Weeramateur, hoe word je dat?

Weeramateur worden en blijven is heel gemakkelijk vergeleken met het bereiken van de status van professionele meteoroloog. De amateurstatus heeft ook nog een bijkomend voordeel. Je kan bijna niet afgerekend worden op een foutieve voorspelling, want je bent toch maar een amateur…

Thermo- en barometer

Iedereen die meer dan 1 maal per dag op de thermometer kijkt, heeft aanleg.  Als diegene dan ook nog eens een oude barometer ergens heeft hangen en daarop een tikje geeft om te kijken of de luchtdruk stijgt dan wel daalt, dan is hij/zij een supertalent. Als dit gevolgd wordt door het melden aan iemand in de trant van: we krijgen volgens mij beter/slechter weer, is de weeramateur geboren.

Krant of TV?

Je kunt het hierbij laten en alleen maar op internet of TV, of in de krant naar een weersvoorspelling kijken en dit als jouw idee aan iedereen, die het wel of niet wil horen, te vertellen. Helaas ga je dan vaak de ‘mist’ in, want de ene weersvoorspelling staat soms loodrecht op de andere.

Weerstation

Een echte amateur koopt een goed weerstation, houdt de gegevens en trends in de gaten, bekijkt de beschikbare satellietbeelden en vergelijkt zoveel mogelijk voorspellingen en past die aan naar de soms zeer lokaal variërende omstandigheden. Zoals op de pagina Klimaat gemeld, is de weersverwachting voor de Costa Blanca iets anders dan voor Spanje en zelfs binnen dit relatief kleine gebied kunnen we grote verschillen zien.

De echte ….

Je bent m.i. pas een echte weeramateur wanneer je de unanieme weersverwachting van krant, TV en internet kan nuanceren en kan zeggen: en toch denk ik dat door zeemist morgen de temperatuur 8 graden kouder is dan voorspeld. Als dit onverhoopt achteraf ook nog klopt, zal in de toekomst je gehoor je eigen weersvoorspelling wèl willen horen en serieus nemen. En vergeet niet dat er naast zitten geen probleem is, want je blijft maar een amateur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *