Historie van de Paella

Paella is van oorsprong een Valenciaans gerecht. In de loop der tijd is het wel Spanje’s meest bekende gerecht geworden, maar de basis ligt toch echt hier.

Al zo’n 1300(!) jaar geleden zijn de Moren begonnen met het telen van rijst (arroces) in de binnenlanden van Valencia. De rijst had en heeft nog steeds dezelfde eigenschap. Het is een dikke ronde rijstsoort met een heel groot absorptievermogen. De bereiding is dan ook anders dan voor gewone rijst. De rijst wordt in een paellapan gekookt tesamen met alle ingrediënten en bouillon, waardoor alle smakelijke aroma’s in de rijst trekken. Het grote oppervlakte van de pan maakt dat het vocht goed kan verdampen en de rijst aan de pan kleeft en een beetje bruin en knapperig wordt.

Twee ingrediënten die cruciaal zijn voor Paella, zijn saffraan en tomaat. Gelukkig heb je van saffraan maar 0,1 gram nodig, want als er een pondje in had gemoeten, was je zo’n 5.000 euro kwijt geweest. (Wellicht toch ook ooit nog eens een artikeltje over deze Spaanse specerij ‘het rode goud’ schrijven?) Naast deze ingrediënten werden nog kip en konijn en bonen toegevoegd en smulden de Moros en Cristianos tussen het vechten door van hun Paella Valenciana. In het Nederlands zou het gerecht vrij vertaald het Hoekse/Kabeljauwse pannetje kunnen heten, want het woord paella is afkomstig van het latijnse patella, een plaat waarop men offergaven voor de goden legden en wat paella in het Valenciaans is.

Pas veel later kwamen er meer varianten op deze originele paella. In de kuststreken werd het vlees verruilt voor schaal- en schelpdieren en zo was de bekende Paella de Marisco geboren en toen, een voor mij helaas onbekende en niet beroemd geworden Spanjaard (mag van mij een standbeeld hebben), de ingrediënten van beide Paella’s bij elkaar in de pan mieterde, was mijn favoriet daar: de Paella Mixta.

Andere voorbeelden zijn: Arroz negro, zwarte rijst, gekleurd door de zwarte inkt uit de zakjes van de inktvis of zelfs de Paella de Verduras, de vegetarische Paella met vooral artisjokken. De mogelijkheden zijn legio.

En nu aan de slag als je vanavond mijn recept wilt proeven: Paella Mixta voor 4 personen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *