Columbus”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *