Kunstmarkt tijdens houthakkersfeest Cofrentes

Cofrentes, Valencia

Op 3 mei (2014) viert Cofrentes voor de zevende keer het feest van de Maderada. Datzelfde weekend organiseert de kunstenaarsvereniging Amata, net als vorig jaar, een interessante kunstmarkt om het feest luister bij te zetten en het publiek nog een extra reden te geven om dit schilderachtige dorp te bezoeken.

Marktlocatie, tijd en thema

acrobatas
De markt wordt opgebouwd aan de voet van het kasteel en is op:

zaterdag 3 en zondag 4 mei
open van 11.00-14.00 uur en van 17-21.00 uur

Stond de markt vorig jaar in het teken van de twintiger jaren (zie http://www.amata.es/cofrentes13.html), dit jaar heeft Amata het circus erbij gehaald: twee acrobaten vertonen hun kunsten, begeleid door twee entousiaste trommelaars. Terwijl de kinderen zich amuseren in de workshops, kunnen de ouders rustig rondkijken (en kopen!), of de innerlijke mens versterken in de taveerne.

Houtvaarders eer

Zoals de naam Maderada al doet vermoeden, heeft het feest te maken met hout: in de 18de en 19de eeuw leefden de meeste inwoners van Cofrentes van het vervoer van boomstammen, die in grote vlotten over de rivieren Cabriel en Júcar naar de kust werden gestuurd. Op zaterdagochtend, 3 mei, verzamelen de ‘Cofrentenaren’ en bezoekers van buiten zich op het plein voor het gemeentehuis, allen gewapend met een vaarboom en getooid in de traditionele kleding van de “houtvaarders”: een zwarte boerenkiel en een kleurige halsdoek. Vandaar trekken ze in processie naar de oever van de Cabriel, waar de vlotten en hun bemanning gezegend worden alvorens ze over het water naar de andere kant van Cofrentes varen (het dorp ligt in een lus van de rivier).

houtvlotten op de rivier van Cofrentes, Valencia

Dat is het begin van de feesten, die na een uitgebreid ontbijt van diverse “tortas” en “pasteles”, weggespoeld met “zurracapote” (de plaatselijke versie van sangría), in het dorp worden voortgezet met een kunstmarkt, een volksdans-festival, een reuze-paella en natuurlijk veel muziek en vrolijkheid. Al met al een mooie aanleiding om dit schitterend gelegen dorp eens te bezoeken.

Wat vind je op de kunstmarkt?

lámparas de alambre
Die kunstmarkt wordt georganiseerd door Amata, dezelfde vereniging die hier ook vorig jaar een dertigtal kramen met kunst en kunstnijverheid bijeenbracht. Naast enkele die ook vorig jaar kwamen met leren schaakborden en andere tafelspelen, houten puzzels en speelgoed, kunstig uitgesneden ringen en haarspelden van been en hoorn en smeedijzeren rozen, komen er ook andere kunstenaars en ambachtslieden met kleine houten meubels, marionetten, aardewerk en kunstig gedecoreerde houten kistjes, en uiteraard een ruime keuze aan originele sieraden van koper, aluminium, email of macramé met halfedelstenen. Allemaal gemaakt door de mensen die het verkopen – niet voor niets heeft Amata de woorden Artesanía de Autor laten registreren!

hecho de tenedores (1) juguetes de madera (1)

Wat het dorp Cofrentes heeft te bieden?

Het dorp zelf is schilderachtig mooi: het ligt op een heuvel, aan de voet van een kasteel, met steile kronkelstraatjes, die meer geschikt zijn voor ezeltjes dan voor grote auto’s, en prachtige uitzichten over het stuwmeer, de rivieren en omliggende heuvels. Er is een balneario met warme minerale baden, een golfterrein en een avonturenpark. En wie de omgeving wil verkennen kan dat op diverse manieren doen: te paard of op een mountain bike, met een rondvaartboot over het stuwmeer en de rivieren of met een toeristentreintje door de vallei van de Cabriel. Er zijn ook wandelroutes (Spaanstalig)uitgezet en de echte aktivelingen kunnen het water op met een kano of raft.

Ligging & Informatie

Cofrentes ligt in de provincie Valencia vlak bij de grens met Albacete, halverwege tussen Almansa en Requena.

Voor meer informatie over de kunstmarkt (ook in het Nederlands) kunt u bellen naar tel. 639 979 678. Informatie over de vele overnachtingsmogelijkheden, van ***hotels tot eenvoudige pensionnetjes, kunt u krijgen in het toeristenbureau (alle dagen open, ook op zon- en feestdagen) bij het kasteel, tel. 961 894 316 en op www.cofrentes.es