Hogueras de San Juan

de vurige relatie tussen San Juan en Spanje

Spanje heeft wat bijzonders met de Heilige Jan of Heilige Johannes. Zijn naam en beeltenis komen vaak terug in allerlei vieringen en ook in de vreugdevuren, die onder de naam de Hogueras het begin van de zomer markeren in Alicante (en in de dorpen en stadjes daar in de buurt), wordt de officiële naam vaak aan die van San Juan gekoppeld.

Hogueras de San Juan

Er wordt wel gezegd dat dit mede komt omdat Johannes in Spanje geboren zou zijn en een karakter had, wat sterk lijkt op dat wat verankerd zit in de Spaanse volksziel, te weten de combinatie van enerzijds een mystiek idealisme, wat zich o.a. stevig manifesteert in de visuele beleving van het geloof en anderzijds een nuchter realisme. Dat laatste vrij vertaald als: “doe maar gewoon dan doe je gek genoeg”. En in het geheel zou je wat oneerbiedig kunnen zeggen: “ze houden van de kerk en haar rituelen en vinden dat ze dat ook moeten uitdragen in processies ed. maar daar hoort wel een feest met lekker eten en drinken bij”.

Gelukkig past dat ook bij ons van Costa Blanca voor jou. En is dat weer terug te vinden in de zeer populaire Hogueras de San Juan in Alicante. Terecht populair vinden wij. Een fantastisch feest vergelijkbaar met de Fallas in en om Valencia. Men viert hier elk jaar, al sinds 1928, in de laatste dagen van juni, met muziek, vuurwerk, dansfeesten, duizenden stadsgenoten en met steeds meer bezoekers uit andere streken het begin van de zomer met enorme vreugdevuren. Wat ook de letterlijk vertaling is van het woord Hogueras: Vreugdevuur of brandstapel.

Die brandstapels worden opgebouwd uit grote, kunstzinnige kartonnen of kunststof voorstellingen uit het dagelijkse leven, die door de bewoners van de ca. 90 verschillende stadsdelen zijn ontworpen en gebouwd en gedurende de feestperiode trots, vrolijk en graag aan het publiek worden getoond. Achter de vaak grote vrolijke visualisatie van het dagelijkse leven, bevindt zich meestal de zgn. barraca (een grote tent met bar) waar ’s avonds uitgebreid gegeten en gedanst kan worden door de wijkbewoners en hun gasten. Wij dus. Want dat kan ook. Meestal zit dan ook de Koningin van het Vuur van die wijk aan tafel en als je geluk hebt zit diegene bij jou in de buurt, die in mei daaraan voorafgaande gekozen is tot de echte en enige Hogueras Vuurkoningin.

De feesten beginnen op 20 juni, wanneer het bouwen aan de voor het vreugdevuur bestemde, vaak geestige, vrolijke grappige kartonnen of kunststof stellages begint. Dit alles vindt plaats op de openbare weg, dus is ook door jou helemaal te volgen.

Elke avond wordt dat besloten met een gemeenschappelijke maaltijd bijvoorbeeld, waarin de zgn. cocas, een soort pasta met ieder geval tonijn, uien en pijnpitten, in terug te vinden zijn. En uiteraard is dit een diner-dansant.

Op 21 juni is de parade van de muzikale groepen uit de diverse delen van de stad en trekt deze muzikale processie langs de diverse barraca’s, waar zich dan de respectievelijke beauties en hun gevolg, allemaal in traditionele kostuums, laten bewonderen. Uiteraard met dansen na.

Op 22 juni worden er, in processie, bloemen geofferd aan de stadsheilige, de Virgin del Remedio om op 23 juni door te gaan met de grote, zeer international, folkloristische dansparade. Een enorm muzikaal en kleurrijk feest met muzikale- en dansgroepen uit de hele wereld.

Het officiële feest eindigt op 24 juni. Om 00.00 uur is de “Crema”, het hoogtepunt van het feest. De spectaculaire verbranding van alle Hogueras voorstellingen. Nadat een geweldig vuurwerk vanuit de zee, wat op het strand wordt meebeleefd door duizenden etende, drinkende en alweer dansende mensen die daarmee de zomer verwelkomen, het sein heeft gegeven en de vuurwerkmakers een eigen waterballet houden onder de naam “banya”, start overal in de stad de verering van het vuur met het aansteken van de Hogueras.

Helemaal over is het feest echter niet want van 25 tot en met 29 juni is er een vuurwerkcompetitie op het El Postiguet strand en kun je dwalen over de Middeleeuwse markt in het oude centrum van de stad.

Veel plezier daarbij.

2 reacties op “Hogueras de San Juan”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *