Klimaat Costa Blanca door het jaar heen

De wintermaanden

Verreweg de koudste maanden in Valencia en aan de Costa Blanca zijn december, januari, februari met een gemiddelde dagtemperatuur van 16 en 6 graden ’s nachts. Maart is een tussenmaand. Veelal loopt de temperatuur op tot hogere waarden de de sterkere zonkracht, maar ook periodes vergelijkbaar met februari zijn mogelijk.

Nachtvorst

Nachtvorst is een zeldzaamheid aan de kust. Wanneer dan ook 1 maal per 10 jaar men ’s morgens ontwaakt met een bevroren ondergrond of wat sneeuw zal het openbare leven voor even ontwricht zijn. Niets is dan ook berekend op deze voor Nederland zo normale weersomstandigheid. Vrijwel geen enkele auto zal de veelal steile inritten bij huizen kunnen bereiken en strooizout zal ver te zoeken zijn, waardoor wegen onberijdbaar blijven.
Iets verder van de kust vriest het ’s winters wel regelmatig licht en de bergtoppen vanaf zo’n 800 meter hoogte zijn dan jaarlijks wel eens voor korte tijd wit gekleurd door sneeuw of hagel.

Voorjaar

Het echte voorjaar dient zich meestal in de tweede helft van maart aan en tot juni lopen de temperaturen gestaag op tot zo’n gemiddelde van 24 graden overdag en 12 graden ’s nachts.

De zomer

In juni met 27 graden overdag en 17 ’s nachts begint het al echt te zomeren.
Juli en augustus zijn de maanden met de hoogste temperaturen en minste jaarlijkse neerslag, overdag 30 graden Celsius en ’s nachts 20 graden Celsius.
De reden dat de maanden juli en augustus vrijwel geen neerslag hebben komt door het feit dat dan de overheersende windrichting meer zuidelijk is, waardoor vanuit het Afrikaanse vaste land met een woestijnklimaat, de droge en relatief warme lucht wordt aangevoerd.
September en begin oktober is het nog volop zomer met temperaturen die slechts een fractie lager zijn dan augustus.

Najaar

In oktober en november is er een langzame daling van temperatuur tot 20 graden overdag en 10 ’s nachts. Echter deze periode is ook de tijd van de ‘Gota Fria’.

Gota Fria

De bekende ‘Gota Fria’ is een fenomeen, dat in het verleden in de maanden oktober en november al voor zoveel overlast heeft gezorgd door de hevige, overvloedige neerslag in die periode. (De reparatie aan de infrastructuur en de verbeteringen aan de waterhuishuiding in dit gebied gaan nog steeds door en hebben al vele 10-tallen miljoenen gekost).

Sierra Bernia, Costa Blanca

Letterlijk vertaald betekent ‘Gota Fria’ de koude bel, maar wordt meestal ‘de koude douche’ genoemd door de veelal hevige neerslag, die vooral aan de Costa’s valt. Niet alleen hevige regen kan dan de Costa’s teisteren maar ook onweer, hagel en veel wind gaan ermee gepaard. De Gota Fria komt gemiddeld eens per 2 jaar voor en aangezien afgelopen herfst er nauwelijks sprake van is geweest, zal dit jaar het fenomeen waarschijnlijk weer plaatsvinden.

De Gota Fria ontstaat wanneer er boven het vaste land aan het einde van de zomer op grote hoogte zich een koude bel Atlantische lucht bevindt. Op het aardoppervlakte is de luchtdruk relatief laag en het aardoppervlak zeer warm. Dit hele weersysteem is zeer instabiel en heeft een oostelijke luchtaanvoer vanuit de Middellandse Zee tot gevolg. In deze tijd van het jaar is de zeewater temperatuur nog zeker 26 graden Celsius en is de luchtvochtigheid op zee relatief hoog door de verdamping. Wanneer deze warme en vochtige lucht door de oostelijke aanvoer het vaste land bij de Costa Blanca bereikt, dan botst deze lucht tegen het in het achterland gelegen gebergte en stijgt dan snel op. Vanzelfsprekend koelt deze dan af en door de hoge luchtvochtigheid treedt condensatie op waardoor grote hoeveelheden regen kunnen ontstaan. Hoeveelheden tot 200mm zijn in het verleden gemeten en hebben vaak catastrofale gevolgen gehad. De Gota Fria van 2008 ligt bij velen nog vers in het geheugen en de reparatie werkzaamheden duren tot op de dag van vandaag voort.

Meer over het klimaat weten? Lees de pagina Klimaat Costa Blanca.

2 reacties op “Klimaat Costa Blanca door het jaar heen”

  1. Beste, wij plannen een vakantie naar de Costa Blanca in oktober (of november). de bedoeling is te genieten van strand en lekker weer. Heeft u meer info over de Gota Fria? als het dan regent zijn het korte hevige buien of kan het dan dagenlang regenen bvb? korte buiten zijn nog geen probleem maar als het een soort mini regenseizoen is van meerdere dagen of weken, dan kiezen we die bestemming best niet.
    dank voor uw antwoord.
    Mvg,
    T

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *