Het klimaat aan de Costa Blanca

Klimaat, Costa Blanca

Het zijn cliché’s: de Costa Blanca is het Florida van Europa, heeft het mooiste weer van Europa en het gezondste klimaat van het Middellandse Zee gebied.

Het klimaat is de gemiddelde weerstoestand over een periode van minimaal 30 jaar (De toestand van de atmosfeer op een bepaald moment is het weer). Het klimaat is een onderdeel van de meteorologie waarbij dezelfde elementen een rol spelen als in het weer, maar dan voor een langere periode. Aangezien het weer sterk kan variëren, is het gemiddelde weer niet noodzakelijk een weerbeeld dat veel voorkomt in een betreffende regio.

De historische gemiddelde klimaat gegevens van de Costa Blanca


Langjarige weergegevens Costa Blanca
Bron: Klimaatinfo.nl

Opvallend is:

  • de temperatuur is niet extreem hoog in de zomer
  • het is relatief warm ’s winters
  • de neerslag is redelijk verspreid over het jaar m.u.v de veelal zeer droge zomermaanden juli en augustus

Bovendien is er sprake van:

  • een groot aantal dagen met zon, zo’n 300+ (per jaar)
  • en een luchtvochtigheid die redelijk stabiel is door het jaar heen

De ‘hamvraag’ is: hoe kan dit eigenlijk?

Het antwoord is simpel. Vanaf ongeveer Murcia tot Denia bevindt zich in het directe achterland van de Costa Blanca een bergketen die als een soort kom in het binnenland ligt. De toppen zijn maximaal 1000-1500 meter hoog en die bergen zorgen ervoor dat er hier aan de kust een speciaal microklimaat heerst wat zich vrijwel nergens anders voordoet.

Relatief zachte winter

Het gebergte werkt als een buffer voor weersinvloeden zowel vanuit het binnenland als vanuit zee. In de winter wanneer het in het Spaanse binnenland veelal vriest of sneeuwt, zorgt de temperatuur van het zeewater, dat zelden onder de 13 graden Celsius zakt, er voor dat de kuststrook ten oosten van de bergen relatief zacht is.

Microklimaat Costa Blanca door 'de kom'
Het klimaat aan de Costa Blanca wordt sterk beinvloed door ‘de kom’ tussen de omringende bergruggen.

Voldoende afkoeling in de zomer

Omgekeerd wanneer zomers in de binnenlanden temperaturen tot boven de 40 graden Celsius voorkomen, zal de zee die dan weliswaar zo’n 26 graden Celsius is, in het gebied binnen de ‘kom’ zorgen voor voldoende afkoeling van het relatief zeer warme landoppervlak om de temperatuur zelden ver boven de 30 graden Celsius te laten oplopen.

De ‘kom’ heeft nog een voordeel

De overheersende windrichting in Spanje is westelijk. Dit betekent dat vrij vaak de aanvoer van vochtige lucht uit het westen tegen het gebergte opbotst en daar door ‘mini’ stijgingsregens hun nattigheid achterlaten. Dit gebeurt ook wanneer er slechts sprake is van toenemende bewolking uit die richting. Deze blijven hangen op en rond de hogere toppen, zoals de Aitana en de Bernia en bereiken dan de kust net niet.

Azorenhoog en de invloed op het weer aan de Costa Blanca

Het Azorenhoog

Het zal velen van jullie wel opgevallen zijn, dat wanneer het in Nederland heel mooi weer is, wij hier in Spanje wisselvallig weer hebben. Nederland heeft dit voorjaar (2018) verschillende warme periodes gehad en inderdaad hier aan de Costa Blanca was het relatief slecht. Dit is geen toeval en eigenlijk is dit fenomeen goed te verklaren.